Voortijdig einde van Voice TV 21


Het Thaise TV station Voice TV 21, dat bekend stond om zijn liberale en progressieve opvattingen is niet langer is in de lucht. Het had regelmatig gasten die stevig kritiek konden laten horen op het militaire regiem, de Sangha (boeddhistische kerk van Thailand) en de Thaise samenleving in het algemeen.

Mensen regelmatig te gast in een van de talkshows waren de schrijfster Kam Phaka, de Franse politicologe Eugenie Meriau die niet langer in Thailand woont en professor Nidhi Eoseewong van de Chiangmai Universiteit. Trefpunt Thailand publiceerde de afgelopen maanden enkele artikelen over deze persoonlijkheden.

In Thai Rath stond  een cartoon van de bekende cartoonist Sia die het sluiten van Voice TV 21 op beeldende wijze weergeeft. Terloops zij opgemerkt dat ook Sia verschillende malen een stevige reprimande van het militaire bewind kreeg. Hij doet sindsdien naar eigen zeggen aan “noodzakelijkerwijze aan zelfcensuur”.

 

 

Rappe Pen, Voice, Sia
Thai Rath/Sia

 

Kop: Buitengerechtelijke Executie

TT Rappe Pen, Voice TV 21, SiaMan op de grond is de dissident Chaiyaphum Pasae, van Lahu komaf. Hij was filmmaker en musicus en kwam op voor de rechten van de ethnische minderheden in Noord-Thailand. Op 17 maart werd hij door een militair doodgeschoten, omdat hij bij zijn aanhouding verzet zou hebben gepleegd. Er liep een arrestatiebevel tegen hem wegens druggebruik en de militairen zeiden te hebben gehandeld uit zelfverdediging.
Onder Chaiyaphum de tekst Ya Ba (amfetamine) en bom.

Aan de rechterzijde: op mouw van de hand wijzend naar het TV scherm: De Nationale Omroep en Telecommunicatie Commissie. Daar weer onder: vrijheid en massacommunicatie
Muis 1: Het slechte karma blijft aanhouden
Muis 2: Weinig kans op verbetering.

 

Zie ook:

Schrijfster Kham Phaka over Thai en dictatuur

Prof Nidhi over Thai en omgangsvormen


Redactie
Over Redactie 639 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. De zender Voice tv is, naast Thai PBS, de enige onafhankelijke publieke zender in Thailand. De rest is in handen van het leger of de regering. Voor straf moesten ze een week uit de lucht. De zender heeft toegezegd minder kritisch te zijn, meer zelfcensuur dus. Ze zenden nu weer uit.
    Op onderstaande link het verhaal in Khaosod met een gesprek tussen journalist Pravit Rojanaphruk en anchor ML Nattakorn Devakula.

    http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/03/27/govt-orders-voice-tv-off-air-starting-midnight/

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.