Voormalig Byte Dance-directeur beschuldigt TikTok-moederbedrijf van ‘onwettig’ zijn

Een voormalig directeur van ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van TikTok, beschuldigde de technologiegigant van een “illegale cultuur”, waaronder het stelen van inhoud van rivaliserende platforms Snapchat en Instagram in de beginjaren, en noemde het bedrijf een “effectief propagandamiddel”. Communistische Partij van China.”

De claims maakten deel uit van een rechtszaak wegens onrechtmatige beëindiging die vrijdag was aangespannen door Yingtao Yu, die van augustus 2017 tot november 2018 hoofd engineering was voor de Amerikaanse operaties van Byte Dance. De klacht, ingediend bij de San Francisco Superior Court, zegt dat dhr. Yu is ontslagen. Hij uitte zijn bezorgdheid over een “wereldwijd plan” om te stelen en te profiteren van het intellectuele eigendom van andere bedrijven.

Een van de belangrijkste beweringen in de rechtszaak van dhr. Yu is dat een speciale eenheid van leden van de Chinese Communistische Partij, ook wel de commissie genoemd, was gestationeerd in de kantoren van Byte Dance in Peking, die toezicht hield op de praktijken van het bedrijf en “regisseerde hoe het bedrijf communistische praktijken promootte”. waarden.” Een “death switch” die Chinese apps volledig kan uitschakelen.

“De commissie handhaafde maximale toegang tot alle bedrijfsgegevens, zelfs gegevens die in de Verenigde Staten zijn opgeslagen”, aldus de aanklacht.

Beschrijvend hoe de Byte Dance vijf jaar geleden werkte, vertelde Mr. De beweringen van Yu komen op het moment dat TikTok wordt geconfronteerd met intensief nationaal onderzoek vanwege de relatie met het moederbedrijf en de mogelijke invloed van China op het platform. De video-app, gebruikt door meer dan 150 miljoen Amerikanen, is erg populair geworden voor memes en entertainment. Maar wetgevers en Amerikaanse functionarissen maken zich zorgen dat de app gevoelige informatie over Amerikanen naar Beijing kan sturen.

READ  Biden houdt preek over de erfenis van Martin Luther King: 'Het is tijd om te kiezen'

In maart heeft een congrescommissie de CEO van TikTok, Show Xiu, gegrild over het Chinese eigendom van de app. Christopher Wray, de directeur van het Federal Bureau of Investigation, zei onlangs dat TikTok “schreeuwt om bezorgdheid over de nationale veiligheid”. Twee dozijn staten hebben TikTok sinds november verbannen van overheidsapparaten.

In een verklaring per e-mail zei ByteDance vrijdag dat het bedrijf “krachtig betwist wat volgens ons de ongegronde claims en beschuldigingen in deze klacht zijn”.

“Mr. You Bite Dance Inc

36 jarige dhr. Yu zei in zijn klacht dat terwijl TikTok in het begin gebruikers probeerde aan te trekken, ByteDance-technici zonder toestemming video’s en berichten van Snapchat en Instagram kopieerden en ze vervolgens op de app plaatsten. Om de betrokkenheidscijfers te verhogen, creëerde ByteDance “systematisch gefabriceerde gebruikers” – in wezen een leger van bots – zei hij, een praktijk die hij aan zijn superieuren signaleerde.

Zhu zei dat hij deze zorgen had geuit bij Wenjia, die de leiding had over het TikTok-algoritme, maar dhr. Meneer Zhu was “beslissend” en zei dat het “geen probleem” was. zegt Yu.

Na een deel van zijn Bite Dance-ambtstermijn in de kantoren in China te hebben gewerkt, heeft dhr. Yu zei dat hij ingenieurs bij Douyin, de Chinese versie van TikTok, het algoritme zag aanpassen om inhoud te promoten die haat voor Japan uitdrukt. In een interview zei hij dat het zonder aarzelen werd gedaan om anti-Japanse sentimenten te promoten, wat belangrijker zou zijn voor gebruikers.

“Er is geen discussie”, zei hij. “Zij deden het.”

READ  Alex Murdoch 'verwoest' door moorden, zegt zoon

De rechtszaak beweert dat ByteDance-technici die aan Chinese apps werkten, inhoud downgraden die hun steun betuigde aan pro-democratische protesten in Hong Kong, terwijl ze grote kritiek uitten op de protesten.

In een voorbeeld van wat werd beschreven als “illegaliteit” binnen het bedrijf, hielp de oprichter van ByteDance, Zhang Yiming, steekpenningen te betalen aan Lu Wei, een hoge overheidsfunctionaris die belast is met internetregulering, aldus de rechtszaak. Chinese media besteedden destijds aandacht aan het proces tegen Lu Wei, die in 2018 werd aangeklaagd en later werd beschuldigd van omkoping, maar vermeldde niet wie de steekpenningen had betaald.

TikTok heeft geprobeerd wetgevers ervan te overtuigen dat het op afstand van ByteDance opereert en dat de Chinese overheid geen invloed of speciale toegang tot de app heeft. Het werkt aan een duur plan om Amerikaanse gebruikersgegevens op te slaan op servers die worden beheerd door Oracle in de VS, genaamd Project Texas.

Geboren en getogen in China en nu woonachtig in San Francisco, Mr. Yu zei in een interview dat Amerikaanse gebruikersgegevens op TikTok tijdens zijn tijd bij het bedrijf in de Verenigde Staten waren opgeslagen. Maar ingenieurs in China hadden er toegang toe, zei hij.

Hij zei dat de geografische locatie van de servers “irrelevant” was, omdat ingenieurs een continent weg kunnen zijn maar toch toegang hebben. Tijdens zijn ambtstermijn bij het bedrijf hadden sommige ingenieurs “achterdeur” -toegang tot gebruikersgegevens.

Zijn rechtszaak eiste gederfde inkomsten, schadevergoeding en 220.000 Byte Dance-aandelen die hij niet bezat op het moment van zijn ontslag. De klacht specificeert geen specifiek bedrag aan schadevergoeding, maar de aandelen alleen al kunnen enkele miljoenen dollars waard zijn. De rechtszaak werd aangespannen na jaren van mislukte bemiddeling met het bedrijf.

READ  Chinese vliegtuigen steken de middenlijn van de Straat van Taiwan over terwijl een boos China oefeningen begint

Charles Jung, een advocaat uit San Francisco die gespecialiseerd is in arbeidsgeschillen, zegt dhr.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *