Vietnam draait cyberduimschroeven aan

Dissidenten kritiseren Google en Facebook

De Democratische Volksrepubliek Vietnam is het nieuwe jaar begonnen met aandraaien van de duimschroeven voor gebruikers van internet en sociale media. Binnenlandse critici van het communistische bewind stellen dat de per 1 januari van kracht geworden wet op ‘cyberveiligheid’ erop gericht is hen monddood te maken. Buitenlandse mensenrechtorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International geven hen gelijk. Tientallen bloggers en pro-democratie activisten op sociale media zijn vorig jaar al achter de tralies verdwenen.

De autoriteiten stellen dat de wet – vorig jaar juni door het ‘parlement’ aangenomen – bedoeld is om de nationale veiligheid en die van internetgebruikers te beschermen tegen cybercriminelen. Maar een onderdeel van de wet is dat globale internetgiganten als bijv. Google en Facebook worden verplicht om persoonlijke gegevens van Vietnamese internetgebruikers op te slaan in databanken in Vietnam. Internetbedrijven worden verplicht om zich uiterlijk in 2020 in Vietnam te vestigen. Volgens de wet worden zij geacht mee te werken aan preventie van ‘staatsvijandige activiteiten’.

In hoeverre westerse technologiebedrijven dat ook daadwerkelijk doen valt nog te bezien. Maar ook in andere autoritair geregeerde landen als China en Thailand is door democratie-activisten geklaagd dat Google en Facebook hun oren laten hangen naar wat hen wordt voorgeschreven en de privacy van hun gebruikers onvoldoende beschermen. Symbolisch voor het wantrouwen van regeringscritici is een recente actie van de Vietnamese zangeres en activiste Do Nguyen Mai Khoi tegen de cyberwet. Zij demonstreerde in Hanoi onder een spandoek met de tekst ‘Ondemocratisch bewind’ met daaronder de afbeeldingen van Facebook-kopstukken Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg en Eric Schmidt van Google.

Redactie, Vietnam, Cyberdictatuur, Dissidenten
Ma Khoi met spandoek
Foto Al Jazeera

Al Jazeera: cyberdictatuur

Tegen Al Jazeera, dat de nieuwe wetgeving ‘cyberdictatuur’ noemde, zei de 35-jarige Mai Khoi dat Facebook recentelijk accounts van activisten ontoegankelijk had gemaakt en alle postings verwijderd. ‘Zij beschermen vrijheid van meningsuiting niet. You Tube heeft een lied van mij verwijderd zodat het niet meer gezien en beluisterd kan worden in Vietnam.’  YouTube is eigendom van Google.

Redactie, Vietnam, Cyberdictatuur, Dissidenten
Ma Khoi steunt Pham Doan Trang na een arrestatie [Foto: Do Nguyen Mai Khoi]
Van de 90 miljoen Vietnamezen zouden er 60 miljoen een Facebook-account hebben. Dissidente zangeres en schrijfster Pham Doan Trang (39) vertelde Al Jazeera dat zij uiterst voorzichtig is met haar online-activiteit. Niet verwonderlijk, want zij werd in het verleden bij twee arrestaties en in gevangenschap zo mishandeld dat ze nu mank loopt. Een like onder een bericht dat de autoriteiten niet bevalt kan al genoeg zijn, vertelde ze.  ‘Ik begrijp die communisten niet. Wat denken ze eigenlijk, dat posters op Facebook het bewind omver kunnen werpen?’

Politieke handel met dissidenten

Redactie, Vietnam, Cyberdictatuur, Dissidenten
Mother Mushroom krijgt tien jaar cel
Foto EPA

Vietnam trekt zich doorgaans weinig aan van westerse kritiek op het repressieve beleid. Als dat wel gebeurt is er volgens regimecritici sprake van ‘ruilhandel’. Zo werd vorig jaar oktober de 39-jarige dissidente Nguyen Ngoc Nhu Quynh, bekend onder haar blognaam Mother Mushroom, vrijgelaten om naar de VS te emigreren. Ze had tien jaar gevangenisstraf gekregen voor op sociale media geuite kritiek op het bewind. Veel Vietnamezen geloven dat Hanoi probeert met zo’n stap de handelsbetrekkingen met de VS en Europa te verbeteren,

Maar het beleid verandert niet. Op de dag dat Mother Mushroom werd vrijgelaten verdween de 27-jarige milieu-activist Nguyen Dinh Thanh, voor zeven jaar naar de gevangenis. Hij zou ‘staatsvijandige pamfletten’ hebben verspreid. Volgens Amnesty International zijn er minstens 97 ‘gewetensgevangenen’ in Vietnam zijn. Phil Robertson, bestuurslid van Human Rights Watch, komt op meer dan 130 uit.
Vorig jaar zijn 55 Vietnamese activisten, bloggers en Facebook-gebruikers gevangengezet, volgens onderzoek van het Franse persbureau AFP.

Foto homepage: propagandaposter Vietnam

Bronnen: The Diplomat, Guardian, Al Jazeera,  Amnesty International

Meer over dit onderwerp:
Blogger gearresteerd
Mai Khôi, muzikale dissident

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.