Vietnam en het gebruik van neushoorn hoorn


Vietnam, neushoorn, Erik Kuijpers

De neushoorn voor betere seks? Nee, dan bleef er helemaal geen meer over….

Vietnam blijkt een van ’s werelds grootste consumenten van neushoorn hoorn. Van de 1.100 jaarlijks vooral in Afrika vermoorde neushoorns komt een groot deel van de hoorns terecht in Vietnam. Vooral Vietnamezen waren in het bezit van een Zuid-Afrikaanse vergunning om een neushoorn te doden maar zijn daar door wangedrag nu van uitgesloten.

Het aantal neushoorns is wereldwijd gedaald tot beneden de 30.000 in het wild levende dieren; daarnaast leven dieren in gevangenschap onder meer in dierentuinen.

In Vietnam blijkt de handel in de hoorns niet te stoppen. Een enquête onder 30 regelmatige gebruikers van de hoorns in de hogere inkomensklasse en een handelaar levert interessante gegevens op.

Een kater? Neem een stukje neushoorn…..

Vietnam, neushoorn, Erik Kuijpers

Hoorn van de neushoorn ‘werkt’ als medicijn tegen een veelvoud aan kwalen. Op de eerste plaats als je een stevige kater hebt; of koorts, jicht en een in beginsel dodelijke ziekte als kanker of een beroerte.

Maar je kunt het ook aan een terminaal zieke geven als laatste redmiddel; om te laten zien hoezeer je bent begaan met zijn of haar lot en dat je alles in jouw macht hebt gedaan om bijstand te geven.

Deze misverstanden zitten diep in de Vietnamese cultuur ingebakken. Al zou je een heel land kunnen overtuigen van het feit dat de hoorn is gemaakt van keratine net als jouw nagels, dan nog krijg je deze gedachten er niet uit. En het is echt zo: geneeskrachtige werking is er gewoon niet. Trouwens, ook al  gehoord maar evenmin waar: het werkt ook niet voor betere prestaties in bed……

De neushoorn als statussymbool

Rijkdom. Alleen de rijken kunnen dit betalen en dan is het geven van een hele hoorn een kostbaar gebaar om een ambtenaar (of hoger) om te kopen en om mee te pronken tussen goud en juwelen. Neushoorn hoorn is in Vietnam duurder dan goud!

Enig gevoel bij het verlies van een uitstervend dier heeft men niet. Je krijgt geen etiketje opgeplakt als je aan de handel in neushoorn hoorn meedoet. Afrika, ach, dat is ver weg en die hoorn ligt er nu toch dus waarom niet?

Vietnam, neushoorn, Erik Kuijpers
Vangst in Maleisië

Men lacht om de controle door de overheid

Vietnam heeft pittige straffen in de strafwet opgenomen; gevangenisstraf tot 15 jaar en boetes tot 660.000 US dollar. Maar de politie doet niets aan de illegale verkoop van poeder; pas bij handel in grote hoeveelheden treedt de overheid op.

Grote partijen worden vaak buiten Vietnam onderschept zoals de foto laat zien. Maar veel glipt er doorheen en de handelaren achten de kans op vette winsten groter dan de pakkans. En daarin hebben ze helaas gelijk.

Landelijke campagnes

Campagnes werken niet. In Vietnam legt men de nadruk op de zinloze medicijncultuur (‘Lieve mensen, het werkt echt niet…..’), men focust op het lijden van de dieren en op de straffen die er op staan. Het helpt evenmin als je mensen zegt dat ze net zo goed op hun nagels kunnen bijten….. Geen enkel argument werkt; het idee zit in hun genen gebeiteld. Het is zelfs zo erg dat men meer kracht toekent aan neushoorns uit het wild dan aan gekweekte dieren…..

Er zijn meer studies nodig, betere campagnes, betere controle en zwaardere straffen, ook aan de bron in Afrika, om een halt toe te roepen aan deze stroperij. Maar zoals ook op andere terreinen: pecunia non olet. Geld stinkt niet…..

Bron:

Eyewitness News en The Conversation. Creative Commons License. Link: https://tinyurl.com/y5ye36jy

Auteurs Vu Hoai Nam Dang en Martin Reinhardt Nielsen, universiteit van Copenhagen.

Meer lezen?

Hoorns in Vietnam; bloederige beelden! https://www.youtube.com/watch?v=uMhgcuqblqA

Stroperij in het Vietnamees strafrecht; https://wildaid.org/vietnampenalcode/

Foto’s en prenten

Neushoorn, houtsnede, Albrecht Dürer, 1471-1528; wikimedia, 993355.

Vijzel, Laos; wikimedia, 8830796.

50 Hoorns gepakt in Maleisië; CC license The Converstation.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland