Wat Nakhon Chum, een 800 jaar oude tempel in Phichit (Thailand)

Wat Nakhon Chum in een heel speciale bouwstijl

De tempel ligt op ongeveer 9 km van de stad. Van deze 800 jaar oude tempel is alleen nog de Ubosot overgebleven. De Ubosot is gebouwd van baksteen, en de muren zijn zowel binnen als buiten met cement bezet. Het dak is volledig in hout gemaakt. Waarschijnlijk waren ook de dakpannen vroeger in hout. Door de eeuwen heen is Wat Nakhon Chum een aantal keer gerenoveerd en de pannen zijn nu in gebakken aardewerk. Er zijn geen ramen in het gebouwtje, maar nauwe openingen, die zorgen voor verluchting en verlichting van de Ubosot. Deze constructie geeft een aangename verkoeling in het gebouw en is heel typerend voor tempels uit de Ayutthaya-periode.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

Binnen de Ubosot bevindt zich een groot Boeddhabeeld in Sukhothai-stijl dat ooit werd gebruikt bij ceremonies bij het afleggen van een eed en trouw beloven aan de leiders van de streek. Dit geeft ook aan dat de tempel vroeger een heel belangrijke functie had in de streek van Phichit.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

De afbakening van de Ubosot

Een van de acht stenen die het terrein van de Ubosot van Wat Nakhon Chum afbakenen. Bij de bouw van een Ubosot wordt er begonnen met negen gaten te graven. Acht situeren zich rond het gebouw en het negende onder de plaats waar het Boeddha beeld komt te staan. In de gaten worden ronde stenen gelegd ter grootte van een kanonsbal. Acht Sema-stenen worden vervolgens over de gaten geplaatst. Dubbele (of zelfs drievoudige) Sema stenen geven aan dat de “phra ubosot” is gebouwd, of ingewijd voor gebruik door meer dan één kloosterorde. Het kan ook betekenen dat de tempel een koninklijke verbinding heeft.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

De Thaise woorden Bai Sema betekenen “Sema-bladeren” de vorm van de platte Sema-stenen lijken enigzins op de vorm van de bladeren van de Bodhi-boom, de boom waaronder de Boeddha verlichting bereikte.

Delen van een Bai Sema worden in Thailand beschreven als lichaamsdelen: “nek”, “schouders”, “borst”, “heupen” en “buik”. Tijdens het koninkrijk Ayutthaya en het daaropvolgende Rattanakosin-tijdperk werden de Bai Sema soms versierd met ogen en prinselijke kronen. De Thammayut-orde, die in 1833 werd opgericht door Prins Mongkut (de latere koning Rama IV), ontwikkelde een driedimensionale vorm van Bai Sema. Deze lijken meer op een pagode dan op de oude sema stenen.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

Wat Nakorn Chum, Lode Engelen.

© Lode Engelen, foto’s genomen op 28/02/2019 bij Wat Nakhon Chum.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 249 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*