Vietnam. Monniken mogen je niet meer beduvelen

Vietnam, karma, pagode, Erik Kuijpers

Geen zielenrust meer op afbetaling

Wie is er niet geweest, daar in Vietnam, in het plaatsje Uong Bi, regio Quang Ninh, ten oosten van Hanoi? Jij misschien?

Slechts 1.300 km van Bangkok, een plezierreisje als het gaat om degelijk spiritueel advies en bijstand van gespecialiseerde boeddhistische monniken, toch?

Met zijn tienduizenden komen mensen er heen voor advies en dat in een communistisch land met een minderheid aan boeddhisten. Godsdienst is er op de bon want, zegt Karl Marx, godsdienst is opium van het volk. Maar de pagode daar, de Ba Vang pagode, is van een geregistreerde boeddhistische organisatie en mag er zijn.

Opium, foei! Maar aan die opium zitten prettige kanten, ook voor communisten.

Vietnam, karma, pagode, Erik Kuijpers

Hulp voor dolende zielen en ‘bad karma’

Drie keer per maand worden tweedaagse seances gehouden om dolende zielen op te roepen en tot rust te brengen, en om jouw negatief karma te verwijderen. En passant herstelt men de effecten van een slecht vorig leven!

Homoseksualiteit is afkomstig van bad karma en wordt door de monniken genezen door, hoe zeg je dat netjes, een ‘samenzijn met de andere sekse’.

Vietnam, karma, pagode, Erik Kuijpers
De abt; Thich Truc Thai Minh.

‘Dolende zielen die zich op je willen wreken en jou ziektes brengen, huwelijksproblemen en lastige kinderen, worden tot de orde geroepen en desnoods uitgedreven’ zegt de abt van de tempel, de heer Thich Truc Thai Minh in een toespraak die in een live stream op de social media terecht komt.

Maar men gaat te ver…..

Bewondering slaat om in verontwaardiging als een spreker in de tempel zich uitlaat over de moord op een jong meisje van 20 jaar dat door vijf mannen wordt verkracht en vermoord. ‘Zij heeft in haar vorig leven kwaad gedaan en is nu gestraft’.

Een vrouw die radeloos voor hulp komt vanwege de dood van haar enig kind krijgt te horen ‘Dat is jouw karma want in jouw vorige leven was je een heks’.

Vietnam, karma, pagode, Erik Kuijpers

De overheid grijpt in!

Een onderzoek toont aan dat de consulten niet gratis zijn.

Voor een sessie wordt al snel 1 miljoen dong betaald, toch een begrotelijke 38 euro in een land waar het minimum maandloon voor de armsten 125 euro per maand is. Maar voor langere groepssessies blijken bedragen gerekend te worden van 300 miljoen dong, 11.400 euro! Want als je bad karma hebt moet je goede daden verrichten en donaties helpen daarbij……

Als dan blijkt dat ook betalingen met creditcards voorkomen en je jouw karma zelfs kunt verbeteren op afbetaling, zoals bij een aankoop bij de Wehkamp of de Otto, is het welletjes en verbiedt de overheid de activiteiten in de pagode. Ook het Nationaal Comité voor Geloofszaken haalt een duit uit het zakje en zegt dat ‘het ritueel ingaat tegen de filosofie van Boeddha’.

Tja, geen zielenrust meer op afbetaling. Jammer hoor!

Bron:

Asahi.com; http://tinyurl.com/y2jwdn8g

Foto’s en prenten

Ba Vang, Quang Ninh provincie; www.vietnam-tourism.com/en/index.php/tourism/items/2917
Dolende geesten, Gunnar Creutz, Falbygdens museum, Falköping , Zweden; wikimedia, 24974070.
Abt; wikimedia, 64015425.
Creditcards; wikimedia, 31249251.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.