Warme bakker ‘Der Rudi’ in Nongkhai


Wij zijn bang dat hij naar Kumphawapi zal vertrekken, daar waar zijn dame vandaan komt. Want de huur van het shophouse hartje stad is opgezegd; de eigenaar heeft ernaast een restaurant en heeft de ruimte nodig voor een onderneming van zijn dochter.

Rekken, nog eens rekken, 150.000 baht huur is een leuk jaargeld in Nongkhai maar hij moet er dan toch uit. Vindt iets achter het ziekenhuis Nongkhai General. Een kwastje en zo; meneer woont daar nu en heeft er zijn bakkerij.

Zes dagen per week verser dan vers want zondag gesloten. En vers brood is zo lekker.

Een oom van mij werkt in de jaren 50 voor de versbakkerij De Coöperatie in Haarlem-Oost. Op werkdagen verser dan vers en dan gaat het in een handkar, later een elektrische kar, en oom loopt de kar door Haarlem-Oost te duwen. Heeft een heldere stem en een bel op die kar. Huismoeders haasten zich naar buiten.

Als jochie mag ik wel eens naar die bakkerij vroeg in de morgen. Je ruikt de knapperigheid en hoort de versheid der broden. Er is wel eens een mislukt kadetje en dat wordt je met graagte gegeven.

Der Rudi, daar ruikt het ook zo lekker in de morgen. Een bakkie halen en een vers bruin broodje met een plakje kaas of wat jam. Een echte warme bakker. Dat vertel ik hem eens, in het Duits.

Jammer, zijn gezicht betrekt. Die taal toch! ‘Warm’ wordt daar ook wel minachtend gebruikt. Voor ‘schwul…’.  Entschuldiging, Herr Rudi…..!


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland