Waarom we hoopvol over Thailand moeten blijven

 

Pravit Rojanaphruk, Hoopvol, Verzet, Verkiezingen
Trending topic #Thanathorn met aanhang in Bangkok
Foto gezien op Khaosod English

Politieke patstelling na de verkiezingen. Het spookbeeld van de junta-leider die terugkeert als premier. Heksenjachten tegen nieuwe partijleiders. Blijft er nog iets om hoopvol te blijven over Thailand?  Hoop is wat ons in leven houdt. En niet alles is verloren na de verkiezingen van 24 maart. Drie factoren in het bijzonder suggereren dat, zelfs in Juntaland.

Ten eerste is er de opkomst van jongeren, van velen die voor het eerst mochten stemmen.  Dan is er de groei van sociale media als een nieuw publiek domein. En tenslotte is er de meer zakelijke verhouding tussen een deel van de kiezers en politieke partijen.

Thanathorn trending

Laten we beginnen met de 6,2 miljoen kiezers die voor de anti-junta Future Forward Party kozen. Hoewel het onduidelijk is hoeveel van hen voor het eerst stemden, is partijleider Thanathorn Juangrungruangkit enorm populair op sociale media, met aan hem en zijn partij gerelateerde hashtags. Vaak stonden ze bovenaan de lijst van trending-onderwerpen van Thaise Twitter. Vanaf begin deze week had Thanathorn (die vóór zijn overstap naar de politiek lid was van de raad van bestuur van Matichon Group, het moederbedrijf van Khaosod English) ruim 322.000 volgers op zijn Twitter-account @Thanathorn_FWP.

Veel van de anti-junta-activisten sinds de staatsgreep van 2014 waren ook jongeren,  En na de omstreden verkiezingen van 24 maart zijn het universiteitsstudenten van veertien instellingen die actie gingen voeren om de Kiesraad in gebreke te stellen, als zijnde niet vakbekwaam en niet onpartijdig. Er zijn intussen bijna een miljoen handtekeningen verzameld. De campagne spreekt boekdelen over het groeiende politieke bewustzijn van jonge mensen. Ze willen verandering en hebben genoeg van opgroeien in een militaire dictatuur. Hun activisme alleen is een reden om hoopvol en optimistisch te zijn over de toekomst van Thailand.

Ultra-conservatief establishment controle kwijt

Vervolgens is er de opkomst van sociale media als een nieuwe publieke ruimte voor politieke debat. Niemand kan de kracht en het belang ervan beter verwoorden dan legerchef generaal Apirat Kongsompong. Eerder deze week zei hij tegen verslaggevers dat sociale media ‘krachtiger en effectiever wapens’ zijn geworden dan die van de strijdkrachten. Oftewel: de junta en het ultraconservatieve establishment hebben de controle over hun verhaal verloren. Ze kunnen niet langer rekenen op de onderdanige poortwachters van door de staat gecontroleerde of reguliere massamedia om het publiek met de ‘juiste’ visies te voeden.

In de afgelopen jaren wisten sociale media alle andere media opzij te zetten als nieuwsbron en platform van opinies, en bovendien met de minste censuur en zelfcensuur. De machthebbers beschuldigen jongere en niet meer zo jonge gebruikers op sociale media te zijn gehersenspoeld. De realiteit is dat de Thaise mensen leren zelf te beslissen wat waar en onwaar is, goed en kwaad. De avond voor de verkiezingen was de populairste hashtag op Thaise Twitter: #iamgrownupandcandecidebymyself. Het bewijs dat netizens niet langer bereid zijn het verhaal te volgen dat de machthebbers hen opdissen..

Met smartphones die goedkoper, sneller en toegankelijker worden, valt te voorspellen dat online communiceren, discussiëren en leren alleen maar zal groeien. De hegemonie van het enige grote en juiste Thaise politieke verhaal is steeds onhoudbaarder geworden, tenzij het land zou worden teruggesleurd naar het pré-digitale tijdperk.

Deel kiezers niet trouw aan partij

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, het fenomeen van de veranderde houding van een deel van de kiezers ten opzichte van de politieke partijen. Dat werd het best gedemonstreerd door de massale uittocht in Bangkok van Democratische Partij naar pro-junta Phalang Pracharat. En tot op zekere hoogte gold dat ook voor de aanwas van Future Forward .

Partijen kunnen niet langer rekenen op steun van voorheen loyale kiezers als zij hun beloften niet waarmaken. Voor degenen die op Phalang Pracharat hebben gestemd kan dat voorlopig een conservatieve regering zijn met het bewind van Prayuth Chan-ocha, de kandidaat-premier van de partij, aan de macht. Maar gelet op hun overstap naar een andere partij kan van deze kiezers niet kan worden verwacht dat ze in de toekomst bij hun keuze blijven. Ook dat is voor deze schrijver een reden om hoopvol te zijn over de toekomst van Thailand.

Het is minder dan negen decennia geleden sinds de opstand van 1932, die de absolute monarchie in Thailand beëindigde. Het democratische experiment in Thailand blijft levensvatbaar, gaat door, is nog lang niet voorbij. Ondanks herhaalde pogingen van machthebbers die dictatuur en semi-feodale samenleving willen handhaven. Er is wel degelijk winst geboekt. Het doorgaan van het verzet, op de verkiezingsdag zelf en daarna, is nog steeds een niet te ontkennen bron van hoop voor Thailand.

 

Originele publicatie met toestemming van Khaosod English vertaald door redactie. Tussenkoppen van redactie.

Meer Pravit op Trefpunt: Prayuth en sociale media
Elders over rapprotest tegen gang verkiezingszaken: Thailandblog, 250 hielenlikkers
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

1 Comment

  1. Ik geniet intens van de vrijheid van spreken op de sociale media. Humor en sarcasme wisselen elkaar af. Misschien een voorbode van de komende gebeurtenissen. Maar tot het moment dat de Thais massaal de straat opgaan en de oude dinosaurussen, de drie M’s, definitief verdrijven uit hun machtsposities zal er weinig veranderen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.