Wat Mae Chedi in Wiang Pa Pao.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Wat Phra That Mae Chedi ligt op de top van Doi Mae Chedi in Wiang Pa Pao. Volgens de annalen werd de oorspronkelijke tempel ergens rond het jaar 1000 gebouwd om daarna uit de geschiedschrijving te verdwijnen.

In 1988 werd door een aantal monniken en de lokale bevolking de pagode hersteld. En is er nieuw leven in de tempel geblazen door  Phra Khru Paiboon Pattanapirak (Tawana Prakokmo) die geboren is in Baan Mae Chedi.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Een beetje geschiedenis.

Een historische kroniek vertelt ons dat Mae Chedi in 1040 werd gebouwd door koning Anrudh van Myanmar. Het legendarische verhaal vertelt dat de koning in die periode zijn gezanten en monniken naar Sri Lanka stuurde om de tripitaka (een complete set van boeddhistische geschriften), een paar relikwieën van Boeddha en een smaragdgroen beeld van Boeddha te gaan halen. Terwijl de expeditie op de terugweg was, werd hun schip uit koers geblazen door een storm. De storm blies het schip naar een baai in Cambodja en het schip werd vervolgens in beslag genomen door de koning van Cambodja.

Koning Anrudh stuurde daarop een delegatie naar Cambodja om  te onderhandelen over de teruggave van de in beslag genomen artikelen. Maar de delegatie kreeg enkel de tripitaka en de relikwieën mee terug. De Cambodjanen hielden de smaragdgroene Boeddha voor zichzelf. Bij tambon Mae Chedi gaf de koning opdracht een pagode te bouwen om daarin de twee heiligdommen onder te brengen. 

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Khruba Srivichai

In 1926, ging Khruba Srivichai ( de heilige van Lanna ) op reis naar Doi Thung om er de relikwieën te herstellen. Op weg daar naartoe bezocht hij Doi Mae Chedi om hulde te brengen aan Phra That Mae Chedi.

Khruba Srivichai wist dat er op deze plaats een oude heilige pagode gestaan had. Hij ging er naar op zoek en vond overblijfselen van een oude pagode. Samen  met andere monniken die met hem waren meegereisd bouwden ze een rechthoekige pagode over de restanten van deze oude pagode. De pagode heeft de naam Srivichai-pagode gekregen. Zij bevat een grote hoeveelheid relikwieën en Boeddhabeelden die in 1937 door de dorpelingen aan hem werden aangeboden. 

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Hoge steile bergen en mooie, gezonde bossen omringen de tempel. Een gemeenschapsbos en de nabij nabijgelegen Huay Ya Kham Ma-reservoir gaan er harmonieus samen met boeddhistische praktijken. De plaats, die ongeveer 55 hectare land beslaat, is nu een opleidings- en recreatiegebied.

De pagodes zijn inmiddels gerenoveerd en de tempel is goed bereikbaar. Wat Phra That Mae Chedi is nu een centrum van toegepast onderwijs met bosbouw en parken en  geeft training aan jongeren in moraliteit en milieu. Er is alles aan gedaan om het bosgebied rond Phra That Mae Chedi zoveel mogelijk te behouden. 

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Het hele tempelterrein is bijzonder goed onderhouden. Overal kan je mooie schaduwrijke plekjes vinden die uitnodigen om te ontspannen.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Een nieuw bijgebouwde Bot met een statige trap toont dat de tempel nog steeds erg actief is.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Het museum van Wat Mae Chedi.

Bij graafwerkzaamheden in december 2007 op een kruispunt bij Wat Noi (een andere oude tempel in de buurt van Wat Mae Chedi) stootte men op een metalen kist. Toen de kist werd opengemaakt bleken er een aantal relikwieën en antieke voorwerpen in te zitten. 

Die nacht kreeg de abt Paiboon Pattanapirak een visioen van een monnik. In het visioen vertelde de monnik hem over de geschiedenis van deze oude verlaten tempel. Ook liet hij weten dat er in het gebied nog meer dan 20 tempels te ontdekken zouden zijn. De monnik toonde hem waar hij moest gaan zoeken.

Toen hij even later wakker werd, ging hij met een schop en zaklamp het tempelterrein op en na wat  graven vond hij een oude stenen muur. De abt groef dieper en vond een gouden Boeddha en nog een bronzen kist. Toen hij deze opendeed, vond hij een gouden ketting, armbanden van witte jade en van brons, een aantal amuletten en andere antieke voorwerpen.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Deze voorwerpen, aangevuld met andere antieke beelden en religieuze voorwerpen staan nu tentoongesteld in het museum. Het is een bijzonder mooie collectie, die een bezoek meer dan waard is.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Meer foto’s van het museum kan je hier bekijken!

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Wiang Pa Pao op 10.02.2021.

หมู่ 5 ตำบลแม่เจดีย์ใหม่ อำเภอเวียงป่าเป้า จังหวัดเชียงราย 57260

Tambon Mae Chedi Mai Amphoe Wiang Pa Pao Chang Wat Chiang Rai 57260 Thailand

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*