Myanmar: Rohingya-moslims slachtoffer etnische zuivering, zegt VN

Redactie, Myanmar, Rohingya, Etnische zuivering
Rohingya-v;uchtelingen in Bangladesh
Foto Correspondent ter plekke Ate Hoekstra

Er is een etnische zuivering aan de gang in Myanmar. Dat zegt Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties. Tot nu toe zijn 320-duizend Rohingya op de vlucht geslagen en de grens met Bangladesh overgestoken na een meedogenloos offensief van de regeringstroepen.

Daarnaast zitten nog eens twintigduizend vluchtelingen vast op een strook land tussen de Myanmarese grens en de grensrivier Naf. Bangladesh wil hen niet meer opnemen en terug kunnen ze niet. De opvangplekken in Bangladesh zitten overvol en overal langs de weg ontstaan alternatieve zelf in elkaar gezette kampjes, waar de omstandigheden erbarmelijk en onhygiënisch zijn. Hulporganisaties en de VN waarschuwen dat de crisis in Myanmar escaleert. Een humanitaire ramp dreigt zoals hongersnood en ziekten. Intussen vallen er ook nog eens de zwaarste moessonregens in jaren.

Geweld Rakhine

Redactie, Myanmar, Rohingya, Etnische zuivering
Kritiek uit hele wereld op Nobelprijswinnares

Het geweld in de deelstaat Rakhine, waar de meeste Rohingya wonen, escaleerde na een aanval van Rohingya rebellen op politieposten in augustus. Daarbij vielen meer dan 70 doden. Het leger begon daarop een tegenoffensief, maar buiten alle proporties. Rohingya-dorpen werden en worden platgebrand, getuige satellietbeelden. Ook is er sprake van willekeurige executies van burgers en het leger schiet op mensen die op de vlucht zijn. Tevens zijn er getuigenverklaringen over verkrachtingen en plunderingen. Uit alle hoeken van de wereld is er kritiek op de regering van Aung San Suu Kyi, politiek leider en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

 

De internationale gemeenschap wil dat Myanmar stopt met het offensief en de gruwelijkheden. Bangladesh, dat de stroom vluchtelingen niet meer aankan, beschuldigt zijn buurland van bewuste genocide. Vooral nu het leger landmijnen plaatst in het grensgebied om terugkeer te bemoeilijken. Suu Kyi legt de schuld bij de wat ze zegt Rohingya-‘terroristen’ en desinformatie over het legergeweld.

Rohingya statenloos

Redactie, Myanmar, Rohingya, Etnische zuivering
Geschiedenis vlucht van de Rohingya
Kaart Al Jazeera

De Rohingya worden gezien als stateloos en zijn niet gewenst in Myanmar. De boeddhistische meerderheid beschouwt hen als ‘Bengali’, en indringers uit Bangladesh. De Rohingya-gemeenschap woont echter al eeuwenlang in de regio Rakhine. Maar ze hebben nooit de Myanmarese nationaliteit gekregen. Vijf jaar geleden woedde er ook al een geweldsgolf in de regio, waarbij dorpen werden platgebrand en inwoners verdreven.

Honderdduizenden Rohingya zijn in de laatste decennia naar Bangladesh gevlucht. Het land herbergt 731.000 Rohingya-vluchtelingen. Een groot aantal woont er al sinds de jaren negentig, onder slechte en onhygiënische omstandigheden, in vluchtelingenkampen waar ze niet uit mogen. Daarnaast is er een constante stroom bootvluchtelingen naar Maleisië , Indonesië en andere islamitische landen. De VN noemt de Rohingya de meest vervolgde minderheidsgroepering ter wereld. En een oplossing is nog niet in zicht.

Meer weten? Bekijk deze onthullende reportage van BBC-correspondent Jonathan Head

Redactie
Over Redactie 589 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.