VS voegt 236.000 banen toe in maart, werkloosheid daalt tot 3,5%: live updates
Consumenten

Prijs Index

+6,0%

februari.

AVG uur

winst

+4,2%

In de maand maart

Consumenten

Prijs Index

+6,0%

februari.

AVG uur

winst

+4,2%

In de maand maart

Werkgevers in de VS vertragen geleidelijk hun aanwerving en de loonstijgingen zijn afgenomen van een snel tempo, een goed teken dat de Federal Reserve probeert een economische afkoeling te creëren waardoor de prijsinflatie kan terugkeren naar een normaler tempo.

Het werkgelegenheidsrapport van maart schetste een beeld van een langzaam krimpende arbeidsmarkt. Maar het komt op een kritiek moment voor de centrale bank, aangezien een reeks spraakmakende bankbustes vorige maand het economische landschap in de komende maanden zou kunnen veranderen.

Beleidsmakers houden nauwlettend in de gaten hoe banken, investeerders en andere kredietverstrekkers reageren op de onrust. Als ze zich sterk terugtrekken en toegang tot krediet moeilijker en duurder wordt, kan dat de consumentenuitgaven en de bedrijfsuitbreiding temperen. De centrale bank heeft sinds afgelopen maart de rentetarieven verhoogd om de oververhitte economie af te koelen, maar de neergang van de bank zou een deel van het werk van de centrale bank voor haar kunnen wegnemen. Als de reactie ernstig genoeg is, kan dit zelfs de kans op een zware recessie vergroten.

Fed-functionarissen zullen naar verwachting de rente verhogen tijdens hun vergadering van 22 maart en mogelijk dit jaar nog een keer. Maar Federal Reserve-voorzitter Jerome H. Onderstreept De centrale bank kan meer of minder doen, afhankelijk van de ernst van de recessie. Autoriteiten wachten af ​​wat er gaat gebeuren.

READ  Bronnen: Russell Wilson vraagt ​​Pete Carroll, Seahawks GM om ontslagen te worden; QB ontkent het rapport

“Deze momentopname in de achteruitkijkspiegel wijst op een zachte landing voor de Amerikaanse economie, waarbij de landingszone steeds korter wordt”, schreef Gregory Dago, hoofdeconoom bij adviesbureau EY-Parthenon, in een notitie nadat het banenrapport was vrijgegeven. . Hij zei dat hij dacht dat het rapport de centrale bank “op het goede spoor” zou zetten voor nog een renteverhoging met een kwartpunt, alvorens te pauzeren om het beleid aan te passen.

De centrale bank maakt het bekend Volgende tariefbesluit Op 3 mei.

Hoewel de centrale bank naast de economische gegevens ook de kredietvoorwaarden in de gaten moet houden, kunnen de cijfers van vrijdag ambtenaren iets meer vertrouwen geven dat de arbeidsmarkt zich beweegt in de richting die ze hadden verwacht.

Gemiddelde uren Omzetgroei Dat daalde tot 4,2 procent in het jaar tot maart, tegen 4,6 procent in de voorgaande maand en het laagste tempo sinds juni 2021. Hoewel dit een ongewoon snelle groei is, vertraagt ​​het tempo van de loonstijgingen – goed nieuws voor beleidsmakers van centrale banken.

Hoewel centrale bankiers over het algemeen sterkere loonstijgingen hebben toegejuicht, maakten velen zich zorgen dat de lonen zo snel zouden stijgen dat het moeilijk zou zijn om de inflatie volledig terug te dringen. Wanneer werkgevers meer betalen, proberen ze meer in rekening te brengen om de stijgende arbeidskosten te dekken. En als huishoudens meer verdienen, kunnen ze prijsstijgingen opvangen zonder de uitgaven terug te verdienen.

“De loongroei koelt af, de banengroei koelt af – dat is wat de Fed verwacht”, zegt Julia Coronado, oprichter van Macro Policy Perspectives. “We hebben een betere balans tussen vraag en aanbod.”

READ  Sam Altman, maker van ChatGPT en CEO van OpenAI, dringt er bij de Senaat op aan om AI te reguleren

Terwijl werkgevers nog steeds sneller mensen aannemen in vergelijking met prepandemische normen, gebeurt dat nu werknemers weer de arbeidsmarkt betreden. Het vergroot het arbeidsaanbod, wat zal helpen om het tekort aan arbeidskrachten te verlichten.

Mevrouw Coronado gaf aan dat de arbeidsmarkt nog steeds aan het afkoelen was – het aannemen van personeel in de bouw begon terug te lopen – en zei dat ze dacht dat de Fed zou kunnen wachten met het verhogen van de tarieven in mei als ambtenaren dat wilden.

De centrale bank “zal dat waarschijnlijk wel doen, maar op basis van dit rapport hoeven ze dat niet te doen”, zei hij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *