Voormalig FBI-agent in New York beschuldigd van witwassen

Een voormalige FBI-topfunctionaris is beschuldigd van samenzwering om Amerikaanse sancties tegen Rusland te schenden, het ontvangen van geheime betalingen van de Russische oligarch Oleg V. Deripaska en het onderzoeken van een rivaliserende oligarch, zeiden functionarissen maandag.

Voormalig officier Charles McGonigal, die een speciale agent was bij de contraspionageafdeling van de FBI in New York voordat hij in 2018 met pensioen ging, zei dhr. De regering zei dat hij toezicht hield op en deelnam aan onderzoeken naar Russische oligarchen, waaronder Deripaska.

Federale aanklagers in Manhattan zeiden dat de 54-jarige Mr. De heer McGonigal werd vorig jaar aangeklaagd wegens sancties. Hij zei dat hij de Amerikaanse sancties had geschonden door ermee in te stemmen Deripaska te helpen.

De Russische president Vladimir V. Een aluminiummagnaat met banden met Poetin, Mr. Deripaska is een cliënt van Paul Manafort, die in 2016 enkele maanden bij Donald J. Diende als campagnevoorzitter van Trump en werd in 2018 veroordeeld voor financiële fraude en andere misdaden. .

Oleg Deripaska wordt beschuldigd van het schenden van Amerikaanse sancties.schuld…Maxim Shemedov/Reuters

De aanklacht, die maandag werd ontzegeld in de federale districtsrechtbank in Manhattan, beschuldigde voormalig FBI-agent Mr. McGonigal werd beschuldigd van één keer het overtreden van Amerikaanse sancties, één keer van witwassen en twee keer van samenzwering.

Wanneer hij maandag voor de federale rechtbank in Manhattan verschijnt, heeft Mr. zei Seth D. Ducharme, de advocaat van McConnell.

“Charlie heeft Amerika tientallen jaren bekwaam en effectief gediend”, zei dhr. zei Ducharme. “We hebben de aantijgingen van de regering zorgvuldig bekeken en kijken uit naar ontdekking, zodat we inzicht kunnen krijgen in het bewijs waarop de regering vertrouwt.”

READ  Bronnen zeggen dat de Bucks Adrian Griffin van de Raptors aannemen als coach

De tweede aangeklaagde persoon, Sergei Shestakov, is een voormalige Sovjet- en Russische diplomaat die later Amerikaans staatsburger werd en werkte als Russisch vertaler voor rechtbanken en overheidsinstanties. Dhr. Shestako’s advocaat, Bennett M. Epstein weigerde commentaar te geven.

Dhr. De arrestatie van McGonigal schokte voormalige collega’s die nauw met hem samenwerkten. Hij zei dat hij tijdens zijn lange carrière bij de FBI voornamelijk onderzoek deed naar Russische contraspionage en inlichtingendiensten.

Adam Goldman En Willem K. Rashbaum Bijgedragen verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *