Wall Street daalt fors door de angst voor bankbesmetting

  • First Republic Bank stort in na opschorting dividend
  • SVB Financieel zoekt faillissementsbescherming
  • FedEx verhoogt de winstprognose voor het hele jaar
  • Indexen omlaag: Dow 1,19%, S&P 1,10%, Nasdaq 0,74%

NEW YORK, 17 maart (Reuters) – Wall Street sloot vrijdag lager en markeerde het einde van een tumultueuze week die werd gedomineerd door een zich ontvouwende crisis in de banksector en onweerswolken van een mogelijke recessie.

Financiële aandelen ( .SPNY ) waren de laagste van de belangrijkste sectoren van de S&P 500, waarbij alle drie de indexen de sessie diep in negatief gebied eindigden.

Voor de week boekten de Nasdaq en de Dow wekelijkse dalingen, terwijl de benchmark S&P 500 hoger eindigde dan de slotkoers van afgelopen vrijdag.

SVB Financial Group (SIVB.O) kondigde aan dat het Chapter 11-faillissementsbescherming zal zoeken, de laatste ontwikkeling in het drama dat vorige week begon met de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank (SBNY.O), waardoor de vrees voor besmetting ontstond. Wereldwijd banksysteem.

“(De uitverkoop) is een overdreven reactie”, zegt Oliver Bursey, senior vice-president bij Wealthspire Advisors in New York.

Credit Suisse ( CSGN.S ) aandelen werden getroffen door liquiditeitsproblemen die oversloegen naar Europa, wat beleidsmakers ertoe aanzette de markten gerust te stellen.

“Dit gaat verder dan een run op SVP of First Republic, deze renteverhogingen zullen een reële impact hebben op het kapitaal en de balans”, voegde Bursey eraan toe. “Je ziet dat het grote bedrijven zoals Credit Suisse treft, en het maakt mensen nerveus.”

De afgelopen twee weken daalden de S&P Banking Index (.SPXBK) en de KBW Regional Banking Index (.KRX) met respectievelijk 4,6% en 5,4%, hun grootste daling in twee weken sinds maart 2020.

READ  Tina Turner dood: laatste nieuws en eerbetoon nadat de legendarische zangeres op 83-jarige leeftijd is overleden

First Republic Bank (FRC.N) daalde met 32,8%, waarmee de rally van donderdag werd omgedraaid nadat de bank had aangekondigd haar dividend op te schorten, aangewakkerd door een ongekend reddingspakket van $30 miljard van grote financiële instellingen.

Onder peers First Republic daalde PacWest Bancorp (PACW.O) met 19,0%, terwijl Western Alliance (WAL.N) 15,1% daalde.

De in de VS verhandelde aandelen van Credit Suisse daalden ook scherp, een daling van 6,9%.

Beleggers richten hun blik nu op de tweedaagse monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve volgende week.

Gezien de recente ontwikkelingen in de banksector en afnemende cijfers over de economie, hebben beleggers hun verwachtingen over de omvang en duur van de renteverhogingen van de Fed bijgesteld.

“Deze minibankcrisis heeft de kans op een recessie vergroot en de tijdlijn van de recessie voor de economie versneld”, zei Bursey. “Het is normaal dat de Fed haar handelswijze heroverweegt, maar het wordt steeds duidelijker dat de inflatie een ernstig probleem blijft en onder controle moet worden gebracht.”

Op het laatste gezicht, volgens de FedWatch-tool van CME, heeft de Fed een kans van 60,5% om haar belangrijkste streeftarief met 25 basispunten te verhogen en een kans van 39,5% dat het huidige tarief ongewijzigd blijft.

De Dow Jones Industrial Average (.DJI) daalde 384,57 punten, of 1,19%, tot 31.861,98, de S&P 500 (.SPX) verloor 43,64 punten, of 1,10%, tot 3.916,64 en de Nasdaq voegde 0,74% toe, tot 11.630,51.

READ  Warriors leiden Lakers tijdens de rust, Klay Thompson met 19 punten; Live updates, hoe te kijken, tv-kanaal

Alle 11 grote sectoren van de S&P 500 eindigden de sessie in negatief gebied.

Aan de positieve kant steeg FedEx Corp (FDX.N) met 8,0% na het verhogen van de prognose voor het huidige fiscale jaar.

Op de NYSE is er een verhouding van 4,07 tegen 1: er zijn minder problemen dan oplopende problemen; Op de Nasdaq was een ratio van 2,94 tegen 1 in het voordeel van de dalers.

S&P 500 bereikt 5 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en 20 nieuwe dieptepunten; De Nasdaq Composite noteerde 29 nieuwe hoogtepunten en 320 nieuwe dieptepunten.

Het volume in Amerikaanse aandelen bedroeg 19,41 miljard aandelen, vergeleken met een gemiddelde van 12,49 miljard over de afgelopen 20 handelsdagen.

(Rapportage door Stephen Culp in New York, aanvullende rapportage door Shubham Patra en Amrutha Khandekar in Bengaluru Bewerking door Matthew Lewis

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *