Vietnam. De vis wordt duur betaald

Vietnam, dong, Erik Kuijpers

 

Schrijven met meer-dan-dubbel krijt…….

Het Vietnamese nieuwjaar trekt vele buitenlandse toeristen, ieder jaar weer, en dat is uiteraard ook een ‘boost’, een stimulans, voor de horeca want toeristen krijgen lekkere trek van hun activiteiten. Zo ook het groepje toeristen uit Maleisië dat een seafood restaurant binnenloopt aan het strand op een mooie namiddag.

Het verhaal vertelt niet of de menukaart ook prijzen vermeldt; uit het vervolg zal blijken dat ik daaraan twijfel…… Maar likkebaardend aantrekkelijk moet het allemaal wel geweest zijn met schitterende foto’s van de schalen kostelijk voedsel; het water moet die toeristen uit de mond zijn gelopen!

Alleen, de schok komt met het presenteren van de rekening; die blijkt 9.000.000 dong; juist: 9 miljoen dong.

De Vietnamese munt: de dong

De dong is weinig waard. Dat kan leiden tot enorme misverstanden zoals jaren geleden blijkt als een groep internationale toeristen een strand gaat bezoeken en de keus krijgt voorgeschoteld: een gewoon strand en tussen het gewone volk, of een pico bello schoongemaakt, gelikt en gepimpt stukje privéstrand maar daarvoor moet wel betaald worden. 80.000 Dong per persoon.

En dat pakt voor een Duits echtpaar verkeerd uit. 80.000 Dong; dat roept de gal op in de lever van dit stel dat een recht-uit-het-hart ‘Schande’ (D) laat horen voor de toegangsprijs van welgeteld DRIE euro per persoon! Of ze daar in Vietnam nou helemaal belaaitafeld zijn? Bekloppt, sagt man in Deutsch……

Dus je moet wel ergens tegen kunnen als je in Vietnam een rekening krijgt…..

Vietnam, dong, Erik Kuijpers
Beloega kaviaar.

Wat staat dan op het menu? Kaviaar?

Na de eerste schrik wordt de rekening bestudeerd en komt men achter de prijzen. 500.000 Dong (19 euro) per schotel gebakken ei met tomaat, 200.000 dong (7,60 euro) voor een schaaltje witte rijst, en 300.000 dong (11,40 euro) voor een portie gekookte okra…..

Vietnam, dong, Erik Kuijpers
Okra, groente.

De rekening van 9 miljoen dong komt overeen met 342 euro en 60 centen en wordt te gortig bevonden.

Een gangbare prijs voor deze schranspartij zou 3 euro 80 zijn en dus wenden de toeristen zich tot de vertegenwoordiger van het reisbureau.

De restaurantbaas, ene heer Nguyen, beweert stellig dat hij niet meer de baas is en dat ‘investeerders’ nu de leiding hebben en hij van niks weet…… De adjunct-directeur van de lokale VVV, ook ene heer Nguyen, doet nu zijn best de zaak in het reine te brengen.

Dit soort toestanden komt vaker voor in Vietnam en boetes uitdelen blijkt nauwelijks te helpen. De social media staan er bol van en wijten het aan falend politieoptreden; men is bang dat het imago van Vietnam er door wordt beschadigd en dat toeristen er niet meer zullen terugkomen.

Toerisme is belangrijk voor Vietnam. Alleen al in januari 2019 kwamen 1,5 miljoen buitenlandse toeristen naar het land, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Vietnam, dong, Erik Kuijpers

Maar wil je dat zo houden dan moet je natuurlijk niet met honderd krijtjes tegelijk schrijven….

Bron: Vnexpress.net nr 3879114; http://tinyurl.com/y2h5gcsh

Foto’s en prenten

Kniertje, Mimi Boesnach, 1965, in ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans (1864-1924); wikimedia, 15569452.
Beloegakaviaar; wikimedia, 15102643.
Okra, groente; wikimedia, 129645.
Krijtjes; wikimedia, 552926.

Meer Vietnamese ervaringen op Trefpunt: Liefde voor nieuw vaderland en Heineken
Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 666 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*