Vietnam. ‘Mekong Delta over tachtig jaar verdwenen’

Over een jaar of tachtig is bijna de gehele Mekong Delta in Vietnam verdwenen. Het zal volgens een studie van onderzoekers van de Universiteit Utrecht door het water verzwolgen worden. Dat meldt de website Mekong Eye.

Bert Vos, Mekong delta, Milieu
De Mekonghandel in Vietnam verdwijnend beeld?
Foto: Azië expert

In de delta wonen naar schatting 18 miljoen mensen, het gebied is verantwoordelijk voor de helft van de voedselvoorziening in Vietnam, vooral wat betreft de rijstbouw en visvangst. De oorzaak van de potentiële humanitaire crisis is het grootverbruik van grondwater dat ervoor zorgt dat het land zinkt terwijl de zeespiegel tegelijkertijd stijgt, zo blijkt uit de studie.

In combinatie met een stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering, zal ongeacht welke actie wordt ondernomen, de uitgestrekte laaggelegen deltavlakte verloren gaan, hoewel veranderingen in het landgebruik andere gebieden kunnen redden. Volgens de onderzoekers zal in de afgelopen decennia, door extractie teweeggebrachte bodemdaling, bijna de hele Mekong-delta verdrinken. De delta daalt gemiddeld met ongeveer 1 centimeter per jaar.

Vietnam markteconomie

Gevoed door de overgang van Vietnam naar een markteconomie in 1986, zorgt de grondwaterwinning ervoor dat 2,5 miljoen kubieke liter dagelijks uit de delta wordt gezogen. Dit zorgt voor een verminderde de druk in de onderliggende geologie, waardoor de delta gaat bezwijken. Tegelijkertijd stijgt het zeeniveau met een snelheid van ongeveer 3 tot 4 millimeter per jaar.

Verminderde stroom-afwaartse sedimentstromen en natuurlijke verdichting dragen bij aan het verlies van delta-land. Maar de grondwaterwinning kun je, zeggen de onderzoekers, als mens wel actief beïnvloeden. Terwijl de bewoners van de delta zich bedreven hebben getoond in het ophogen van huizen en wegen om het probleem aan te pakken, zal de impact op de landbouw onvermijdelijk en ernstig zijn. Vietnam is ’s werelds tweede grootste rijstexporteur en 95 procent daarvan wordt geproduceerd in de Mekong-delta, die ook goed is voor 60 procent van de visexport.

In 2016 verloor Vietnam meer dan 1,6 miljard dollar door overstromingen en droogte, die ten minste 300 miljoen ton rijst vernietigden. De immens levendige en vruchtbare regio staat bekend als Dong Bang Song Cuu Long, in het Vietnamees de delta van negen draken vernoemd naar de negen takken van de Mekong die rijk sediment afzetten over het ongeveer 40.000 vierkante kilometer grote gebied. Die negen takken zijn nu ingekrompen tot zeven. Daarbij is verlies van natuurlijk aanvullend sediment een andere kritische factor in het zinken van het gebied.

Dammen Mekong Rivier

Hans Geleijnse, shoppen, bKk energieverbruik
Gaat dit wijken voor ‘vooruitgang’
Foto shutterstock.com

Stroomopwaarts hebben dammen in de Mekong River, die meer dan 4.000 kilometer van het Tibetaanse plateau in China via Laos, Cambodja naar Vietnam stroomt voordat ze de delta bereikt, tot een verlies van 40 procent in de sedimentstroom geleid. Een studie uit 2018 van de Mekong River Commission staat dat 97 procent van de sedimentstroom naar de delta verloren gaat in 2040 als alle geplande dammen op de Mekong en zijn zijrivieren doorgaan.

Pham Van Hung, adjunct-algemeen directeur van de afdeling Water Resource Planning and Investigation voor Zuid-Vietnam, zei onlangs dat sommige grondwaterwinningsbeperkingen door de overheid zijn ingevoerd. Echter, tientallen miljoenen tonnen zand worden elk jaar gedolven uit de rivier, inclusief in de delta en elk jaar, waardoor het probleem nog groter wordt.

Het is duidelijk dat dit allemaal bijdraagt aan het zinken van de delta en dat is een groot probleem, aldus het onderzoek.

Bron: Mekong Eye/VOA Nieuws

Foto homepage: ©Wikipedia

 

Meer over Mekong op Trefpunt: Het gaat niet goed met moeder der rivieren
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.