Vietnam en 39 dode migranten. Zijn dit echt de laatsten?


Vietnam, migranten, Erik Kuijpers

Het schudt de wereld weer eens wakker. In oktober 2019 worden 39 dode arbeidsmigranten gevonden in een vrachtwagen in Engeland en het blijken Aziaten te zijn. Zij behoren tot een minder bekende groep van migranten die in het Verenigd Koninkrijk hun heil zoeken. De verhalen over de ‘Jungle van Calais’ en dergelijke plekken gaan meestal over vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika, het Midden-Oosten, Afghanistan en West-Afrikaanse landen.

Het duurt even voordat de herkomst van deze mensen bekend wordt. Eerst worden zij Chinezen genoemd tot het duidelijk wordt: het zijn migranten uit Vietnam.

Waarom migranten uit Vietnam?

In 2016 vindt in de provincie Ha Tinh, aan de Zuid-Chinese Zee, op de hoogte van het Chinese eiland Hainan, een milieuramp plaats. Verdachte is de Taiwanese staalfabriek Ha Tinh Steel die illegaal chemisch afval loost in zee. Na lang soebatten aanvaardt de fabriek haar verantwoordelijkheid voor 100 ton dode vis terwijl de communistische Vietnamese overheid het houdt op ‘algenbloei’ en huishoudelijk afval….

De bevolking in vier provincies komt boos de straat op maar de leidende activisten gaan tot 20 jaar de cel in wegens ‘propaganda tegen de staat’ en ‘een poging de staat omver te werpen’. Er wordt een vangstverbod afgekondigd voor 20 nautische mijlen, zeemijlen, ofwel 37 km. Toeristen zeggen massaal hun strandvakantie af. Tienduizenden mensen worden brodeloos.

Er zijn meer redenen, geven migranten aan.

Laag opgeleide mensen komen in kustgebieden van Vietnam moeilijk aan het werk ondanks de instroom van bedrijven uit China die daar goedkope arbeidskrachten vinden en soepele milieuregels. Het regime beschouwt alle land als staatsbezit maar geeft wel concessies uit aan internationals die daarna mensen van hun huis en land jagen. Christenen worden actief vervolgd; de LGBT gemeenschap wordt gediscrimineerd en gestigmatiseerd.

Dit leidt tot migratie om elders een beter leven te zoeken. Vaak via illegale arbeid.

Zeven mensensmokkelaars opgepakt

De overleden migranten hebben, naar hun familie zegt, per persoon 22.000 US dollar betaald voor de route via China en Frankrijk. Vervalste papieren, vliegtickets en tenslotte de smokkel naar Engeland. Hoeveel ambtenaren tijdens de reis omgekocht? Niemand weet het. Hun familie blijft achter met een huizenhoge schuld die ze nooit af kunnen betalen.

De zeven mensensmokkelaars hebben bekend eerder al 67 Vietnamezen naar Europa te hebben gebracht die nu illegaal in de EU werken. Hen wordt ten laste gelegd dat ze mensen hebben aangemoedigd illegaal het land te verlaten…..

En stopt het nu?

Wie heeft die glazen bol? De RVO (RVO.nl), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, geeft aan dat lucht- en watervervuiling toenemen alsmede ontbossing. Het korte termijndenken viert in Vietnam hoogtij. Mogelijk vinden er meer milieurampen plaats dan het zwijgzame regime kwijt wil.

Bekend is dat de Mekongdelta, een van de rijstschuren van Vietnam, ernstig lijdt onder de vele dammen bovenstrooms en zout water meer en meer de ooit vruchtbare delta binnendringt. De virusproblemen stimuleren het toerisme ook niet echt terwijl in 2019 Vietnam de grootste stijger was in de regio.

De vrees bestaat dat de migratie niet zal stoppen en meer en meer Vietnamezen de gevaarlijke en dure reis gaan aanvaarden. Nee, de 39 slachtoffers zullen waarschijnlijk niet de laatsten zijn uit dit land.

Bron:

Radio Free Asia, RVO en andere.

Meer lezen?

De milieuramp in 2016.
Vervolging van christenen.

Foto’s en prenten

De vrachtwagen; bron: filmpje op Facebook.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*