Vietnam. Mai Khôi, muzikale dissident die zich niet de mond laat snoeren


Redactie, Mai Khoi, Dissidente, Zangeres

Ze wordt in Vietnam vergeleken met Lady Gaga. En met Pussy Riot, de Russische punkmeiden die met hun optredens Poetin en de zijnen te kakken zetten en in het gevang belandden. Ze heet Mai Khôi en bezorgt met haar pro-democratie acties en protestliederen het communistische bewind in Vietnam de nodige hoofdbrekens.

De 34-jarige zangeres neemt al jaren geen blad voor de mond met felle aanklachten tegen de onderdrukking van vrijheid van meningsuiting en schending van mensenrechten in de éénpartijstaat. Ze werd verschillende malen gearresteerd. Hoewel de autoriteiten zeggen dat haar als muzikante geen strobreed in de weg wordt gelegd, kan ze volgens eigen zeggen alleen nog in de beslotenheid van de underground-scene optreden, De politie kwam iets te vaak op ‘bezoek’ bij openbare concerten.

Acht jaar geleden lag dat wat anders. Mai Khôi kreeg toen van de Vietnamese staatstelevisie de Album van het Jaar-prijs. Ze ging echter niet voor roem, maar ging de strijd aan tegen discriminatie van vrouwen en seksuele minderheden. Dat leverde haar zoveel bekendheid op dat ze in 2016 besloot campagne te gaan voeren voor een zetel in de Nationele Vergadering, het ‘parlement’ van Vietnam. Het communistische leiderschap stak daar een stokje voor, haar naam kwam niet op de kandidatenlijst. ‘Ik wilde de aandacht vestigen op deze fake-verkiezingen,’ verklaarde ze later.

Erkenning als dissident

In het buitenland bleef dat niet onopgemerkt. Ze kreeg een ereplaats naast de Amerikaanse president Barack Obama, toen deze in mei 2016 bij een bezoek aan Vietnam een persconferentie gaf na gesprekken met vertegenwoordigers van religieuze organisaties en dissidente groeperingen. Haar status van ‘dissident’ werd dit jaar nog eens bevestigd met de toekenning van de Vaclav Havel International Prize for Creative Dissent, vernoemd naar de beroemde Tsjechische dissident en latere president Vaclav Havel. De prijs wordt gegeven aan artiesten die met hun werk verzet aantekenen tegen autoritaire regimes.

Redactie, Mai Khoi, Dissidente, Zangeres
Protest tijdens Trump-bezoek

Vorig jaar november trok ze tot groot ongenoegen van de Vietnamese autoriteiten internationale media-aandacht met een éénvrouw-demonstratie tegen Obama’s opvolger Donald Trump. Langs de route van Trumps presidentiële karavaan hield ze een spandoek omhoog met de tekst Peace on you Trump, alleen was Peace doorgestreept en vervangen door Piss. Mai Khoi vindt Trump een vrouwenhater en dat hij tijdens zijn bliksemboezek met geen woord repte over schendingen van de mensenrechten had ook haar woede gewekt, ook omdat in de maanden voorafgaand aan Trumps bezoek verschillende opposanten door het communistische bewind in de gevangenis waren gegooid.

Haar optreden duurde overigens niet langer dan een minuut, toen werd ze weggevoerd. Maar de foto’s gingen de wereld over. Later die avond kregen de dissidente en haar Australische echtgenoot Benjamin Swanton intimiderend bezoek thuis: een tweetal veiligheidsagenten volgens haar, die hen probeerde uit hun woning te zetten.

Mai Khoi naast Obama: ‘hij gaf aandacht aan onze problemen’

Vietnam kan dit soort activiteiten missen als kiespijn. Het leiderschap zoekt economisch aansluiting bij het Westen, in het bijzonder Amerika, nu daar een regering zit die zich weinig gelegen laat liggen aan het democratische gehalte van een handelspartner, die ook nog eens beducht is voor expansie van grote buurman China, wat Washington van pas kan komen. Dat zijn overwegingen waar de zangeres geen boodschap aan heeft. ‘Mensen verdwijnen hier in de gevangenis als ze iets ‘verkeerds’ op Facebook schrijven. Er is censuur, er is geen vrijheid,’ zegt ze. Waarmee in elk geval is aangegeven dat er weinig verschil bestaat in repressie van linkse of rechtse autoritaire regimes.

Vrijheid om naar het buitenland te reizen voor optredens heeft ze in elk geval. Maar bij terugkeer in Vietnam beginnen de pesterijen en intimidatie weer. Na een Europese toernee werd ze op het vliegveld van Hanoi ruim acht uur vastgehouden. Mee teruggebracht muzikaal werk werd uit haar bagage gehaald en in beslag genomen. Gelet op de aard van het regime is dat niet verwonderlijk. Op de laatste CD van Mai Khôi and the dissidents vallen songs te beluisteren als ‘Heropvoedingskamp’ en ‘Geboeid in vrijheid’.

Bronnen: Soutch China Morning Post, The Guardian, Voice of America

Foto’s: Mai Khôi in Gaga-pose – Google, YouTube, Vietnamees blog (protest tegen Trump)


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.