Walvis geboren in de Golf van Thailand


Foto: Jirayu Ekkul

Jong geluk in de Golf van Thailand, de Brydewalvis Mae Thong Dee is voor de derde keer moeder geworden. Het nieuws werd bekend gemaakt door natuurfotograaf Jirayu Ekkul. Hij en zijn team volgen deze walvis al meer dan 2 jaar.  

Foto: Jirayu Ekkul

De Brydewalvis is een vinvis die voorkomt in alle warme en gematigde wereldzeeën. In tegenstelling tot andere vinvissen migreert deze soort amper. De walvis is genoemd naar een Noorse walvisjager in Zuid-Afrika, Johan Bryde. Ze behoren tot dezelfde familie als de blauwe vinvis en de bultrugwalvis.

Foto: Jirayu Ekkul

Brydevinvissen leven in paren of kleine groepen in wateren met een temperatuur boven de 20 °C. Ze blijven, in tegenstelling tot andere soorten, op dezelfde plaats en maken slechts korte reizen om eten te vinden. Ze eten voornamelijk in scholen levende vissen zoals makrelen en sardines, maar daarnaast ook schaaldieren, inktvissen en octopussen. Ze kunnen tot 300 meter diep duiken.

Foto: Jirayu Ekkul

De jonge walvismoeder in de Golf van Thailand is een aantal jaar geleden gewond geraakt, een van haar vinnen is gescheurd en haar ogen zijn beschadigd. Fotograaf Jirayu Ekkul zegt dat hij en zijn team bezorgd waren over de overlevingskansen van Mae Thong Dee vanwege deze verwondingen, maar dat de geboorte van dit walvis kalf hem weer hoop geeft voor de toekomst. “Ik begrijp nu eindelijk waarom ze in de Golf van Thailand bleef hangen en niet verder trok, ze wilde aansterken en dit jong ter wereld brengen.”

Ook op Trefpunt Azië: De Natuur van Thailand


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 760 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*