Voer voor Virologen, Deel 1: De Praatjesmakers


Terwijl het coronavirus zich over de wereld verspreidt, gaan theorieën over zijn ontstaanswijze viraal. Volgens een van die theorieën is het coronavirus in een Chinees laboratorium in Wuhan in elkaar geknutseld. Een andere theorie zegt, dat Chinese wetenschappers bezig waren met experimenten op het SARS-virus en dat daarbij zo’n virus uit het lab ontsnapt is.

André van Leijen, Voer voor Virologen, De Praatjesmakers
Bron: Pinterest

Belgische journalisten (Vincent Merckx, Tom Van de Weghe en Tim Verheyden) hebben op 21 april op VRT Nieuws een uitstekend artikel geschreven over hoe deze theorieën de wereld in zijn gekomen. En hoe ze zich tegelijk met het virus hebben verspreid zodanig, dat zelfs Donald Trump er door werd geïnfecteerd. Trump kondigde op 17 april aan, dat hij wil laten onderzoeken of het virus uit het lab is ontsnapt.

Het begin

Het begint volgens de Belgisch journalisten op zondagochtend 16 februari als de republikeinse senator Tom Cotton op Fox News zegt, dat er “vragen [moeten] gesteld worden, want China staat niet bekend voor heldere en betrouwbare informatie”. Hij heeft het dan over het Instituut voor Virologie in Wuhan. Dat is koren op de molen van de complotdenkers, die denken dat de Chinezen met het virus een wapen hebben ontwikkeld om heerschappij over de wereld te krijgen.

André van Leijen, Voer voor Virologen, De Praatjesmakers, Tom Cotton
Tom Cotton

Senator Tom Cotton heeft het niet van zichzelf. Want op 23 januari had de Engelse tabloid The Daily Mail al geschreven, dat wetenschappers in 2017 gewaarschuwd hadden, dat er wel eens een virus uit het laboratorium in Wuhan zou kunnen ontsnappen. Bovendien had een Israëlische specialist in biologische oorlogsvoering een artikel ingezonden naar The Washington Times (niet te verwarren met de progressieve Washington Post), waarin hij stelt, dat het lab zich bezighoudt met China’s geheime biologische wapenprogramma. Daarbij komt dat Radio Free Asia (een met Amerikaans geld gesponsord nieuwsplatform in Oost-Azië) meldt, dat het Instituut voor Virologie in Wuhan het enige laboratorium in China is, waar onderzoek gedaan mag worden naar dodelijke virussen.

André van Leijen, Voer voor Virologen, De Praatjesmakers, Tom Cotton, Artikel Wuhan lab

Het is een denkspoor dat in rechts-conservatieve kringen goed valt. Ook Steve Bannon noemt het in zijn podcast. En zo komt het verhaal tenslotte bij senator Tom Cotton terecht. En van daaruit verspreidt het bericht zich als een lopend vuurtje.

Intussen melden wetenschappers in India dat het genoom van het coronavirus delen bevat die exact overeenkomen met die van aids-virus. Complotdenkers leiden daaruit af, dat het nieuwe virus een construct is, gemaakt in het beruchte Chinese instituut. Ook al wijzen wetenschappers van Harvard erop dat dit soort sequenties wel vaker in de natuur voorkomen, het vermag de complotdenkers niet te overtuigen.

Mainstream nieuws

Doordat wetenschappers niet precies kunnen zeggen waar het virus dan wel vandaan komt, ontstaat er een vacuüm. En daardoor komen de complottheorieën in een stroomversnelling en worden zelfs tot mainstream nieuws. Dat proces wordt gekatalyseerd doordat de gerespecteerde David Ignatius in de Washington Post schrijft: “Maar wetenschappers sluiten niet uit dat een ongeluk in een onderzoekslaboratorium in Wuhan een dodelijk vleermuisvirus kan hebben verspreid.” Glen Owen van de Britse Daily Mail maakt daarvan: “Is het coronavirus gelekt uit een onderzoekslab in Wuhan? Verbazingwekkende nieuwe theorie wordt niet langer als ongeloofwaardig weggezet.”

André van Leijen, Voer voor Virologen, De Praatjesmakers, Luc Montagnier
Luc Montagnier

Vervolgens stelt Josh Rogin in The Washington Post van 14 april in een opiniestuk, dat het virus per ongeluk uit het laboratorium ontsnapt kan zijn en dat wetenschappers het erover eens zijn dat het virus niet door de Chinezen is ontwikkeld als biochemisch wapen.
Het sluitstuk van deze opeenvolging van uitspraken is de visie van de Fransman Luc Montagnier, mede-ontdekker van het HIV-virus en nobelprijswinnaar. Niet de eerste de beste dus.

Op de Franse nieuwszender CNEWS verklaart hij in lijn met de wetenschappers in India: “Het meest redelijke om aan te nemen, is volgens mij dat ze een vaccin tegen HIV wilden maken en dat ze daarbij een onschadelijk coronavirus hebben willen gebruiken als drager. Ik wil niemand beschuldigen, volgens mij gaat het om een fout, missen is menselijk.”
Dat komt hem onmiddellijk op kritiek van zijn collega’s te staan. Montagnier moet toegeven, dat hij zich niet baseert op eigen onderzoek.

André van Leijen, Voer voor Virologen, De Praatjesmakers, Trump
Bron: The Nation

De Belgische journalisten besluiten hun artikel door te zeggen dat de discussie over het ontstaan van het coronavirus intussen een politiek steekspel is geworden, waarbij zowel de VS als China iets te winnen en te verliezen hebben. En waarbij de wetenschap tussen de plooien verdween, zoals Belgen dat zo mooi kunnen zeggen.

Wat de wetenschappers dan precies te zeggen hebben, komt in deel 2 van dit drieluik.
Wordt vervolgd.

Wie het hele artikel wil lezen van de drie Belgische journalisten: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/21/ontstond-het-coronavirus-in-een-lab-in-wuhan-zo-sprong-een-inte/

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

André van Leijen
Over André van Leijen 175 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

3 Comments

  1. Knap van je André om wat helderheid te geven te midden van al die complottheorieën. Ik ben benieuwd naar deel 2

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*