VS verscherpt hardhandig optreden tegen crypto met rechtszaken tegen Coinbase, Binance

NEW YORK, 6 juni (Reuters) – (Dit verhaal van 6 juni is herdrukt in paragraaf 16 om de bedrijfsnaam te wijzigen van Bittrex Global in Bittrex Inc)

De grootste Amerikaanse effectenregulator klaagde dinsdag cryptocurrency-platform Coinbase aan, de tweede zaak tegen een grote crypto-uitwisseling in twee dagen, een dramatische escalatie in de sector en een die een markt die vaak buiten de regelgeving opereert, drastisch zou kunnen veranderen.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) richtte zich maandag op Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-uitwisseling. De SEC beschuldigt Binance en zijn CEO Changpeng Zhao ervan een “web van fraude” te runnen.

Als ze succesvol zijn, kunnen de rechtszaken de cryptomarkt hervormen en met succes de jurisdictie van de SEC over de sector doen gelden, die al jaren beweert dat tokens geen effecten zijn en niet door de SEC moeten worden gereguleerd.

“De twee zaken zijn verschillend, maar overlappen elkaar en wijzen in dezelfde richting: de steeds agressievere campagne van de SEC om cryptocurrencies onder de jurisdictie van federale effectenwetten te brengen”, zegt Kevin O’Brien, een partner bij Ford O’Brien Lundy. De voormalige federale aanklager zei dat de SEC nog nooit eerder zulke grote cryptospelers had aangepakt.

“Als de SEC beide wint, zal de cryptocurrency-industrie worden getransformeerd.”

In een klacht ingediend bij de federale rechtbank van Manhattan beweerde de SEC dat Coinbase sinds ten minste 2019 als tussenpersoon in cryptotransacties opereert, miljarden dollars verdient en tegelijkertijd openbaarmakingsvereisten omzeilt om investeerders te beschermen.

De SEC zei dat Coinbase ten minste 13 crypto-activa heeft verhandeld die geregistreerde effecten moeten zijn, waaronder tokens zoals Solana, Cardano en Polygon.

Coinbase leed ongeveer $ 1,28 miljard aan netto uitstroom van klanten na de rechtszaak, volgens voorlopige schattingen van databedrijf Nansen. De aandelen van het moederbedrijf Coinbase Global Inc (COIN.O) van Coinbase daalden met $ 7,10, of 12,1%, naar $ 51,61, nadat ze eerder met maar liefst 20,9% waren gedaald. Ze zijn dit jaar met 46% gestegen.

READ  Woningmarktfase: Kopers zijn geïnteresseerd, maar weinig verkopers

Paul Grewal, algemeen adviseur van Coinbase, zei in een verklaring dat het bedrijf gewoon zal blijven werken en “toon heeft gezet op naleving”.

Oanda senior marktanalist Ed Moya zei dat de SEC “Whac-A-Mole lijkt te spelen met crypto-uitwisselingen”, eraan toevoegend dat aangezien de meeste beurzen een reeks tokens aanbieden die werken op blockchain-protocollen waarop regelgevers zich richten, “het lijkt erop dat het gewoon de begin.”

Toonaangevende cryptocurrency Bitcoin is een ironische begunstigde van het harde optreden.

Na een aanvankelijke daling van bijna drie maanden onder de $25.350 na de Binance-zaak, is bitcoin weer boven de $2.000 gestuiterd en overtreft daarmee de hoogtepunten van de vorige dag. Het handelde onder $ 27.000 om 0410 GMT.

“De SEC maakt het leven van veel altcoins bijna onmogelijk, en het duwt sommige cryptohandelaren zelfs terug naar bitcoin”, legt Onda’s Moya uit.

Makelaar, Exchange Crackdown

Obligaties zijn, in tegenstelling tot andere activa zoals grondstoffen, strikt gereguleerd en vereisen gedetailleerde openbaarmakingen om beleggers te informeren over mogelijke risico’s. De Securities Act van 1933 schetste de definitie van de term ‘beveiliging’, hoewel veel experts zich baseren op twee zaken van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een beleggingsproduct een beveiliging vormt.

SEC-voorzitter Gary Gensler heeft lang zijn gezag over de cryptomarkt laten gelden, aanvankelijk gericht op het creëren van tokenobligaties en de verkoop van tokens en rentedragende cryptoproducten. Meer recentelijk heeft het zich gericht op niet-geregistreerde crypto-broker-dealers, beurshandel en afwikkelingsactiviteiten.

READ  De gesprekken over het Amerikaanse schuldplafond zijn over deze kwesties vastgelopen

Hoewel enkele cryptobedrijven een licentie hebben als alternatieve handelssystemen, een type handelsplatform dat door makelaars wordt gebruikt om beursgenoteerde effecten te verhandelen, functioneert geen enkel cryptoplatform als een volwaardige aandelenmarkt. De SEC heeft dit jaar Beaxy Digital en Bittrex Inc aangeklaagd wegens het niet registreren van een exchange, clearing house en broker.

“Het hele bedrijfsmodel is gebaseerd op het niet naleven van Amerikaanse effectenwetten, en we vragen hen om hieraan te voldoen”, vertelde Gensler aan CNBC.

Cryptobedrijven betwisten dat tokens voldoen aan de definitie van een beveiliging, zeggen dat de regels van de SEC vaag zijn en dat de SEC haar autoriteit overschrijdt door te proberen ze te reguleren. Veel bedrijven hebben echter de naleving verhoogd, producten stopgezet en buiten het land uitgebreid als reactie op het harde optreden.

Christine Smith, CEO van de handelsgroep Blockchain Association, verwierp de inspanningen van Gensler om toezicht te houden op de industrie.

“We hopen dat de rechtbanken te zijner tijd het ongelijk van voorzitter Gensler zullen bewijzen”, zei hij.

Reuters-grafiek

Coinbase, opgericht in 2012, bediende onlangs meer dan 108 miljoen klanten en eindigde maart met $ 130 miljard aan crypto-activa en -fondsen van klanten op de balans. Transacties genereerden vorig jaar 75% van de netto-omzet van $ 3,15 miljard.

De aanvraag van de SEC op dinsdag eist civielrechtelijke straffen, onrechtmatig verkregen winsten en dwangmaatregelen.

Maandag beschuldigde de SEC Binance van het opdrijven van handelsvolumes, het omleiden van geld van klanten, het onjuist bundelen van activa, het niet beperken van Amerikaanse klanten van zijn platform en het misleiden van klanten over de controles ervan.

READ  Fed-functionaris: 'We moeten voorzichtig zijn' met renteverhogingen na bankfaillissementen

Financiën beloofd Het verdedigde zich agressief tegen de rechtszaak, die volgens hem de “onrechtmatige en bewuste weigering” van de SEC weerspiegelde om duidelijkheid te verschaffen aan de crypto-industrie.

Klanten ontvingen ongeveer $ 790 miljoen van Binance en zijn Amerikaanse dochteronderneming na de rechtszaak, zei Nansen.

Dinsdag diende de SEC een verzoek in om activa van Binance.US te bevriezen. De holdingmaatschappij van Finance is gevestigd op de Kaaimaneilanden.

“Het is belangrijk op te merken dat recente regelgevende maatregelen erop gericht zijn ervoor te zorgen dat bedrijven die actief zijn in de cryptocurrency-industrie zich houden aan de effectenwetgeving en investeerders beschermen – dit is altijd hun doel geweest”, zegt Joshua Xu, chief risk officer van de groep bij blockchain-technologiebedrijf XBE. , Coinllectibles en Marvion.

“Deze gebeurtenissen zullen uiteindelijk leiden tot een stabielere en betrouwbaardere industrie, die meer institutionele investeerders zal aantrekken en mainstream adoptie mogelijk zal maken.”

Rapportage door Jonathan Stempel in New York en Hannah Long en Michael Price in Washington; Aanvullende rapportage door Kevin Buckland in Tokio en Ray Wei in Singapore; Bewerking door Leslie Adler en Christopher Cushing

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Hanna Lang

Thomson Reuters

Hannah Long behandelt financiële technologie en cryptocurrency, inclusief de bedrijven die de sector aandrijven en de beleidsontwikkelingen die de sector beheersen. Hannah werkte eerder bij American Banker, waar ze toezicht hield op bankregelgeving en de Federal Reserve. Hij studeerde af aan de Universiteit van Maryland, woont in College Park en Washington, DC.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *