Voer voor Virologen, deel 3: De Chinezen


In augustus 2019 maakten mijn vrouw en ik een rondreis door Mongolië. Ons reisdoel was de hoofdstad Ulaanbaatar, de Gobi-woestijn en het Altai-gebergte. Al na een week hadden we diarree. Dat kwam door de onhygiënische omstandigheden in de dorpen die we bezochten. Zo je al van dorpen kunt spreken. Want de Mongolen zijn een half-nomadisch volk, dat met hun paarden, yaks, kamelen, koeien en geiten de steppen doortrekken.

André van Leijen, Voer voor Virologen, deel 3, de Chinezen, La Peste
Bron: eBay

Vlak voordat we op weg gingen, lazen we dat bepaalde regio’s van Mongolië ontoegankelijk waren. Die gebieden waren namelijk in quarantaine geplaatst. Want in die gebieden heerste de pest. We konden het ons niet voorstellen, dat ergens ter wereld nog de pest zou voorkomen. De pest was iets waarover je las in de geschiedenisboeken of anders in Camus’ “La Peste”.

China

Hoe anders was dat vijf jaar eerder, in november 2014, toen we een reis maakten door China door de provincies Yunnan en Sichuan. Van een half-nomadisch volk was geen sprake en er waren ook geen gebieden die ontoegankelijk waren. Integendeel. Met verbazing keken we onze ogen uit in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. Dertig jaar geleden was dat nog platteland. Volgens The Guardian van 4 februari 2019 woonden er in 1998 4,2 miljoen mensen. Nu zijn dat er 8,8 miljoen. Overal stonden hijskranen, overal werden gigantische flatgebouwen neergeplant. De stad was gehuld in  een eeuwige grijze smog.

Martin Jacques beschrijft in zijn uitmuntende boek When China rules the world hoe China zich in record tempo heeft ontwikkeld van een boerensamenleving tot een geïndustrialiseerde en geürbaniseerde samenleving. Dat is inderdaad een geweldige prestatie. Maar die snelle ontwikkeling heeft ook een keerzijde.

André van Leijen, Voer voor Virologen, deel 3, de Chinezen, When China rules the world
Bron: Audible

Terug naar Mongolië. Daar wonen nu ruim 3 miljoen mensen. 67,2 % daarvan woont in steden. In Ulaanbaatar woont ongeveer de helft van de Mongoolse bevolking. Zeker, er vindt urbanisatie plaats. Maar dat wil nog niet zeggen dat de mensen zelf verstedelijken. Zodra de Mongolen een paar dagen vrij zijn, pakken ze hun ger (een ronde tent) op en trekken de steppen in. Mongolen die we spraken in Hovd in het Altai-gebergte, hadden even buiten de stad hun ger staan. Als ze vrij waren, trokken ze daarheen met vrienden en familie en vermaakten zich. ‘Eigenlijk voelen ons we nog steeds nomaden’, vertelden ze ons. ‘Het zit in ons bloed.’

Ik vind dat heel aannemelijk. Die sjamanistische voorliefde voor het leven in en met de natuur wis je niet in een keer uit. Dat zal in China niet anders zijn, al hebben die een totaal andere achtergrond dan de Mongolen. Een cultuur die eeuwenlang geworteld is in het boerenbestaan wis je niet in enkele decennia uit. Het landschap mag dan geürbaniseerd zijn, de bevolking is dat niet. En zoals gezegd: dat heeft een keerzijde.

Traditioneel versus Modern China

Het betekent namelijk dat China in een spagaat staat. Het moderne China en het traditionele China zijn nog niet een organische eenheid geworden. Het zijn twee organismen die elkaars afweermechanisme oproepen. Juist nu, nu vanuit China een pandemie de wereld rondgaat, wordt dat pijnlijk zichtbaar. Waar een grote groep Chinezen walgt van het eten van exotische diersoorten, is er minstens zo’n grote groep die bijkans in extase raakt bij het consumeren van vleermuizen, schubdieren en aanverwante diersoorten. Waar internationaal gerenommeerde Chinese wetenschappers een antwoord proberen te vinden op het ontstaan, verspreiding en tegengaan van het coronavirus, zoeken lokale geneesheren hun heil in de 2000 jaar oude Traditionele Chinese Geneeskunde. Het zijn zaken die elkaar bijten.

André van Leijen, Voer voor Virologen, deel 3, de Chinezen, Chengdu
Chengdu (Bron: Anders reisen)

Wat niet helpt is dat China dermate geürbaniseerd is, dat die twee elkaar uitsluitende organismen, een afweerreactie oproepen, die niet meer te beheersen valt. Mongolië kan nog zijn pestgebieden afsluiten voor de buitenwereld, maar binnen een populatie van miljoenen dicht opeengepakte Chinezen is dat een stuk moeilijker. En waar de binnenlanden van Mongolië nauwelijks enig contact hebben met landen als Italië, de Verenigde Staten, Brazilië of zelfs maar een provincie als Noord-Brabant, heeft China dat wel. Zodat het coronavirus geheel gratis mee kan liften op de nieuwe zijderoutes.

Chinese wetenschap

En wat ook niet helpt is dat de Chinese Partij de wetenschappers in Wuhan onder curatele heeft gesteld en de Traditionele Chinese Geneeskunde promoot als zijnde de ultieme panacee voor al uw kwalen, geestelijke oprispingen, financiële tegenslagen en andere ongemakken.

Internationaal liggen de wetenschappers van het Wuhan Institute for Virology onder vuur. Vooral onder Amerikaans vuur. “Dr. Fauci backed controversial Wuhan lab with millions of U.S. Dollars for risky coronavirus research”, kopt Newsweek van 28 april. Alsof Doctor Anthony Fauci, de befaamde Amerikaanse viroloog en raadgever van president Trump, zijn ziel aan de duivel verkocht zou hebben, als een ware doctor Faust.

André van Leijen, Voer voor Virologen, deel 3, de Chinezen, Wuhan laboratorium
Onderzoek in het Wuhan Institute of Virology (Bron: Gulf News)

Inderdaad in het geplaagde laboratorium worden coronavirussen onderzocht. En ongetwijfeld is het zo dat het lab mede met Amerikaanse dollars is opgezet. Maar dat wil niet zeggen, dat het virus daar ontsnapt is. Het laboratorium in Wuhan is een BSL4-lab. BSL staat voor Bio Safety Level. Het getal 4 is de hoogste graad van veiligheid. Er zijn over de hele wereld 70 van dit soort laboratoria. Ter vergelijking het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar Ron Fouchier en Ab Osterhaus in 2012 hun experimenten op het vogelgriepvirus (H5N1) uitvoerden was een BSL3+ lab. En ook die kregen de kritiek van de Amerikanen. Dat een virus uit het lab in Wuhan is ontsnapt is niet onmogelijk, maar tegelijk onwaarschijnlijk.

Ook The Economist geeft in een artikel van zaterdag 2 mei aan, dat het onwaarschijnlijk is dat het virus uit het lab in Wuhan is ontsnapt en dat de herkomst veeleer gezocht moet worden in natuurlijke oorzaken. Zolang de Chinezen geen duidelijkheid geven, zullen de Praatjesmakers (zie deel 1 van dit drieluik) hun wijsheden de wereld in kunnen slingeren.

Traditionele Chinese Geneeskunde

En aan die Chinese openheid ontbreekt het nu juist. Want in plaats van het onderzoek in Wuhan te ondersteunen, promoot China zijn traditionele geneeskunde als een probaat middel tegen COVID-19.

“TCM (Traditional Chinese Medicins, AvL) has proved to have a positive effect throughout the coronavirus prevention and treatment, industry experts said”, staat te lezen in The Star van vrijdag 24 april. China heeft traditionele medicijnen geschonken aan landen als Frankrijk, Italië, Irak, Singapore en Canada om de dodelijke ziekte te bestrijden. En even verder lezen we dat 91,5 % van de bevestigde COVID-19-gevallen baat had bij een behandeling met Traditionele Chinese Medicijnen in combinatie met Westerse medicijnen. Ja, dat dank je de koekoek. Uit onderzoek blijkt, dat maar een paar van de honderden medicijnen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde helpen en toevallig zijn dat niet medicijnen tegen COVID-19. Vandaar dat ze gebruikt moeten worden in combinatie met Westerse medicijnen, anders zou iedereen het merken dat ze niet helpen. Dat belet Yu Yanhong, Partij Secretaris van me-dit-en-me-dat er niet van, om hoog vanuit zijn ivoren toren te blazen:

“TCM treatment has become a bright spot of China’s pandemic prevention and control,” said Yu Yanhong, a member of the National Health Commission Party Leadership Group and Party Secretary of the National Administration of Traditional Chinese Medicine.

The Star is overigens een Maleisisch dagblad, dat gefinancierd wordt door de Malaysian Chinese Association.

André van Leijen, Voer voor Virologen, deel 3, de Chinezen, Traditionele Chinese Medicijnen
Traditionele Chinese Medicijnen (Bron: China Daily)

CNN heeft er geen goed woord voor over. Op 16 maart meldt CNN dat een 38-jarige drone engineer met COVID-19 in Wuhan een bruine soep voorgeschoteld krijgt, bestaande uit maar liefst 20 kruiden. Een “long-clearing and detoxing soup”. De drone engineer vindt het maar flauwekul en weigert de smurrie te drinken. Kennelijk is de Chinese Partij niet in staat gebleken om sommige Chinese sceptici te overtuigen.

Het onderzoek waaruit zou moeten blijken, dat de Chinese medicijnen zo fantastisch werken tegen COVID-19, rammelt aan alle kanten, volgens het artikel. Er zijn eenvoudigweg geen medicijnen tegen COVID-19. Maar China wil graag pronken met zijn traditionele geneeskunst. Samen met het “Belt en Road Initaitive” is het een van de speerpunten van het beleid van China. En daarin slaagt China maar al te goed. Waarschijnlijk zal in 2020 zo’n slordige 430 miljard dollar omgaan in de TCM-industrie, een toename van 71 % vergeleken met 2017.

Zelfs de Wereld Gezondheids Organsatie (WHO), die de Traditionele Chinese Geneeskunde officiëel erkend heeft, schrijft op haar website, dat het gebruik van traditionele kruiden in de strijd tegen het coronavirus gemeden moet worden. Alleen is die zin naderhand verwijderd. Vermoedelijk onder druk van China, dat een van de grootste geldschieters is van de WHO. En nu president Trump zich teruggetrokken heeft als geldschieter, zal de invloed van China op de WHO alleen nog maar toenemen.

Conclusie

Dit is het derde en laatste deel van Voer voor Virologen. De wereld zou erbij gebaat zijn, als Virologen (deel 2) uit de hele wereld samen konden werken, om het coronavirus te bestrijden. Maar het zijn nu juist die virologen die ondergesneeuwd dreigen te raken onder het verbaal geweld van de Praatjesmakers (deel 1) en de Chinezen (deel 3). Het ga u goed.

Bronnen
Het artikel in Newsweek over doctor Fauci: https://www.newsweek.com/dr-fauci-backed-controversial-wuhan-lab-millions-us-dollars-risky-coronavirus-research-1500741?amp=1&fbclid=IwAR15FJ5wp3GneptFii4yNmT83x9ymIhrntAEfKLA4qdCITyciIjj3l6cdHE

Het artikel in The Economist over de oorsprong van het virus: https://www.economist.com/leaders/2020/05/02/where-did-the-novel-coronavirus-come-from

Het artikel in The Star, waarin de Traditionele Chinese Medicijnen worden gepromoot tegen COVID-19: https://www.thestar.com.my/news/regional/2020/04/24/china-promotes-traditional-medicine-to-fight-against-epidemic

Het artikel van CNN, waarin het gebruik van Traditionele Chinese Medicijnen voor COVID-19 wordt veroordeeld: https://edition.cnn.com/2020/03/14/asia/coronavirus-traditional-chinese-medicine-intl-hnk/index.html

Voer voor virologen, deel 1 De Praatjesmakers: https://www.trefpuntazie.com/voer-voor-virologen-praatjesmakers/
Voer voor virologen, deel 2, De Virologen: https://www.trefpuntazie.com/voer-voor-virologen-deel-2-de-virologen/

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

5 Comments

  1. Mooi sluitstuk van een interessante en informatieve serie, André. Politieke virologie voor arbeiders verklaard. Helaas, Mao zal eerder opstaan uit zijn mausoleum dan Xi en co opening van zaken zullen geven.

  2. Very interesting article. However, also in the West do we have alternative medicine such as homeopathy which, if I am not mistaken, is based on the philosophy of Rudolf Steiner. Moreover, it was not all that long ago when Western medicine was based on spices such as pepper, cloves, cinnamon, nutmeg and the like.

  3. Een zeer informatieve en coherente serie artikelen. Wat TCM betreft, als het wetenschappelijk vernuft ondergeschikt gemaakt wordt aan staatsideologie, snijdt men zich uiteindelijk altijd in de eigen vingers. Of is het hier uitsluitend een verdienmodel dat zich er niet voor schroomt producten te verkopen waarvan heel goed geweten wordt dat ze waardeloos zijn? Het gaat per slot van rekening om 450 miljard las ik.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*