VK blokkeert overname van Activision Blizzard door Microsoft

Londen (CNN) Het is met de Britse antitrustregulator geblokkeerd De overname door Microsoft van Activision Blizzard dreigt de tech-industrie op zijn kop te zetten Enorme aanbiedingen Er bestaat bezorgdheid dat dit de concurrentie in cloudgaming zal onderdrukken.

Autoriteit Mededinging en Markt Rapport Wednesday vreesde dat de deal zou leiden tot “minder innovatie en minder keuze voor Britse gamers in de komende jaren”.

Bij de aankondiging begin vorig jaar had de overname een waarde van 69 miljard dollar Microsoft (MSFT) “Nog sterker” in cloudgaming, een markt waar het wereldwijd al een aandeel van 60% -70% heeft, voegde de toezichthouder eraan toe.

De aandelenkoers van Activision is gedaald Microsoft-aandelen stegen met 8%, een stijging van 11% op woensdag.

Activision Blizzard (ATVI) Een van de grootste ontwikkelaars van videogames ter wereld, met games als ‘Call of Duty’, ‘World of Warcraft’, ‘Diablo’ en ‘Overwatch’. Microsoft, dat de Xbox-gameconsole verkoopt, biedt ook een abonnementsservice voor videogames aan, genaamd Xbox Game Pass, evenals een cloudgebaseerde streamingdienst voor videogames.

De deal om de bedrijven samen te voegen stuitte op groeiende tegenstand van antitrustregelgevers over de hele wereld. In december heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission aangeklaagd om de overname te blokkeren Over vergelijkbare concurrentieproblemen. Een hoorzitting is gepland voor augustus. Zo ook de Europese Unie Evalueren van de transactie.

Regelgevers werken “zeer nauw samen”, zei Alex Hafner, een partner bij het Londense advocatenkantoor Flatgate, die het Britse besluit omschreef als “seismisch”, hoewel het alleen van toepassing is op de activiteiten van bedrijven in Groot-Brittannië.

“Het heeft potentiële gevolgen voor hen [other regulatory] beslissingen’, voegde hij eraan toe. ‘Het is moeilijk in te zien hoe de deal kan doorgaan zonder goedkeuring van alle drie de toezichthouders.’

READ  T-Mobile US onderzoekt een datalek waarbij 37 miljoen accounts betrokken waren

Dat heeft de Autoriteit voor Mededinging en Markt in haar uitspraak gezegd Microsoft kan proberen de games van Activision exclusief te maken voor zijn eigen platforms en vervolgens de Game Pass-abonnementsprijzen verhogen.

“Door de cloud hoeven gamers in het VK geen dure gameconsoles en pc’s te kopen, en krijgen ze meer flexibiliteit en keuze in hoe ze spelen. Microsoft toestaan ​​zo’n sterke positie in te nemen op de markt voor cloudgaming is gevaarlijk. Het ondermijnt innovatie die essentieel is voor de groei van deze kansen,” voegde het eraan toe.

“Beschikbaar bewijs… geeft aan dat Activision in de nabije toekomst games zal gaan leveren via cloudplatforms, zo niet samengevoegd.”

Microsoft en Activision gaan in beroep

Beide bedrijven zijn van plan in beroep te gaan tegen de beslissing. “Samen met Microsoft zullen we deze beslissing aanvechten en we zijn al begonnen aan een beroep bij het Britse Competition Appeals Tribunal”, zei Bobby Kotick, CEO van Activision Blizzard, in een verklaring.

Microsoft-president Brad Smith voegde eraan toe: “Deze beslissing weerspiegelt een verkeerd begrip van de markt en de manier waarop verwante cloudtechnologie echt werkt.”

Hun kansen op succes bij het tribunaal kunnen echter klein zijn. “Het is moeilijk om deze beroepsprocedures te winnen omdat je moet aantonen dat het een onredelijke beslissing was”, zegt Hafner, de mededingingsadvocaat. “De lat voor succes ligt erg hoog”, zei hij tegen CNN.

De Enterprise Act 2002 geeft de Britse Competition and Markets Authority uitgebreide bevoegdheden om overeenkomsten te blokkeren die zij schadelijk acht voor de concurrentie.

Het heeft deze macht in het verleden gebruikt om de overname van Sky News door 21st Century Fox en de verkoop van Asda-supermarkten aan concurrent Sainsbury’s te blokkeren.

READ  Warner Bros. Discovery onthult 'Max', verbeterd voor streamingontwikkeling

De toezichthouder, die in september een diepgaande evaluatie van de Blockbuster-gamingdeal lanceerde, zei dat de door Microsoft voorgestelde oplossingen voor zijn zorgen “aanzienlijk gebrekkig” waren.

“Hun voorstellen … zouden de concurrentie hebben verstoord door ineffectieve regulering in een nieuwe en dynamische markt”, legt Martin Coleman uit, voorzitter van het onafhankelijke panel van experts dat het onderzoek leidt.

“Microsoft heeft al een sterke positie en voorsprong op andere concurrenten in cloudgaming, en deze deal zal dat voordeel versterken, waardoor het de mogelijkheid krijgt om nieuwe en innovatieve concurrenten te ondermijnen”, vervolgde Coleman. “Cloudgaming heeft een vrije, concurrerende markt nodig om innovatie en keuze te stimuleren.”

Volgens de Competition and Markets Commission zal de Britse markt voor cloudgaming tegen 2026 naar verwachting £ 1 miljard ($ 1,2 miljard) waard zijn, goed voor 9% van de wereldmarkt.

— Josh Du Lac en Brian Fung hebben verslag uitgebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *