Wat Pa Mai Daeng, een bijzondere tempel in Fang

Wat Pa Mai Daeng, een oude tempel weer tot leven gebracht

Wat Pa Mai Daeng bevindt zich in Ban Pa Mai Daeng, district Chai Prakan in de provincie Chiang Mai. De naam van de tempel (wat) komt van het bos met bomen van rood hard hout dat de tempel omringt. Mai Daeng in het Thais betekent rood hout ( Xylia_xylocarpa ). Het stadje Chai Prakan is gesticht in 973 als een deel van het Sinhanavati koninkrijk. Maar het is alweer ten onder gegaan in 998.

Veel later tijdens het bewind van Phrom de grote (Phrom Kuman) is het stadje opnieuw in de geschiedenis terug te vinden. Phrom de grote was een zoon van koning Yonok Nakorn Chaiyaburi Ratchathani Si Chang San, die in de streek regeerde van circa 1480 tot 1541. Ander bewijs dat gevonden is, duidt erop dat Phrom de grote zou geboren zijn in 1655 in Wiang Si Thueng en stierf in 1732 . Het monument van hem dat bij de tempel staat is opgericht om hem te eren omdat hij de streek vrijgevochten heeft van de Khmer. Hij zou de stad opgericht hebben om de overwinning te vieren. Niets is zeker over Phrom de grote, maar het stadje en de tempel zijn zeker echt!

Chai Prakan en de tempel verdwijnen weer in de geschiedenis en het rode woud tot in 1972. Op dat moment ontdekt Phra Kru Pradit Promkhun abt van de tempel van Suphat Naram, samen met een aantal volgelingen, de resten van de oude tempel. Hij stichtte er de wat Phrachao Phrom Maharaj. Phra Kru Praditpromkhun was de eerste monnik van 1972 – 1990. Van 1991 to nu is Sathit Thammaphirak de abt van de tempel.

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

De pagode Nawalokutthasat Sri Chaiprakarn (Phra That Chom Phrom)  is een pagode in Lanna-stijl met een top bedekt met goud. In de pagode worden de relikwieën van Boeddha bewaard die Luang Pho Provu Pradit Prom ontving van de patriarch van Sri Lanka. In 2006 is de pagode voltooid.

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Het nieuwe tempel gebouw, is gebouwd als een gedenkteken voor de goedheid van Phra Kru Pradit Promkhun. De mensen komen nog steeds naar hier om zijn zegening te vragen om te slagen in alles wat ze willen ondernemen.

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Het monument voor Phrachao Phrom Maharaj zoals Phrom genoemd werd na zijn overwinning op de Khmer.

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

De oude stadspilaar.

De oude pagode van Wat Pa Mai Daeng staat op de plaats waar de stadspilaar vroeger stond. De stadspilaar was vroeger een merkteken waar rondom de mensen zich vestigden. Het was ook een plaats om hun dank uit te spreken over de overwinning tegen de Khmer. Ook nu komen mensen nog steeds naar de pagode om een zegening te vragen voor hun ondernemingen of studies. Als ze succesvol zijn worden er bloemen neergelegd als dank.

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

Lode Engelen, wat pa Mai daeng

© Lode Engelen. Foto’s genomen bij Wat Pa Mai Daeng op 14.01.2019.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 233 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*