Vriendjespolitiek


Motto: Vriendjespolitiek moet met wortel en tak in stand gehouden worden.

Ik las laatst allemaal verhalen in Nederlandse kranten over Nederlandse kamerleden en ‘vriendjespolitiek’, in de volksmond ook wel ‘nepotisme’ genoemd. Zo blijkt een niet nader te noemen invloedrijk persoon van de PVV, ook wel bekend als Marjolein Faber, haar zoon ingehuurd te hebben voor het bouwen van een PVV website. Zij tikte daar ruim 8000 euro aan gemeenschapsgeld voor af. Ik verontwaardigd natuurlijk…

Vriendjespolitiek-300x246Nou ja, verontwaardigd, hier in het Land van de Glimlach, kunnen ze er ook wat van. Van de week bijvoorbeeld, was ik met een aantal collega’s in Chaeng Wattana om mijn jaarvisum te verlengen. We trokken bij de balie nummer 147, 148, 149 en 150. Toen we twee minuten later arriveerden bij de kubus-kantoortjes, stond de teller op 041. Nog ruim honderd wachtenden voor ons. Een half uur later stond de teller op 047. We keken elkaar aan en dachten: Dit gaan we niet redden.

Wachten in een monsterlijk mega-gebouw als Chaeng Wattana is geen pretje, lieve lezer. Het is een betonnen kolos die ontworpen moet zijn door een architecten bureau met als motto Groot is goed, groter is beter en grootst is fenomenaal.

Na een paar uur wachten stond de teller op 086. De moeder van een van onze leerlingen werkt op het jaarvisum verlengings gebeuren en zag ons somber voor ons uit zitten kijken. Binnen een paar minuten zagen we hoe een jonge westerse man uit een van de kantoortjes werd gehaald. Er werd hem verteld dat hij een aantal papieren verkeerd had ingevuld.

Later kwamen we erachter dat hij nummer 086 had. Onze vier paspoorten, plus onze verdere papierhandel werd in een oogwenk door een immigratiebeambte naar het kantoortje gesmokkeld en onze paspoorten waren na een half uur van de benodigde stempels voorzien.

Ziet U, wel, oh lezer, we zijn als Nederlanders echt niet de enige die aan vriendjespolitiek doen. De Thai kunnen er ook wat van….


Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.