Vietnam. Een land onder Chinees juk?

Vietnam, China, handelsoorlog, Erik Kuijpers

 

De handelsoorlog die Vietnam (geen) goed doet……..

Vietnam is booming! Het land krijgt enorme kansen door de handelsoorlog tegen China die Trump heeft aangekondigd, een oorlog die tot dusver lijkt op het uitdelen van prikken en plaagstootjes. Pesterijen heen en weer, kleine handelsbeperkingen maar ze treffen wel doel.

Het gevolg is dat de immense export van China onder druk komt te staan en de ondernemers, en dat zijn in China overwegend grote staatsbedrijven, zoeken landen om de assemblage aan uit te besteden om daarna het etiketje ‘Made in China’ er af te kunnen halen. Deze actie heeft in Thailand tot een probleem geleid toen de Thaise douane ontdekte dat 99 nieuwe autobussen op LPG niet gemaakt waren in Maleisië doch slechts via dat land verscheept en dus ‘Made in China’ waren. Dat kost meer invoerrecht…..

Weer goede buren….

Beide landen vochten 15 keer een oorlog uit, zelfs al voor onze jaartelling. In 1974 was er een gewapend conflict toen China de Paracel-eilanden in de Zuid-Chinese zee bezette en in 1979 werd de 3e Sino-Vietnam oorlog uitgevochten gedurende vier weken. De bevolking is nog niet vergeten dat na het verjagen van de Amerikanen China de aanval inzette.

In de jaren 1979-1992 waren er herhaaldelijk gewapende grensconflicten en bezette China enkele door Vietnam geclaimde riffen nabij de Spratly eilanden. In 2014 gingen Vietnamese burgers de straat op toen China een booreiland plaatste in betwist gebied en ze beschadigden fabrieken die in Chinese handen zijn. Er waren ook demonstraties in 2018 toen het parlement overwoog buitenlandse bedrijven, waaronder Chinese, land te laten kopen in de ‘special economic zones’.

Er liggen dus ‘gevoeligheden’ bij de burgerij in Vietnam die bang is dat China de controle over het land zal pogen over te nemen. De invloed van Chinees geld is al dagelijks zichtbaar in Vietnam.

Vietnam, China, handelsoorlog, Erik Kuijpers
Commuter rail Hanoi.

China pompt veel geld in Vietnam. Het forensennetwerk, een soort skytrain zoals in Bangkok, in en rond Hanoi wordt gefinancierd met een lening uit China groot 670 miljoen US dollar. China wil in Vietnam de infrastructuur verbeteren met geld tot 1 biljoen dollar, een 1 met twaalf nullen, in het kader van het ‘Belt and Road Initiative’ waarvoor China in heel Azië met bankbiljetten wappert.

De onroerend goed markt in Ho Chi Minh regio slaat op hol nu Chinezen daar al 31% van het duurdere segment opkopen en de Vietnamese regering heeft daarvoor beperkingen inzake het verkrijgen van eigendom verlicht. Chinese bedrijven willen de ‘special economic zones’ bezetten waar leaseovereenkomsten van 99 jaar kunnen worden gesloten als in 2019 de wetgeving daarvoor wordt aangenomen.

China investeert thans al in 1.616 projecten met een waarde van 11,2 biljoen US dollar. Lage grondprijzen en fiscale voordelen trekken ondernemers aan.

Vietnam, China, handelsoorlog, Erik Kuijpers

Assemblage

Vietnam Investment Review, de leidende businesskrant, publiceert over de bedrijven die naar Vietnam komen. De gigant Foxconn, van Taiwanese huize maar met fabrieken in China, wil assemblage uitbesteden, investeert al sinds 2007 in Vietnam en heeft 23.000 werknemers. Andere bedrijven brengen hun assemblage naar Vietnam en in de regio Ho Chi Minh stad leidt dat al tot meer vraag dan aanbod aan arbeidskrachten.

Vietnam, maar ook Bangladesh, is aantrekkelijk voor Chinese bedrijven. Lage lonen en minder milieuregels dan in China, en dat helemaal ten opzichte van landen als Japan, Hongkong, Korea en Taiwan.

De gevaren van Chinese Foreign Direct Investment (FDI).

Men is bang dat China op deze manier afkomt van lowtech arbeidsintensieve en vervuilende industrie ten koste van kleine en arme landen als Vietnam. China houdt daarnaast de aanvoer van grondstoffen in eigen hand: Vietnam komt niet op andere wijze aan garens, stoffen, machines en componenten voor elektronica.

Vietnam, China, handelsoorlog, Erik Kuijpers
Zuid-Chinese Zee.

Hoe meer geld binnenkomt middels FDI, des te afhankelijker wordt Vietnam van China, vinden deskundigen. De vriendschapsbanden tussen de leidende partij in beide landen, de communistische partij, doen kritische vragen verstommen. China heeft dat nodig, niet alleen jegens Trump maar ook voor de aanspraken op de Zuid-Chinese zee waar China al 80% van de ruimte claimt wegens ‘core interest’ en al heeft laten blijken daarvoor oorlog te willen voeren.

Maar er speelt meer dan een handelsoorlog…..

Vietnam spint nu garen bij de handelsoorlog tussen de USA en China; buitenlandse investeringen, werkgelegenheid, infrastructuur. Maar het maakt Vietnam meer en meer afhankelijk van China. Een hoge Vietnamese politicus en ambtenaar onthult in oktober 2017 dat China spionnen heeft geplaatst in de Vietnamese politieke partijen; twee maanden later gaat de man onverwacht vervroegd met pensioen…..

China heeft zijn spionnen geplant in de leidende politieke partij in Vietnam en de politieke loopbaan van de Vietnamese president, Nguyen Phu Trong, die tevens secretaris is van de Vietnamese Communistische Partij, is in feite afhankelijk van China. Hij moet inmiddels aanvoelen dat hij zonder China op een schopstoel zit.

Bronnen: Los Angeles Times,  Asiansentinel.com. Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers.

Toelichtingen

1. Ly Thai Hung, de schrijver van het opinieartikel in Asian Sentinel, is een van de leiders van de Viet Tan, een door vluchtelingen uit de voormalige republiek Zuid-Vietnam heropgerichte sterk anti-communistische partij. Viet Tan zegt Vietnam langs legale en geweldloze weg naar democratie te willen leiden. Het bewind in Hanoi beschouwt Ly Thai Hung en de zijnen als een ‘terroristische organisatie’
2. Vietnam met Amerikaanse steun in conflict met China in Zuid-Chinese Zee

Foto’s en prenten

Annamitisch gebergte, ook wel Truong Son Bergen. Een toeristisch hoogtepunt voor Chinezen die Vietnam bezoeken. Wikimedia, 2178316.

Constructie van de 2A lijn in Hanoi; wikimedia, 63786911.

Vietnam Investment Review; thanks to https://www.vir.com.vn/

In blauw: de Zuid-Chinese zee die China voor 80% claimt als ‘core interest’; wikimedia, 1181514.

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*