Vietnam. De erewacht bij Ho Chi Minhs mausoleum

Vietnam, 'oom' Ho Chi Minh, Erik Kuijpers

Een baan als ‘a dream come true’: het mogen horen bij de elitetroepen die de wacht houden bij het mausoleum van ‘oom’ Ho Chi Minh, de vader des vaderlands van het moderne Vietnam. ‘Oom’ Ho, zoals hij liefdevol wordt genoemd, rust in een mausoleum in de hoofdstad Hanoi en wordt 24 uur per dag bewaakt.

Vietnam, 'oom' Ho Chi Minh, Erik Kuijpers
Het mausoleum in Hanoi

Elitetroepen rond ‘oom’ Ho Chi Minh

Je wordt niet zomaar bewaker van ‘oom’ Ho. De soldaten worden nauwkeurig geselecteerd op hun toewijding aan de communistische partij, op hun uithoudingsvermogen in het harde klimaat van Vietnam (met moessonregens, winterkou en verschroeiende hitte), en op hun voorkomen: ze moeten er ook nog goed uit zien…..

Je moet de ploegendienst aan kunnen; vier keer twee uur per dag, binnen in de koelte of buiten in de grillen van het weer, en iedere dag weer de bezoekers in de gaten houden: netjes gekleed, geen foto of film, en mondje dicht. Bij de vader des vaderlands past discipline!

Vietnam, 'oom' Ho Chi Minh, Erik Kuijpers

Ho is 34 jaar actief geweest als eerste minister en als president. Onder zijn leiding worden in 1954 de Fransen verslagen maar ‘oom’ Ho Chi Minh heeft bij leven niet mogen meemaken dat zijn land verenigd werd tot één natie. Hij stierf in 1969 en zijn laatste wens, te worden gecremeerd en uitgestrooid te worden in het hele land (‘want een monument kost alleen maar landbouwgrond’) werd niet gehonoreerd. Ho rust nu in een keurig onderhouden mausoleum.

Vietnam, 'oom' Ho Chi Minh, Erik Kuijpers
Werkbezoek in Duitsland; 1957

Het balsemen

Balsemen is een dode van bederfwerende stoffen voorzien en daar moet ‘onderhoud’ aan gedaan worden, hoe oneerbiedig dat ook moge klinken. Vietnam heeft Russische hulp ingeroepen omdat de Russen ervaring hebben met het gebalsemde lichaam van Lenin in zijn mausoleum op het Rode Plein.

Vier Russen en zeven Vietnamezen beheren de techniek die zorgvuldig geheim wordt gehouden, ook naar Rusland en Noord-Korea toe. Staatsgeheim!

En zo leeft ‘oom’ Ho Chi Minh voort!

Zijn leerstukken over politiek staan in schoolboeken, in gedichten en liederen en op grote billboards. Ho is in de harten van het volk al wordt dat minder naarmate de bevolking jonger wordt. De helft van de bevolking is jonger dan 30 en dan overheersen de materiële verlangens, de moderne media en de wens naar meer vrijheid.

Als het aan de soldaten bij het mausoleum ligt behoudt ‘oom’ Ho Chi Minh nog heel lang zijn plaats in de harten van het moderne Vietnam.

De link met Thailand

Ho heeft jarenlang in Thailand gewoond en twee bijdragen op deze site vertellen daarvan:

Over Ho Chi Minh; https://www.trefpuntazie.com/spoor-ho-chi-minh-thailand-geschiedenis/

Idem, https://www.trefpuntazie.com/op-het-spoor-van-ho-chi-minh-een-geboetseerde-geschiedenis-2-dwaalsporen/

In Ban Na Chok (บ้าน นา จอก ) nabij Nakhon Phanom is een dorp aan hem gewijd en het monument voor Ho is inmiddels gereed.

Bron:

Bangkok Post; https://tinyurl.com/y3wsd9fy

Meer lezen?

Wie was Ho Chi Minh? Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/H%E1%BB%93_Ch%C3%AD_Minh

Foto’s en prenten

Ho Chi Minh, foto 1946; wikimedia, 25126454.

Mausoleum in Hanoi; wikimedia, 39738724.

Het wisselen van de wacht; wikimedia, 5198265.

Ho Chi Minh, 1957, werkbezoek in Duitsland. Foto via facebook: German Federal Archives, wikimedia commons.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland