Voetbal: Elf frêle spitsen


André van Leijen, EK Voetbal, Vrouwenvoetbal

Ik zal het maar gelijk bekennen. Ik heb naar het vrouwenvoetbal gekeken. Eerlijk gezegd heb ik alle wedstrijden gezien. Vanaf het moment dat ik de knop aanzette op zondag 16 juli 18:00 uur voor de openingswedstrijd Nederland – Noorwegen, zat ik aan het flat screen gekluisterd.
‘Sinds wanneer hou jij van voetbal?’, vroeg mijn dochter ’s avonds aan tafel met opgetrokken wenkbrauwen.

Nou ja, ik hou eigenlijk al heel lang van voetbal. Heb in de jaren 1970 op het Leidseplein in Amsterdam mezelf nog langdurig en vreugdevol op de borst geslagen en het plein nadien volkomen toeter verlaten. In 1988 was het weer raak, al zat ik toen thuis met een biertje op de bank en een zak Hamkaas binnen graai-afstand. Afgezien van een kleine oprisping in 2010 trad sindsdien de verzadiging in.

Ik was een voetbalfan, ook al heb ik zelf in mijn hele leven slechts één doelpunt gemaakt. Dat was in het Amsterdamse Bos op 6 juni 1965 om 15:18, als ik het me goed herinner. Klas 3a tegen klas 3b. Ruud Smit uit klas 3a stond op doel. Ik zelf zat in 3b. Eigenlijk wilde ik een voorzet geven. Misschien is zelfs dat iets te veel gezegd. Het enige dat ik wist was, dat de bal de andere kant op moest en dat ik de bal hard moest raken. Nog zie ik hoe Ruud Smit een klein sprongetje maakte. Zijn hand ging enigszins omhoog, alsof hij iemand gedag zei. Ruud zag altijd een beetje bleek. Hij las veel.

Eddy Duijf was onze aanvoerder. Hij had mij rechtsachter geplaatst. Hij wist dat ik hard kon trappen en dat ik daarmee elke tegenstander kon uitschakelen. Mogelijk zelfs voorgoed. Maar na mijn doelpunt zette hij mij onmiddellijk linksvoor. Hetgeen overigens geen verdere resultaten opleverde. Dat gaf niet. We wonnen de wedstrijd met 1 – 0, wat mij de rest van mijn langdurige schoolcarrière een bijna onaantastbare status gaf. Eddie Duijf, later is hij nog trainer geworden. Bij WV-HEDW: Wilhelmina Vooruit – Hortus Eendracht Doet Winnen. Jawel.

Nee, je kunt van mij niet zeggen dat ik geen verstand van voetbal heb. Alleen was het horen en zien mij in de loop der jaren vergaan. Tot zondag 16 juli 18:00 uur dan. Toen 11 frêle spitsen in de Galgenwaard in Utrecht het veld op kwamen. Leeuwinnen werden ze genoemd. Zoals de leeuwinnen die ooit het Colosseum binnenkwamen, loerend op de bestiarii in een gevecht op leven en dood.

Ik had van te voren de opstelling bekeken. Lieke Martens, stijlvol dribbelaar… nooit van gehoord; Vivianne Miedema, topschutter… zal wel; Shanice van de Sanden, altijd gevaarlijk…kijk eens aan; Jackie Groenen, veel loopvermogen; Daniëlle van de Donk, goed schot; Sherida Spitse, goede spelhervatting… Het zei me allemaal niets.

André van Leijen, EK Voetbal, Vrouwenvoetbal

Werden de vrouwen ingezet nu het mannenvoetbal het laat afweten, vroeg ik me af. Zoals vrouwen wel vaker worden ingezet, als het even wat minder gaat met het land? De oranje parafernalia moeten ten slotte gesleten kunnen worden. Maar waar zijn die oranje parafernalia? Waar zijn de oranje opgetuigde straten? Ook aan deze kant van de straat is het stil, niet alleen aan de overkant.

Sinds wanneer ik van voetbal houd. De vraag van mijn dochter blijft hangen. Dat ik mij verlustig aan 22 paar dribbelende vrouwenbenen, bedoelt ze. Zoals de vrouwen graag naar de benen van Sjakie Swart keken. Zo dus. Nou nee. Dan kijk ik liever naar vrouwentennis of pak hem beet beachvolleybal. Als ze die voetbalvrouwen nu leuke rokjes hadden aangedaan. Maar nee. Vormeloze broeken, daar moeten we het mee doen.

Nee, het is het spel van Oranje waar ik van geniet, de creativiteit, het samenspel, de openheid, de aanvalslust, de wil om te winnen. Dit is geen vrouwenvoetbal, dit is voetbal. Dat is sexy genoeg.

 

 

André van Leijen, EK Voetbal, Vrouwenvoetbal
Onze Oranjeleeuwinnen glorieus na De Finale
Foto Voetbalzone.nl

Foto homepage van voetbalzone.nl: spits Lieke Marten. beste speelster toernooi

 


André van Leijen
Over André van Leijen 176 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.