Mark trumps Donald. Wereld hield adem in, volgens media

Het kan geen sterveling zijn ontgaan, het Witte Huis schudde gisteren op zijn grondvesten toen de Nederlandse premier Mark Rutte zijn Amerikaanse collega Donald Trump even de waarheid kwam zeggen. Door alle media, van links tot rechts, werd uitvoerig verslag gedaan van deze opmerkelijke gebeurtenis, want Ruttes ‘no’ gaat de wereld over: ‘Hij zegt het Trump recht in zijn gezicht’  Wij, gewone Nederlanders, zijn daar geweldig trots op.

Publicist en blogger Fons Kockelmans, voorheen parlementair verslaggever, plaatste een rake kanttekening bij het media event.

‘Nederland is een klein landje, maar wij spelen wel degelijk een belangrijke rol op het wereldtoneel. Vinden we althans zelf. Dat bleek gisteravond weer eens, toen onze eigenste premier, Mark Rutte, op bezoek ging bij de machtigste man ter aarde, de Amerikaanse president Donald Trump. Alle zichzelf serieus nemende Nederlandse media besteedden ruim aandacht aan deze Grote Gebeurtenis. Met nauwelijks verholen trots beschreven ze hoe die dekselse Mark ‘grinnikte en Trump gewoon onderbrak’.

Ja echt, dat deed onze Mark. Maar wat dan precies? Na een goed hoorbaar no’ murmelde hij kort wat door Trump’s betoog heen, met een lachend gezicht alsof hij een mopje vertelde. De ‘machtigste man ter aarde’ (wat een vreselijk cliché is dat toch) viel het totaal niet op. Direct na Rutte’s heldhaftige interruptie sloot hij af en liet de Nederlandse regeringsleider zijn Trump-hand zien. Daarna liet hij per tweet weten het bezoek van de man met de glimlach ‘een grote eer te vinden’. Haalde vanzelfsprekend ook alle media.

Niettemin, als Rutte een kerel was geweest had hij bij die handdruk nog even zijn krachtige ‘nee’ tegen Trumps gebazel over de handelspolitiek met Europa herhaald. Deed Mark dat? In het geheel niet. Hij kwam met een goedmakertje over hoe leuk het was in het Witte Huis geweest te zijn en wat we met onze Amerikaanse vrienden delen.
Kijk maar:

Buitenlandse media hielpen trouwens een handje mee aan Rutte’s imagebuilding. Kockelmans: ‘Alleen de Nederlandse media? Nee hoor, ook de New York Times, misschien wel de meest gezaghebbende van alle kranten, deed verslag. Op haar website berichtte ze het volgende (ik vertaal het meteen maar even): “President Trump ontmoette maandag Denemarkens premier Mark Rutte in de oval office.”

Hé, gelukkig, staan we weer met beide benen op de grond. De Washington Post hielp daar met die treffende foto ook aan mee .
Fake news? Daarvoor hoef je niet bij Trump te zijn. Laat maar aan de media over.

Gerelateerde berichten

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 306 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*