Vietnam. Help, ons dochtertje is geroofd

Gewetenloze jacht op kindbruidjes in Noord-Vietnam

Vietnam, kinderroof, kindbrujidjes, Plan International
Herinnering aan Mi
Foto ©Vincent Tremeau/Plan International

Het gebeurt overal ter wereld. Misbruik van kinderen, handel in kinderen, roof van kinderen. Je hoeft zelf geen kinderen te hebben om je het diepe verdriet, leed en martelende onzekerheid voor te kunnen stellen van ouders en familieleden van een plotseling als van de aardbodem verdwenen kind.

De inwoners van gehuchten in het uiterste Noorden van Vietnam worden geconfronteerd met een wel bijzonder gewetenloze vorm van kinderroof. Bendes, vermoedelijk van Chinese origine, stropen de dorpen af op zoek naar jonge meisjes, vaak niet ouder dan dertien jaar. Ze worden meegelokt of gegrepen van markten en pleinen om afgeleverd te worden aan Chinese mannen die veel geld over hebben voor een huwbare vrouw.

Vietnam, kinderroof, kindbruidjes, Plan International

Volgens Plan International, een wereldwijde organisatie die opkomt voor kinderrechten, is deze handel in kindbruidjes al een tiental jaren gaande en groeit in omvang. Volgens Plan International wordt deze vorm van mensensmokkel in de hand gewerkt door de al tientallen jaren geldende 1-kindpolitiek van de Chinese overheid. Daardoor is een mannenoverschot gegroeid. Criminelen maken gebruik van deze onbalans in vraag en aanbod.

Kirsty Cameron van Plan International reisde met fotograaf Vincent Tremeau naar een afgelegen dorpje in Noord-Vietnam en sprak met familie van verdwenen kinderen. Het resultaat van hun reis: een hartverscheurende serie foto’s die door hun indringendheid nauwelijks tekst nodig hebben. De reportage van het tweetal werd 2 februari gepubliceerd door de BBC (kop: Coping with life after a daughter’s disappearance) en kan door deze link aan te klikken worden bekeken op bbc.com.

De hier geplaatste foto van Tremeau toont al wat moeder Do gelaten is van haar 13-jarige dochter Mi, een serie ingelijste fotootjes. Mi verdween twee jaar geleden spoorloos van de markt van het gehucht..

Met plaatsing van dit verhaal willen we tevens oproepen tot steun aan Plan International. Bezoek de website van de organisatie hier.

 

Plan International

BBC – indrukwekkende fotoreportage

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 491 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*