Vietnam. Geen plaats meer voor de kerststal…

Vietnam, kerststal, Erik Kuijpers

In Vietnam, in Laos en in China vindt actief vervolging van christenen plaats. Communisten hebben iets tegen religies. Religie, dat is ‘westerse invloed’ en ‘verderfelijk’ en moet uitgeroeid worden. Opium voor het volk! In Laos mag boeddhisme dan weer wel naast het communisme voortbestaan; tja, anders moeten ze mogelijk de hele bevolking vervolgen…

Breek die kerststal dan maar af……

Mensen uit de overwegend katholieke wijk in het Tan Binh district van Ho Chi Minhstad, waar al sinds 1954 katholieken wonen na hun vlucht uit het communistische noorden, hebben geprobeerd in die stad een voor het publiek toegankelijke kerststal op te bouwen. Dit werd hen verboden.

De reden: een kerststal zal een volksoploop veroorzaken die de rust zal verstoren.

Politie, veiligheidsmensen in burgerkledij en militairen kwamen massaal om de kerststal te vernielen; daarbij sneuvelden beelden van Jozef en Maria. De  bouwers werden geslagen en op een hoop gedreven. De veelal bejaarde mensen werden in hun gezicht geslagen en er werden stenen naar ze gegooid. Opgepakte mensen verklaren dat ze een boete van 750.000 dong (30 euro) hebben gekregen.

In de ochtend van die dag hadden ze ook al geprobeerd de kerststal te bouwen maar werden toen voor de eerste keer verjaagd. Bij de poging in de avond trad de politie keihard op.

De regio is een toevluchtsoord voor katholieken die in Vietnam zwaar vervolgd worden. Illegaal gebouwde huizen voor de vluchtelingen worden stelselmatig vernield zodat die mensen elders hun heil moeten zoeken. De vrijgekomen bouwplaatsen worden ingenomen door soldaten van het voormalig Zuid-Vietnamese leger die na de overname door de Vietcong in 1975 ‘heropgevoed’ werden tot gezagsgetrouwe burgers. Feitelijk wil de overheid de katholieke enclave geheel integreren in de bevolking.

Dus geen kerststal in Ho Chi Minhstad. En in de herberg zullen ze ook wel niet welkom zijn. L’histoire se répète.

Bron:

Radio Free Asia

Filmpje

Over de kerststal.

Foto’s en prenten

Kerststal; wikimedia, 23323373.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland