Vijf planeten staan ​​in een rij aan de nachtelijke hemel. Hier leest u hoe u de parade kunt bekijken

(CNN) Liefhebbers van de nachtelijke hemel zien meestal een paar planeten onderweg, maar eind maart krijgt een spectaculaire vertoning vorm wanneer vijf planeten zich onder de maan opstellen in wat soms een planetaire parade of uitlijning wordt genoemd.

Kijkers kunnen een goed beeld krijgen van de uitlijning, waaronder Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Uranus. Dinsdagavond, na zonsondergang. Volgens Cameron Hummels, een computationele astrofysicus aan het California Institute of Technology, zullen de meeste displays vrijdag zichtbaar zijn en zullen ze de komende twee weken aanhouden.

Dergelijke uitlijningen verschijnen om de paar jaar of zo, zei Hummels, en zijn met het blote oog zichtbaar, zelfs in stedelijke gebieden met aanzienlijke lichtvervuiling. En het is te vinden op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond.

Deze opstelling is zichtbaar onder de wassende maan. Om het uitzicht te vinden, stelde Hummels voor om na zonsondergang naar een plek te gaan met een goed zicht op de westelijke horizon. Als de lijnen van de kleurrijke zonsondergang er nog zijn En de lucht is donkerblauw geworden maar nog niet zwart. (Tip: leven Verder naar het noorden Die op het zuidelijk halfrond moeten iets naar het zuidwesten kijken (Om naar het noordwesten te kijken, zei Hummels.)

De gemakkelijkst te zien planeet is Venus, vaak de ‘avondster’ genoemd omdat het naast de maan het helderste object aan de nachtelijke hemel is. Uranus lijkt dicht bij Venus, hoewel het moeilijk kan zijn om de verre planeet te onderscheiden, tenzij je zonder verrekijker of verrekijker kijkt vanuit een uitkijkpunt zonder lichtvervuiling.

READ  S&P 500 eindigt eerste week van augustus op hoogste niveau nu Nasdaq 7e opeenvolgende winnende week boekt: Stock Market News Today

Onder Venus en Uranus zweven Jupiter en Mercurius net boven de horizon. Mercurius kan moeilijk te vangen zijn zonder speciale apparatuur, omdat de schittering van de zon de planeet kan vernietigen. Maar voor zorgvuldige waarnemers zijn beide planeten ongeveer 20 tot 30 minuten na zonsondergang zichtbaar, zei Hummels.

Bovenaan de planetaire processie staat Mars in een rechte lijn met Jupiter, Mercurius, Venus, Uranus en de Maan. De handtekening is oranje, dus het is gemakkelijk te kiezen, voegde Hummels eraan toe.

De planeten verschijnen allemaal aan de nachtelijke hemel “als parels aan een ketting”, zei Hummels.

Venus en Jupiter lijken uitzonderlijk dicht bij elkaar in de weergave van een kunstenaar.

De hele uitlijning beslaat slechts 70 graden van de lucht. Een manier om graden in de lucht te meten, zei Hummels, is door je duim of een gesloten vuist te gebruiken. Op armlengte beslaat een vuist ongeveer 10 graden, een duim 1 graad.

Wat betekent dit?

Dit type planetaire uitlijning kan om de paar jaar voorkomen, maar om alle planeten bij elkaar te houden in een klein deel van de hemel – die gebeurtenissen zijn uiterst zeldzaam.

Eén uitlijning is eindelijk juniHet eerste dergelijke evenement sinds 2004 bijvoorbeeld. Deze gebeurtenis omvat ook de vijf planeten die normaal met het blote oog zichtbaar zijn: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus.

Hummels zei nee Om meer belang te hechten aan een planetaire uitlijning.

“Het is alsof de kilometerteller van je auto cijfers toont – het is net 44.444,” zei hij. “Het is cool en ongewoon. Het betekent eigenlijk niets.”

READ  Super Mario Bros.-film overschrijdt $ 1 miljard Global Box Office op zondag - Deadline

Fascinerende hemelverschijnselen sieren vaak de nachtelijke hemel, voegde hij eraan toe, toen Jupiter en Venus binnen verschenen. een halve graad van elkaar verwijderd Deze maand.

Op 14 oktober kunnen hemelkijkers een “Ring of Fire” -eclips verwachten. Ook, in april 2024, A Totale zonsverduistering Voor veel mensen in Amerika verdwijnt de middagzon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *