Wall Street sluit op banencijfers, schuldenverzuim vermeden

  • Nasdaq boekt beste wekelijkse winst sinds januari 2020
  • Uit gegevens bleek dat het werkloosheidspercentage in mei 3,7% bedroeg; De loongroei is gematigd
  • Amazon heeft een statement of talks vrijgegeven voor zijn goedkope mobiele diensten
  • Grondstoffen zorgen voor winst in de S&P-sector, Nvidia glijdt opnieuw uit

2 juni (Reuters) – Amerikaanse aandelen stegen op vrijdag nadat een arbeidsmarktrapport in mei een gematigde loongroei liet zien, en aangaf dat de Federal Reserve een renteverhoging binnen twee weken zou kunnen vermijden. Beleggers verwelkomden de deal in Washington.

De technologie-zware Nasdaq-index (.IXIC) bereikte een intraday-hoogtepunt in 13 maanden en boekte zijn zesde opeenvolgende wekelijkse winst, zijn beste winning streak sinds januari 2020.

De banengroei in de VS versnelde in mei, maar het werkloosheidscijfer steeg tot het hoogste punt in zeven maanden van 3,7%, omdat meer mensen die op zoek waren naar werk een teken waren van versoepeling van de omstandigheden op de arbeidsmarkt, aldus het Labour Department.

Het werkloosheidscijfer steeg in april naar het laagste punt in 53 jaar van 3,4%, als gevolg van een daling van de binnenlandse werkgelegenheid en een stijging van de totale beroepsbevolking. Een groter arbeidspotentieel verlicht de druk op bedrijven om de lonen te verhogen en de inflatie te helpen verminderen.

“De lonen stijgen niet zo snel als in termen van het aantal mensen dat daadwerkelijk werkt”, zegt Kim Forrest, chief investment officer bij Bokke Capital Partners in Pittsburgh. “Dat is een gladmakend effect en het is de mythische zachte landing? Het lijkt zo.”

De gegevens stelden beleggers gerust, die verwachten dat de centrale bank tijdens haar beleidsvergadering van 13 en 14 juni zal wachten met het verhogen van de rente. Het was de eerste stop sinds de centrale bank een jaar geleden begon met het aanscherpen van haar agressieve anti-inflatiebeleid.

READ  De gesprekken over het schuldenplafond zijn mislukt en de onderhandelaars dringen voorlopig aan op een pauze

Maar sommigen wezen op de hoger dan verwachte banencijfers als een teken dat de centrale bank de inflatie nog moet beteugelen.

“Het is onze mening en blijft dat de markt het volledig bij het verkeerde eind heeft bij het beoordelen van wat de Federal Reserve aan het doen is”, zegt Bill Orlando, chief equity strategist bij Federated Hermes in New York.

“De perceptie van de markt is dat deze economie gaat afkoelen, de inflatie gaat dalen en dat de Fed gaat omdraaien en de rente gaat verlagen. Dat is verkeerd.”

Fed Funds-futures lieten een kans van 71,3% zien om de rente in twee weken stabiel te houden, vergeleken met 79,6% op donderdag, volgens de FedWatch-tool van de CME Group.

De markten wachtten een dag vóór het rentebesluit van de centrale bank over twee weken op de belangrijkste gegevens over de consumentenprijzen.

Reuters Grafisch Reuters Grafisch

De Senaat keurde donderdag laat een wetsvoorstel goed om het schuldplafond van de regering van 31,4 biljoen dollar te verhogen, wat een verwoestende, allereerste wanbetaling zou zijn geweest.

De stemming verminderde de angst van beleggers, aangezien de angstmeter van Wall Street, de CBOE Volatility Index (.VIX), met 1,1 punt daalde tot 14,6, het laagste niveau sinds november 2021.

De Dow Jones Industrial Average (.DJI) steeg met 701,19 punten, of 2,12%, tot 33.762,76, de S&P 500 (.SPX) voegde 61,35 punten toe, of 1,45%, tot 4.282,37 en de Nasdaq voegde 79 punten toe. 1,07%, 13.240,77.

Voor de week steeg de S&P 500 met 1,82%, de Dow won 2,02% en de Nasdaq won 2,04%.

READ  Regelgever zegt dat waterbedrijven van plan zijn rekeningen te verhogen

Het volume op de Amerikaanse beurzen bedroeg 11,05 miljard aandelen, vergeleken met het gemiddelde van 10,58 miljard over de volledige sessie over de afgelopen 20 handelsdagen.

Aandelen van Verizon Communications Inc (VZ.N), AT&T Inc (TN) en T-Mobile US Inc (TMUS.O) daalden nadat een rapport meldde dat Amazon.com Inc (AMZN.O) in gesprek was met Amerikaanse telco’s. Goedkope draadloze diensten voor zijn Prime-leden.

Verizon daalde met 3,2%, terwijl AT&T en T-Mobile respectievelijk 3,8% en 5,6% daalden; Amazon steeg 1,2%.

Alle 11 S&P 500-sectoren gingen vooruit, aangevoerd door de grondstoffenindex ( .SPLRCM ), een stijging van 3,4%, en de sector duurzame consumentengoederen ( .SPLRCD ), met Amazon, een stijging van 2,2%.

Nvidia Corp ( NVDA.O ) daalde 1,1% voor een tweede dag van daling nadat het woensdag kortstondig toetrad tot de eliteclub van megacap-aandelen ter waarde van $ 1 biljoen of meer.

Maar Nvidia’s stijging van bijna 170% sinds het begin van het jaar toont investeerders het gezicht van een ondermaats presterende markt voor megacaps, terwijl andere bedrijven watertrappelen.

“Niemand heeft me echt uitgelegd hoe ze er geld aan gaan verdienen”, zegt Michael Landsberg, chief investment officer bij Landsberg Bennett Private Wealth Management in Punta Gorda, Florida. “Een bedrijf als Nvidia is zo sterk gestegen in zo’n korte tijd heeft het geen enkele rationele betekenis.”

Opkomende problemen overtreffen de afnemende problemen op de NYSE met een verhouding van 4,75 tegen 1; Op de Nasdaq was een verhouding van 2,73 tegen 1 in het voordeel van de voorlopers.

S&P 500 bereikt 15 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en twee nieuwe dieptepunten; De Nasdaq Composite noteerde 74 nieuwe hoogtepunten en 40 nieuwe dieptepunten.

READ  Opperrechter Roberts weigert te getuigen voor Senaatspanel: NPR

Rapportage door Herbert Lash, aanvullende rapportage door Shreyashi Sanyal, Sristi Achar A en Shashwat Chauhan in Bangalore; Bewerking door Nivedita Bhattacharjee en Maju Samuel

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Shreyashi Sanyal

Thomson Reuters

Rapporten over de meest effectieve wereldwijde financiële markten die een breed scala aan activaklassen bestrijken. Zit al meer dan 5 jaar in het spel. Neem contact met haar op – +917483273460

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *