Vietnamees Nieuw Jaar, Tet


Morgen is het Tet. Vanavond eten we een kip die ik nog als kuiken heb gekend. Dat was op de bruiloft van neef Hai. Het bruiloftsmaal was bij de ouders van de bruid, op het erf van hun boerderijtje. Hai’s echtgenote, van wie de naam me ontschiet zo gauw ik hem hoor, is een vrouw die met beide benen op de grond staat en dat is wat Hai nodig heeft. Ik kan je verhalen vertellen… Een andere keer. Mijn vrouw Lan had die dag twee kuikens gekocht, of liever gezegd betaald voor hun ontwikkeling tot puike scharrelkippen, één voor haar moeder en één voor ons.

Morgen is het Tet, en we zijn er op voorbereid. Het huis is schoongemaakt, de gordijnen zijn gewassen, de varkensoren zitten in de pot en de feestjurken hangen gestreken in de kast. Hoewel, je er helemaal op voorbereiden is onmogelijk. Morgen barsten de festiviteiten om half vijf in de ochtend los met een mis in de kathedraal. Inderdaad, goeie genade! Ik probeer het altijd zo in te richten dat we aan de late kant zijn en de plusminus anderhalf uur buiten uit kunnen zitten, onder de verblekende hemel, op plastic kinderkrukjes waarvan de kerk er honderden in voorraad heeft voor hoogtijdagen.

Morgen is het Tet en beginnen dagen van eindeloos familiebezoek en invasies. Veel van de laatste, want ik heb de beste koks in huis, Lan en schoondochter Van. Ik kan je verhalen vertellen…

Iedereen Gelukkig Nieuwjaar!


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Rob Verschuren
Over Rob Verschuren 55 Artikelen
Een half leven lang op weg naar het Zuiden, heeft Rob Verschuren via België, Frankrijk en India in 2009 Nha Trang, Vietnam bereikt. Nu hoeft hij niet meer verder. In zijn hangmat aan de Zuid-Chinese Zee schrijft hij reclame voor klanten en fictie voor zijn plezier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*