Vliegtuigergernissen


Maart 2012

China Airlines vlucht 0066, u allen misschien niet onbekend. Bestemming Bangkok, Stad der Engelen en bonte verzameling Thais.

Naast mij wereldwijze Nederlandse jongeman, vingervlug toetsenmeppend en scrollend op zijn peperdure laptop. Tegelijkertijd honderduit pratend over gemaakte deals, belastingteruggavefoefjes, verzekeringsweetjes en business in het algemeen. Monoloog op grote hoogte.

Ben wat overbluft, mede door korte nachtrust en nimmer wijkende vliegzenuwen, oorzaak van diezelfde korte nachtrust. Waar is die landingsbaan als je hem nodig hebt?

Vrouwlief naast me heeft zich uren geleden al opgevouwen, en snurkt onbekommerd voort, en zal pas tegen ontbijttijd gewaarworden dat haar geboorteland nadert. Jaloersmakend, want zelfs met het achterover slaan van verschillende hoogalcoholische versnaperingen of het naar binnen gulpen van enkele slaappillen is het mij nooit gelukt ook maar een half uurtje vergetelheid te vinden aan boord van een vliegtuig.

Hij bombardeert mij met weetfeitjes

Buurman is net zo onwetend van de ijzingwekkende snelheid waarmee wij allen de ijle lucht doorklieven, en bombardeert mij verder met weetfeitjes. Geen onderwerp of men heeft er een mening over, geen probleem of de oplossing wordt al aangedragen.

Het enige waar men niet over praat is de bestemming van onze vlucht, want daar zal hij voor het eerst aanlanden, en dus kan hij daarover zijn expertise niet kwijt. Geluk zit in kleine dingen, zo blijkt maar weer eens.

Het zelfbenoemde wonderkind zal in Thailand de trouwpartij van een vriend bijwonen en heeft nog enkele metgezellen, die ergens achterin economy zich mogen verheugen in het zitten op de laatste rij, waarvan de rugleuning niet achterover kan. Een ervaring die je niemand toewenst, zo weet ik van een eerdere vlucht naar het land van tempels en tuk-tuks.

Tussen neus en lippen wordt mij wat later een dikke enveloppe getoond, met als inhoud vele, vele tienduizenden splinternieuwe bahtjes. De cash van de groep, genoeg om hen een week lang onbezorgd te laten rondhobbelen in de Thaise dreven. Zo nieuw dat je er nog mee in je vinger zou kunnen snijden, en vers van de pers gerold bij eigen bank, want jongmens vertrouwt Thaise wisselaars voor geen meter. Eerste keer Thailand, met al die lachende oplichters daar, hem pakken ze niet.

De thuisbankier heeft hem afgescheept

Een vluchtige blik op het bijgevoegde bonnetje leert mij dat thuisbankier hem afscheept met een koers die meer dan verontrustend lager ligt dan de officiële Thaise, daarmee aantonend dat je niet tien uur lang krap hoeft te zitten om getild te worden.

In mijn lekentaal leg ik hem het gevalletje imagoschade uit, waarna hij ietwat verbolgen zijn achterin zittende kompanen van het devalueren van hun vakantiegeld gaat verwittigen, gelijk een onheilsprofeet op vliegtuigslippers.

Bij zijn terugkomst lig ik ook te snurken, om verder onderwijs van onwetenden te voorkomen.


Lieven Kattestaart
Over Lieven Kattestaart 103 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).