Vietnamese volksverhaaltjes (7)


Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, vrouw

.

De vrouw die op je wacht

 

Tong is een jongeman die samen met zijn zesjarig zusje Mai woont in de heuvels. Hun ouders zijn bij een vloed overleden en ze moeten het samen zien te rooien. Hij zorgt voor haar, beschermt haar en zij vrolijkt zijn leven op met haar lach en gezang.

De lentefeesten naderen en ze besluiten naar het dorp te gaan om dat mee te maken. Zij storten zich in het feestgedruis; de gesprekken, de reuk van wierook, de smaak van het lekkere eten. Genieten van man en vrouw in kleren die maar eens per jaar gedragen worden.

Mai dringt aan dat Tong zijn hand laat lezen voor zijn toekomst.

De handlezer kijkt hen aan en zegt ‘Als deze geboortedata juist zijn dan zal jij met je zuster trouwen. Niets of niemand kan dat tegenhouden.’

Beide jongeren worden bang van die voorspelling. Mai kan het snel van zich af zetten; Tong echter niet. Het vreet hem op.

Een kwalijke stap

En hij neemt een beslissing. Als er weer hout nodig is gaan ze samen het bos in, verder dan ooit, en terwijl Mai bukt om een bloem te plukken zwaait Tong zijn bijl en raakt haar in haar nek.

Hij rent weg en blijft dagen op de vlucht om van het beeld af te komen: zijn zusje die daar dood op de grond ligt.

Tenslotte vestigt hij zich honderden kilometers verder en verandert zijn naam. Hij gaat handelen in stoffen en wordt een gevierd zakenman. Dan trouwt hij de dochter van een zakenvriend. Als zij zwanger raakt en een zoon baart is hun geluk compleet.

De voorspelling!

Maar dan, die dag! Hij komt op de binnenplaats van hun huis en ziet zijn vrouw haar haar doen. Ze merkt hem niet op en kamt net haar zwarte haar als hij iets ziet.

Een groot litteken over haar nek.

Hij vraagt haar naar die wonde en ze vertelt. Dat ze eigenlijk een geadopteerde dochter is en als kind door haar broer, waar ze veel van houdt, in haar nek is geslagen met een bijl. Ze wordt gered en een passerende handelaar neemt haar als eigen kind aan.

Tong wil vanaf dat moment niets meer van haar weten. Hij kijkt haar niet eens meer aan en kan niet meer met haar samenleven. Hij verzint een zakenreis.

Een jaar later

Mai heeft een jaar lang geen bericht van hem gehad. Iedere dag weer beklimt de vrouw met het jonge kind in haar armen de berg om te kijken of ze zijn zeilboot al ontwaart.

En jij, reiziger, als jij nu naar die berg loopt en besluit tot boven te gaan via het smalle bergpad dan zie je, als de zon wegzakt, een rotsformatie. Je herkent daarin een vrouw die met een kind op de arm met de rug naar je toe staat want ze kijkt uit over de baai. Voor eeuwig.

Foto’s en prenten

Wachtende vrouw met kind, Jozef Israëls, 1835 – 1911; of hier rechten op rusten is onbekend: zie website stedelijk.nl collectie nummer 52028-jozef-israels-wachtende-vrouw-met-kind.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland