Vietnam maakt aanvraag visum gemakkelijker met visa-online

Vietnam is in opkomst. Steeds meer toeristen weten deze Aziatische parel te vinden. Prachtige Bounty-stranden, ongerepte eilanden, steden die historie uitstralen, rijstvelden, makkelijke reisverbindingen en een vriendelijke bevolking. Een reis door dit land is een streling voor je zintuigen en een indrukwekkende belevenis. Sinds 1986 verwelkomt Vietnam opnieuw buitenlandse toeristen. Maar voor je de grens over mag moet je wel eerst een visum hebben. En dat kan tegenwoordig heel simpel online.

De Vietnamese regering doet er alles aan om deze parel te promoten. Daarom wil ze de reiziger tegemoet komen, zoals bij de aanvraag van het inreisdocument. Alle reizigers zijn verplicht over een eigen visum te beschikken, dit geldt dus ook voor kinderen.

Digitaal visum

In  Nederland kan je het ‘entreebewijs’ aanvragen door digitaal een formulier in te vullen en bijgaand een scan van je paspoort en foto te maken. Deze stuur je digitaal door naar het visumbureau. Pluspunt: Alle gegevens worden eerst gecontroleerd op veelgemaakte fouten. En mochten er onvolledigheden of onjuistheden worden gevonden? Dan word je direct benaderd om dit te corrigeren. Na toekenning krijgt je het visum digitaal per e-mail toegestuurd en hoef het alleen nog uit te printen en mee op reis te nemen. Voldoe je echter niet aan de voorwaarden van het e-visum omdat je bijvoorbeeld langer dan 30 dagen in het land wilt verblijven? Dan moet je een aanvraag indienen bij de ambassade van Vietnam.

Tijdsbesparing

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Wandelen door de Muong Hoa vallei. Foto: Harry Bouwman

Het grote voordeel wat reizigers ervaren is dat ze na aankomst de wachtrij en na een lange vlucht voor het betalen van de stamping fee voorbij kunnen lopen. Het e-visum is ook nog eens goedkoper, eenvoudiger aan te vragen en bespaart tijd op het vliegveld, ten opzichte van het oude visum on arrival.  Een waarschuwing is op zijn plaats zegt de Vietnamese ambassade die het oude gebruik van het visum on arrival afraadt. Dit was tot vorig jaar onder Nederlandse en Belgische toeristen nog de meest gebruikte methode om Vietnam in te reizen. Hierbij moest voor vertrek een approval letter worden gekocht voor ongeveer €20 en op het vliegveld in Vietnam een stamping fee van $25 tot 50 worden betaald. De ambassade kan, zegt ze, niet langer garanderen dat reizigers met het visa on arrival probleemloos voorbij de paspoortcontrole komen. Een online aangevraagd visum geeft zekerheid dat je het land bij aankomst mag betreden. Daarbij: een e-visum kost nog geen veertig euro.

Rob Verschuren, Joe, Strand2

Visumbeleid

Vietnam is vastberaden om zich als toeristische bestemming te profileren. En gezien het aantal reizigers naar dit land, dat de geschiedenis van de Vietnamoorlog en de strijd tegen Pol Pot regime in Cambodja nog steeds met zich meedraagt, lijkt dit goed te lukken. Er wordt aandacht besteed aan een betere afstemming van land- en luchtvervoer en de vereenvoudiging van visumprocedures. Momenteel heeft het land 25.600 accommodaties met meer dan 508.000 kamers. Een toename van 12 procent in vergelijking met 2016. Om vooruitgang te boeken, heeft Vietnam het visumbeleid aangepast. Ook is het nationale vliegverkeer goedkoper en toegankelijker gemaakt,

Hans Geleijnse, Pakezel, Zuidoost-Azië
Ho Chi Minh City

Visumformulier

Om naar Vietnam te mogen reizen, moet je rekening houden met enkele voorwaarden. Bij het aanvragen geef je aan wanneer het visum geldig moet zijn. Maar een exacte aankomstdatum of vertrekdatum hoeft je nog niet in te vullen. Ook is het niet nodig om alvast vervoer, zoals een vlucht, cruiseschip of bus, geboekt te hebben op het moment van aanvraag. Je mag Vietnam eenmaal in- en uitreizen; alleen op de locaties die je invult in het visumformulier. Het gehele verblijf in Vietnam (inclusief de dag van in- en uitreizen) moet binnen de geldigheidstermijn van 30 dagen vallen. Wel moet je op het moment dat je het visum Vietnam aanvraagt al minimaal één overnachtingsplaats hebben vastgelegd. Verder moet je voldoen aan enkele andere voorwaarden. De reiziger moet het visum al bezitten voordat hij of zijn aan de reis begint. En het paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan je visum. Ook mag je geen mentale of overdraagbare ziektes hebben die een gevaar kunnen vormen voor uw omgeving en de afgelopen drie jaar niet uit Vietnam gedeporteerd zijn.

Redactie, Harry Bouwman, Romantisch Hoi An, My Lai, Gewoon naar vietnam 3
Bedrijvig Hoi An ©Harry Bouwman

Visum aanvragen: al maanden voor vertrek of met spoed?

Wil je het visum al maanden voor vertrek aanvragen? Dat is geen probleem, dat kan al zo vroeg als je wil. Kom je al binnen enkele dagen aan? Maak dan gebruik van de optie ‘spoed’ in het aanvraagformulier. Je aanvraag wordt dan gemiddeld al na drie werkdagen goedgekeurd. Daar betaal je wel een kleine meerprijs voor. Het kan echter voorkomen dat ook spoedaanvragen langer op zich laten wachten.

Vragen?

Heb je nog vragen? Kijk op de pagina veelgestelde vragen. Indien je ook daar geen antwoord vindt, neem dan contact op met de klantenservice van Visum Buitenland. Dat kan telefonisch of per e-mail.

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.