Vietnamese volksverhaaltjes (1)


 

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, boasaardige geest

.

De tuinder en de boosaardige geest

Heel, heel lang geleden heerst een boosaardige geest als alleenheerser over de wereld. Ieder stukje grond, of het nu droog is of vruchtbaar, hard of zacht, modderig of van klei, het is van hem.

De tuinder pacht een stuk grond en betaalt daarvoor met goud. Maar de man merkt, dat, hoe hard hij ook werkt, slechts een klein deel van de oogst van hem zal zijn.

Dag en nacht ploetert hij in kniediep water voor rijst van goede kwaliteit maar meer dan een paar handjes rijst heeft hij niet voor zichzelf. De boze geest is erg inhalig maar beseft goed dat, als hij die man uithongert, hij ook geen goud meer zal beuren.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, boasaardige geest
Boosaardige geest, bosgeest; uit een boek over de Shan regio.

Maar dit jaar gaat het lukken!

Zon en regen beloven een goede oogst voor de man die beseft dat hij dan eindelijk genoeg te eten zal hebben en misschien ook iets kan verkopen. Maar nee, de boosaardige geest komt met een nieuwe wet.

Met een stalen gezicht zegt hij:

‘Nu doen we het anders. De toppen van de planten zijn voor mij, de wortels voor jou.’ Protesten worden afgewezen. En als de oogst rijp is krijgt de boosaardige geest alle graan en houdt de tuinder alle wortels.

Hem blijft niets anders te eten dan insecten en bessen en hij vraagt Boeddha om raad. En Boeddha adviseert hem om zoete aardappelen te gaan kweken: die groeien immers onder de grond en de bladeren gooi je weg.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, boasaardige geest
Zoete aardappel.

Als geoogst wordt is de boosaardige geest des duivels. Want de knollen zijn voor de tuinder, de geest krijgt slechts de bladeren.

‘Gaan we het slim spelen?’ brult de geest. ‘OK, jij je zin. Van de volgende oogst zijn de bladeren en de wortels van mij, jij mag het midden hebben.’

Weer gaat de man te rade bij Boeddha die hem adviseert maïs te planten. En jawel, bij de oogst zit de vrucht in het midden en is er voor de kwade geest niet meer dan wortels en bladeren. Die is weer des duivels.

‘Ik laat mijn grond braak liggen. Je zoekt het maar uit. Kijk maar waar je van gaat leven’.

Weer gaat Boeddha hem adviseren.

‘Roep die geest terug en onderhandel met hem. Biedt hem alles aan wat ie maar wil doch behoud voor jezelf de omtrek van de cirkel die je trekt als je de schaduw aftekent die een bamboepaal maakt in de zon.’

De boosaardige geest denkt lang na; hij is bang weer gepakt te worden. Maar hoeveel kwaad zou zo’n bamboepaal hem kunnen doen? Hij gaat akkoord.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, boasaardige geest

De bamboe wordt geplant en de tuinder trekt een cirkel daar waar de schaduw valt, onder toezicht van de geest. Maar met de hulp van Boeddha wordt de bamboe hoog en de schaduw neem meer en meer ruimte in beslag. Bijna alle ruimte is voor de tuinder!

Dan wordt de geest boos en roept olifanten te hulp om de tuinder aan te vallen en knaagdieren om zijn oogst te vernielen.

Weer geeft Boeddha goede raad. ‘Maak pijl en boog van jouw bamboe en maak er ook een schutting van.’

Het wordt een oorlog op grote schaal. De geest huurt soldaten in die hij vermomt als bedelaars. Zij ontdekken dat tuinders gevoelig zijn voor hardgekookte eieren en rottend fruit. Boeddha daarentegen heeft de vermomming door en weet dat die bedelaars gevoelig zijn voor knoflook en limoen.

Tenslotte verliest de boze geest. Zijn troepen slaan op de vlucht en Boeddha verbant hen naar het verre oosten. Slechts EEN keer per jaar mogen ze drie dagen terugkomen om hun doden te eren: het Feest van Tet.

Dan planten mensen bamboe, gebruiken limoen en hangen bladeren op van de bananenboom. Ze slaan op de gong en draaien aan de bel opdat boosaardige geesten weten dat hun tijd echt voorbij is.

Toelichtingen

Herkomst van het TET feest, Vietnam; https://en.wikipedia.org/wiki/Tet.

Foto’s en prenten

Tet; huisaltaar; wikimedia, curid, 38016262.

Zoete aardappel; wikimedia, curid, 247572.

Schaduw van een mens; wikimedia, curid, 63819096.

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. Dit zijn mooie volksverhalen. Ik kan me zo voorstellen hoe luisteraars lachen, gniffelen en commentaar leveren……Amusement voor het elektronische tijdperk.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.