Vietnamese volksverhaaltjes (6)


Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, schaduw

.

De schaduw van pa

 

Het boerenechtpaar leeft in een dorp en wacht op hun eerste kind. Dan wordt de man opgeroepen voor legerdienst aan het front en laat zijn zwangere vrouw alleen achter in de hut van klei die hij heeft gebouwd.

Het kind komt, een jongen, en moeder moet alle zeilen bijzetten om het gezin draaiende te houden. Ze werkt op het rijstveld en pakt ieder baantje aan om rond te kunnen komen. Haar kind ziet ze alleen in de avonduren.

Haar zoon begint al te praten en vraagt naar zijn vader. Ze weet niet wat ze hem moet vertellen. Misschien is haar man wel dood?

Op een nacht, als het zwaar stormt, begint de kleine van angst te huilen en kruipt tegen zijn moeder aan. Zij troost hem door een olielamp achter zich te zetten en als ze naar de schaduw wijst zegt ze ‘Wees niet bang; dit is jouw vader en die waakt over ons.’

Zij leert haar zoon de handen te vouwen en te buigen voor het beeld, de schaduw, van vader. Dit wordt een dagelijks ritueel.

De oorlog is voorbij….

Dan komt haar man terug. En terwijl ze naar de markt is om de thuiskomst met wat extra’s te vieren probeert de man zijn zoon duidelijk te maken dat hij hem ‘vader’ moet noemen.

‘Nee, jij bent mijn vader niet’, zegt de jongen. ‘Mijn vader komt iedere avond hier, ik buig voor hem, en dan gaat hij met mijn moeder slapen.’

De vader is ontstemd; hij maakt uit de woorden van zijn zoon op dat zijn vrouw er een ander op na houdt terwijl hij aan het front zijn leven riskeert.

Relatie kapot

Man en vrouw praten niet meer met elkaar. Bij het eten laat hij zijn deel koud worden, hij laat haar niet bidden voor de voorouders, en meer. Tenslotte pakt hij zijn rugzak en verlaat het huis. Voorgoed.

Zijn vrouw wordt langzaam gek. Ze wacht nog lang op hem en hoopt dat hij zijn gedrag zal verklaren als hij terugkomt. Maar hij komt niet terug; zij gooit zich in de rivier en verdrinkt.

De man hoort het verhaal en besluit voor zijn zoon te gaan zorgen. Ook hij steekt de olielamp aan en ziet met verbazing dat zijn zoon buigt voor de schaduw op de muur die hij ‘vader’ noemt.

Nu begrijpt hij het. Te laat; er is niets meer te herstellen.

Hij bouwt een tempel om haar te eren, probeert een goed vader te zijn en blijft de vrouw trouw die hij valselijk heeft beschuldigd.

 

Foto’s en prenten

Slagschaduw; wikimedia, curid, 10801707.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland