Vietnam: ‘Arrestatie blogger aanslag persvrijheid’

Blogger gearresteerd in Vuetnam

In Vietnam is wederom een blogger gearresteerd. Dit keer politiek journalist Le Anh Hung. Hij zou volgens de autoriteiten de ‘democratische vrijheid’ hebben misbruikt. ‘Een aanslag op de persvrijheid’, zegt Amnesty International. De aanhouding volgde nadat Hung het economisch beleid van de regering in een open brief had bekritiseerd.

De arrestatie volgt enkele weken nadat het Vietnamese parlement de wet op cyberveiligheid goedkeurde. Die geeft de regering vergaande bevoegdheden om de onlinevrijheid te beperken en heeft daardoor ook grote invloed op de vrijheid van meningsuiting. Techbedrijven kunnen gedwongen worden data aan de autoriteiten te geven, waaronder ook persoonlijke informatie. Ook kunnen ze worden opgedragen berichten van gebruikers te censureren.

Vrijheid van meningsuiting

De vrije meningsuiting wordt in Vietnam al zwaar onderdrukt en persvrijheid valt onder een zware censuur. Alleen op sociale media durfden mensen nog hun ideeën en meningen met elkaar te delen. Maar met de nieuwe wet is er veilige plek meer is waar mensen vrijuit kunnen spreken.

Bloggers en andere activisten worden in Vietnam regelmatig gearresteerd voor ‘kritiek’ op het regime. De definitie van kritiek is vaag en open voor interpretatie. Waardoor het onduidelijk is wat precies sat wel en niet is toegestaan. Het is ook bij wet verboden om nieuws te delen op blogs en sociale media, zoals Facebook en Twitter. Alleen persoonlijke informatie is toegestaan. Internet wordt gezien als een gevaarlijk tegenwicht voor de traditionele Vietnamese staatsmedia en daarom gecensureerd. Buitenlandse journalisten kunnen er niet vrijelijk met open vizier hun werk doen.

StaatscontroleBlogger gearresteerd Vietnam

Met regelmaat worden mensen van straat geplukt en zonder (eerlijk) proces vastgezet. De politie treedt hard op en verdachten worden onder barre omstandigheden gevangengehouden. Uit onderzoek van Human Rights Watch blijkt dat mensen in bewaring regelmatig worden mishandeld en misbruikt, soms met de dood tot gevolg.

De staatscontrole is immens en er is vrijwel geen vrijheid van meningsuiting. De staat houdt burgers overal nauwlettend in de gaten. Het aftappen van telefoongesprekken en achtervolgen en fotograferen van mensen op straat is aan de orde van de dag. Uit angst voor repercussies spreekt men liever niet over politiek en worden woorden in het openbaar zorgvuldig gewogen.

Le Ang Hung

De komende drie maanden wordt de zaak van Le Anh Hung onderzocht. Wordt hij schuldig bevonden, dan kan hij tot zeven jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Amnesty International roept de Vietnamese autoriteiten op Le Anh Hung onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Bron: Amnesty International

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.