Waarschuwing vakbonden: ‘EU-sancties Cambodja betekent fors banenverlies’

'EU-sancties Cambodja betekent fors banenverlies'
Werkloosheid dreigt voor veel Cambodjanen. Foto: Bert Vos.

De aangekondigde EU-sancties, de beperking van handelsvoordelen voor Cambodja, maakt veel Cambodjanen werkloos. Dat zeggen vakbonden en werkgeversorganisaties. Er zal fors banenverlies door optreden, stellen de bonden. Het land kan door de sancties straks minder concurreren en fabrieken dreigen te moeten sluiten door te weinig afzet. Ook toeleveranciers komen in de problemen.

Cambodja mag gebruik maken van de handelsvoordelen in het Everything But Arms-programma (EBA). Door de EU opgezet om de armste landen toegang te geven tot de Europese markt om zo beter te concurreren en de levensstandaard te verhogen. Dat betekent dat men producten tariefvrij naar de EU kan exporteren. Een deel van die handelsvoordelen wordt dit jaar waarschijnlijk opgeschort. Iets wat de economie een miljard dollar gaat kosten. Dit treft vooral de textiel- en schoenindustrie, export van suiker en alle reisproducten. De honderden kleding- en schoenfabrieken, waar veel bekende merken gemaakt worden, hebben alleen al ruim 750.000 mensen in dienst. De exportwaarde naar de EU  bedroeg in 2018 meer dan 5,4 miljard. Daarmee is Europa belangrijkste afzetmarkt voor Cambodja.

Onderdrukking critici Hun Sen

'EU-sancties Cambodja betekent fors banenverlies'
Levensmiddelen zullen na de sancties duurder worden. Foto ©Bert Vos

Het banenverlies dreigt vooral veel textielarbeiders als fabrieken gaan sluiten en kledingmerken hun productie verplaatsen naar andere landen. Daarnaast hangt hen ook nog de afschaffing van dertig procent arbeidstoeslag boven het hoofd.

Het EU-besluit is een antwoord op de politieke onderdrukking in het land. De sinds 1985 regerende premier Hun Sen trekt steeds meer macht naar zich toe, onder meer onder het mom van democratische verkiezingen. Twee jaar geleden werd de belangrijkste oppositiepartij verboden. Na de verkiezingen in 2018 veranderde Cambodja in een eenpartijstaat.

Onafhankelijke media, vakbonden en overheidscritici worden stelselmatig tegengewerkt. Vrijheid van meningsuiting bestaat niet meer evenals een onafhankelijke rechtsorde. In een politiek geladen proces staat oppositieleider Kem Sokha terecht waarin hij van landverraad wordt beschuldigd.

Geen koorts in aanloop verkiezingen Cambodja, banenverlies
Verkiezingsposters 2018

Banenverlies door Europese bemoeizucht

Internationale kleding- en schoenenmerken als Adidas, Puma en Levi’s hebben met vakbonden als CNV Internationaal en Mondiaal FNV een brief  naar Hun Sen gestuurd. Daarin werd onder meer opgeroepen verbeteringen voor de arbeiders door te voeren en vakbondsleiders niet te vervolgen alleen maar omdat ze opkomen voor de rechten en belangen van de textielarbeiders.

Tot nu toe is de premier niet onder de indruk van de Europese maatregelen. Hij vindt de EU-sancties bemoeizucht van Brussel en zegt dat Cambodja juist vrede, onafhankelijkheid en soevereiniteit nastreeft.

In een eerder deze week gehouden toespraak wijst de voormalige Rode-Khmer-soldaat erop dat Cambodja talloze oorlogen en tragedies heeft doorstaan en dat allemaal ‘overleefd’ heeft. Hoe de Cambodjaanse arbeiders straks moeten gaan overleven zei hij er niet bij.

Overgangsperiode

De intrekking van handelsvoordelen gaat per 12 augustus in. Na een overgangsperiode van een half jaar gaan de getroffen sectoren importtarieven betalen om producten op de Europese markt af te zetten.  Maar de Cambodjaanse regering heeft nog tijd en de kans om verbeteringen door te voeren om zo te ontsnappen aan de EU-sancties.

Bronnen: FD en CambodjaNews

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*