Waarom onze politiek geregeerd wordt door doodsangst

De Correspondent, logo
© 2013 Momkai All Rights Reserved

 

Van Brexit tot Donald Trump: de vraag wat er aan de hand is in de wereld, ligt op ieders lippen. Wie uitzoomt, ziet een verrassend antwoord: we geloven niet langer in vooruitgang en staan daardoor oog in oog met onze eigen sterfelijkheid.

Zo begint Rob Wijnberg, hoofdredacteur van online medium De Correspondent, wat hij een Kerstessay noemt, maar feitelijk een pleidooi voor geloof in vooruitgang is. Het geeft in elk geval, zoals we van Rob Wijnberg gewend zijn, een aanzet tot denken buiten de gebaande paden.

Dit verhaal wil ik graag met jullie delen. Met vermelding dat het geen panklare oplossingen biedt, zeker voor mensen die als ik denken, het gevoel hebben dat de wereld voortdurend op z’n kop wordt gezet. Daarover later vandaag (voor lezers in tropische tijdzones morgenochtend) een tweede verhaal.

Hier de link waar het essay van Wijnberg gelezen kan worden: https://decorrespondent.nl/5801/kerstessay-waarom-onze-politiek-geregeerd-wordt-door-doodsangst/228119156309-08284956

 

Over de auteur:

TT-redactie, De Correspondent, Reactie terreur
Rob Wijnberg, hoofdredacteur De Correspondent met portefeuille Mediamythen & Mechanismen
©De Correspondent

Rob Wijnberg (1982) is filosoof en oprichter en hoofdredacteur van De Correspondent. Hij schreef zes boeken, waaronder Nietzsche en Kant lezen de krant (2009) en En mijn tafelheer is Plato (2010). Zijn laatste boek, De Nieuwsfabriek (2013), is geschreven als manifest van De Correspondent, met ideeën over de toekomst van de journalistiek.

 

 

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserve

 

 

 

 

 

 

 

 

Coverfoto: Dystopia

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

3 Comments

 1. Bedankt voor dit artikel, Hans! Zit een hoop belangrijks in en goed geschreven ook. Een nadenkertje.

  Over die klimaatverandering kan ik kort zijn. Dit moet je overlaten aan de wetenschappers en vrijwel alle specialisten zijn volledig overtuigd van de menselijke oorzaken hiervan. Dit is geen spelletje.

 2. Ik heb even gekeken naar die video die je hierboven noemde van Ivar Giaever. Hij is geen klimaatdeskundige. zijn argumenten zijn vooral deze twee:
  1 je kunt een temperatuursverschil van 1 graad niet meten.
  Welnu, dat is een gemiddelde. Op een paar plekken is het wat kouder, op sommoge plekken hetzelfde en op heel veel andere plekken is het 1-6 graden warmer en dat laatste kun je betrouwbaar meten.
  2 en zelfs al wordt de aarde 1-2 graden warmer wat dan nog?
  Wel een mens verdraagt een tijdelijke temperatuursverhoging van 1-3 graden, maar geen landurige van 1 graad.
  3 Antartica is kouder geworden
  Dat is niet waar.
  Verder weten we dat de Noordelijke ijskap in snel tempo smelt en de gletschers zich terugtrekken. Boverdien is meneer Ivar verbonden aan organisaties die de fossiel industrie steunen. Hij is geen zelfstandige geleerde.

 3. Enkele maanden geleden heb ik De Correspondent (DC), na twee jaar lidmaatschap, opgezegd, onder andere door de stukken Van Rob Wijnberg en Rutger Bregman. Niet gestoord door enige kennis van zaken, maar volledig eenzijdig voorgelicht, laten zij, in het gezelschap van gesjeesde leden van onder andere de zwartekousenkerk, hun afkeur merken voor een ieder die anders denkt. Kritiek op de inhoud van hun stukken in De Correspondent wordt op wel heel ludieke, zeg maar uiterst agressieve wijze, door de reaguurderskliek van dit medium, beantwoord. Het is zo erg dat velen niet meer durven te reageren vanwege het gedrag van deze claque.
  Ook in dit essay dweept Rob Wijnberg met volstrekt onbewezen zaken als klimaatverandering door menselijk gedrag.
  Gelukkig komt het verzet tegen deze biljoenen kostende ideologie langzaam op gang en niet door de minsten.
  https://www.youtube.com/watch?v=TCy_UOjEir0
  Door DC worden dit soort argumenten beschouwd als ketterij, die strafbaar gesteld zou moeten worden.
  Hoe nu het door de EU zwaar gesubsidieerde Suffertje De Correspondent te definiëren?
  Wie een koker maakt van de Telegraaf en de de NRC en daar doorheen kijkt, kan in heel de verte De Correspondent ontwaren. Een ieder kan zich daar waarschijnlijk wel iets bij voorstellen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.