Vietnam. Gelijke behandeling voor man en vrouw op komst

Vietnam, Arbeidswet, Erik Kuijpers

 

‘Investeer in vrouwen’ is straks geen loze kreet meer

In 2006 neemt Vietnam de Gender Equality Law aan en de wet zegt in artikel 6, ‘Basic principles on gender equality’:

Man and woman are equal in all fields of social and family life, en voorts Man and woman are not discriminated in terms of gender.

Maar wat komt daar van terecht? Te weinig, oordeelt de wereld die zaken wil doen met Vietnam maar verlangt dat het land voldoet aan internationale standaarden en die gaan niet alleen over het milieu maar ook over gelijke rechten voor man en vrouw.

En dan blijkt dat de wetgeving uit 2006 niet consequent is doorgevoerd in andere wetten van het land. Zoals in de 2012 Labour Code, de Arbeidswet. En omdat Vietnam mee wil doen met het Trans Pacific Partnership, de TPP-11, moet Vietnam de wetgeving aanpassen.

Vietnam, Arbeidswet, Erik Kuijpers
TPP-11 landen.

Invloed van de TPP-11

De Trans Pacific Partnership; deelnemende landen zijn Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam. Tot de kandidaten behoren onder meer Thailand en de buurlanden behalve Myanmar.

TPP-11 wil handel en investeringen bevorderen tussen de TPP partners, innovatie, economische groei en ontwikkeling stimuleren, en banen scheppen. Nadat de USA uit de onderhandelingen stapte werd het verdrag in 2018 door zes landen ondertekend en is het formeel in werking getreden.

Maar Vietnam valt nog buiten de boot en moet de Arbeidswet wijzigen, ook in verband met de gewenste EU-Vietnam Free Trade Agreement (EVFTA) die nog niet ondertekend is. Europa stelt ook dergelijke eisen.

Vietnam, Arbeidswet, Erik Kuijpers
Logo CEDAW.

De Arbeidswet; de Labour Code 2012

De pijn zit bij de Labour Code zoals gemeld. Er zijn 5 onderwerpen die de CEDAW, Committee on the Elimination of Discrimination Against Women, in Vietnam uit de wereld wil zien.

De onderwerpen zijn de ongelijke pensioenleeftijd voor mannen (60) en vrouwen (55), de beperkingen opgelegd omdat vrouwen fysiek tot minder in staat zouden zijn dan mannen (77 beroepen zijn genoemd), betere voorzieningen voor man en vrouw voor kinderopvang en ouderschapsverlof, maatregelen tegen pesterijen op de werkvloer vanwege de sekse, en invoering van ‘gelijk loon voor gelijke arbeid’.

Arbeid verboden voor vrouwen

Vrouwen mogen volgens de Arbeidswet geen banen hebben in de metaalbewerking, niet naar olie en gas boren, werken aan hoogspanning, boven 12 meter op steigers werken zonder bescherming, werken aan boilers en dergelijke apparaten en dingen sjouwen die meer dan 50 kilo zwaar zijn. Dat geldt ook voor banen als rioleringswerken zonder machines, mijnbouw, betonwerk onder water en staan ze in vuil en stinkend water dan voor maximaal 4 uur per dag en 3 dagen per week.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die kinderen zogen onder 12 maanden gelden bijzondere beperkingen; ze moeten buiten radioactieve en magnetische velden blijven, ver blijven van chemicaliën die het DNA kunnen veranderen of kanker veroorzaken dan wel de kwaliteit van de moedermelk kunnen aantasten. Hun maximaal sjouwgewicht is 20 kilo.

Vietnam, Arbeidswet, Erik Kuijpers

Weinig aandacht bij het grote publiek

Maar dit heeft onder de bevolking weinig belangstelling. De vrouw is voor veel mensen ‘de zwakkere sekse’; vrouwen ‘zorgen voor de kinderen en de ouden van dagen’.

Er moet landelijk veel aan voorlichting worden gedaan om die visie weg te krijgen.

Voordelen van ‘investeren in vrouwen’

Het McKinsey rapport ‘The Power of Parity 2018’ geeft aan dat het betrekken van vrouwen in het arbeidsproces zoals in de westerse wereld de economische groei kan verbeteren. In de Aziatische landen gelegen aan de Grote Oceaan kan hun participatie het Bruto Binnenlands Product (BBP) gemiddeld doen toenemen met 12 procent in 2025.

Vietnam kan daarvan meeprofiteren met circa 10 procent ofwel 40 miljard US dollar. In het land is nu een denktank actief bestaande uit 200 deskundigen uit politiek en van werkgevers en werknemers om de Arbeidswet in gewenste zin te wijzigen. Wetgeving dient meer te zijn dan ‘vrouwen beschermen’ maar dient ook te streven naar het verzekeren van gelijkheid op de werkvloer.

Men hoopt in Vietnam dat in mei 2019 een wetsvoorstel gereed is voor het parlement. Dan kan de ongelijkheid worden omgezet in een vruchtbare samenwerking waarbij mannen en vrouwen gelijke kansen hebben.

Bron:

East Asia Forum; http://tinyurl.com/y45otpm4
Auteur: Jane Aeberhard-Hodges, directeur van ‘the Australian Government’s Investing in Women Initiative’ en zij behandelt gelijke behandeling van vrouw en man.

Meer lezen?

Gender Equality Law 2006, Vietnam; https://tinyurl.com/y6zub5fs
De ILO 1998 Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work; https://www.ilo.org/declaration/lang–en/index.htm
Verboden beroepen voor (zwangere of kinderen zogende) vrouwen, artikel uit 2013; http://tinyurl.com/yy8wuecg

Foto’s en prenten

Straatveger; wikimedia, © CEphoto, Uwe Aranas .
Landen in de TPP-11; wikimedia, 33873014.
Logo CEDAW, Committee on the Elimination of Discrimination Against Women; photo thanks to OHCHR.org.
Traditionele hoed; wikimedia, 4369734.

Meer Vietnam Voorwaarts op Trefpunt: Vietnam is booming
Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Die wetten zijn een beetje theoretisch verhaal. Vrouwen krijgen het recht om 50kg te tillen (hun eigen gewicht) en onder water beton te storten?

    Het klopt dat vrouwen hier eerder met pensioen gaan, voor zover ze daar recht op hebben. De meeste mensen werken voor zichzelf en tot hun dood.

    Mijn ervaring is dat Vietnamese vrouwen harder werken dan mannen en naast de zorg voor het gezin ook een baan hebben.

    Crèche en lagere school zijn extra lang open en fungeren als kinderopvang.

    (Ik woon in Ho Chi Minh Stad, ben hier getrouwd en heb een schoolgaande dochter)

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.