Vier doden bij reeks bomaanslagen in Thailand

De reeks bomaanslagen die het zuiden van Thailand vrijdag heeft opgeschrikt, is niet het werk van een internationale terreurgroep als Islamitische Staat. De Thaise politie gaat ervan uit dat ,,lokale saboteurs” de hand hadden in de ontploffing van explosieven op het eiland Phuket, in de provincie Surat Thani en in de stad Hua Hin.

De politie sluit niet uit dat rebellen uit het overwegend islamitische zuiden van het land achter de aanslagen zitten, maar heeft hun betrokkenheid nog niet kunnen vaststellen. Premier Prayut Chan-o-cha ziet in de explosies ,,een poging wanorde en verwarring te zaaien”, meldt de Bangkok Post. De beschuldigende vingers wijzen in Thailand dan al gauw naar de belangrijkste oppositiebeweging van het land, de aanhang van oud-premier Thaksin, maar het is volgens de Thaise krant onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

TT redactie, bomaanslagen MoederdagDe politie heeft nog geen rechtstreeks verband ontdekt tussen de explosies in de drie toeristische trekpleisters. Wel zijn alle bommen waarschijnlijk op dezelfde manier tot ontploffing gebracht, namelijk met een mobiele telefoon.

Bij de nieuwe aanslagen van vrijdag zouden een dode en tientallen gewonden zijn gevallen. In Surat Thani kwam volgens de Bangkok Post zeker een persoon om het leven. Ten minste drie omstanders raakten gewond.

Ook in Hua Hin vielen drie gewonden. Donderdag kwam in die stad al een Thaise verkoopster om het leven en raakten zeker 21 mensen gewond, onder wie een Nederlandse vrouw.

Op vakantie-eiland Phuket gingen vrijdag volgens de politie twee kleine bommen af. Daar zou alleen een taxichauffeur gewond zijn geraakt.

De Thaise media doopten de aanslagen onmiddellijk om tot ‘Moederdag Aanval’. In Thailand is vandaag de verjaardag van koningin Sirikit, een nationale vrije dag die tevens wordt gevierd als Moederdag. Veel Thai zoeken in dit extra lange weekend hun familie op.

T redactie, reeks bomaanslagenDe autoriteiten hebben nog geen idee wie achter deze duidelijk professioneel en met bijna militaire precisie uitgevoerde reeks aanslagen zitten. Wel werd meteen bekendgemaakt wie het niet waren: moslimterroristen. In totaal explodeerden twaalf bommen (meestal twee tegelijk) op zes verschillende locaties in vijf zuidelijke provincies, waaronder een andere toeristenmagneet, Phuket. Daar waren woensag al twee bommen ontdekt en onschadelijk gemaakt. In Hua Hin ontplofte de eerste bom donderdagavond. Volgens persagentschap Khaosod werd in de loop van de nacht het getroffen gebied (een populair uitgaanscentrum) weer vrijgegeven. Vrijdagmorgen ontplofte er echter opnieuw een bom.

T redactie, reeks bomaanslagen
Hua Hin

Behalve de bomaanslagen was er ook sprake van een serie vermoedelijk aangestoken branden. Een ervan brak uit in Bang Niang Market in Phang Nga in de Trang provincie, een drie verdiepingen tellend winkelcentrum.

Volgens junta-woordvoeder  Piyapong Klinpan is de aanname van de autoriteiten op dit moment dat dezelfde daders achter alle aanslagen zitten, dat het om een gecoördineerde actie gaat. ,,We hebben nog geen idee wat de motivering achter deze aanslagen is, maar het is het werk van een georganiseerde beweging”.

Klinpan sloot uit dat het het om een moslimgroepering uit drie provincies grenzend aan Maleisië, al meer dan tien jaar in de greep van geweld tussen separatisten en het Thaise leger.  Niettemin, bij het afgelopen zondag gehouden referendum over een nieuwe grondwet maakte een reeks bomaanslagen daar stemmen vrijwel onmogelijk.  Politiewoordvoerder kolonel Kritsana Phatthanacharoen zei in een speciale tv-uitzending dat de bommen met mobiele telefoons op afstand tot ontploffing waren gebracht.

Het referendum werd een succes voor het militaire  bewind van junta-leider Prayut, met ruim 60 procent voor een  nieuwe grondwet die de militairen ook na verkiezingen en een burgerregering over een periode van vijf tot tien jaar de facto aan de macht houdt. Er is tot nog toe van officiële zijde niet gesuggereerd dat de anti-junta-oppositie achter de aanslagen zit, maar dat gebeurde wel op verschillende internetfora met verwijzingen naar de roodhemden, aanhangers van de naar het buitenland uitgeweken ex-premier Thaksin.

Juist omdat herstel van orde en veiligheid een van de punten is waarop het bewind prat gaat, zouden de aanslagen bedoeld zijn om Prayut gezichtsverlies te bezorgen. Daar tegenover staat dat het gelet op de controle en strafmaatregelen tegen de oppositie vreemd is wanneer een organisatie uit de provincies die geacht worden bolwerken van oppositie te zijn, zoals het Noorden en de Isan in het Oosten van het land, een grootscheepse actie als deze ver buiten eigen gebied kan organiseren. Het zou ook voor de eerste keer zijn dat een Thaise politiek organisatie verantwoordelijk zou zijn voor een grootscheepse bommencampagne zoals die van donderdagavond en vandaag. Verwacht mag worden dat het bewind uit het oogpunt van nationale veiligheid nog striktere controlemaatregelen zal invoeren. .

Vorig jaar vielen in Bangkok 21 doden bij een aanslag op de Erevan-Schrijn, een hindoe-heiligdom in het zakencentrum van de stad. Voor deze actie is een aantal Oeigoeren, een Turkse minderheid uit China, verantwoordelijk gesteld en gearresteerd.

Mededeling van Nederlands ministerie van buitenlandse zaken:

Er zijn voorzover vrijdagmiddag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, 4 Nederlanders gewond geraakt bij de bomexplosie in Hua Hin in Thailand. Het gaat om drie vrouwen, van 49, 23 en 18 jaar. Zij zijn nog in het ziekenhuis. De eerste twee zijn ernstig gewond, de 18-jarige is lichtgewond.

‘Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun dierbaren’, verklaarde minister Koenders. ‘De Nederlandse ambassade doet er alles aan om de Nederlandse betrokkenen te helpen en steun te bieden.’ Koenders veroordeelt de bomaanslagen in Thailand ten zeerste.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Karel Hartogh, is met een consulaire medewerker van Bangkok naar Hua Hin gereisd om de Nederlandse gewonden te bezoeken en consulaire hulp te bieden.

Uit de andere Thaise plaatsen waar aanslagen waren, heeft Buitenlandse Zaken geen melding gekregen van Nederlandse getroffenen. Het ministerie krijgt op 24/7 BZ Contactcenter (+31247247247) ook nauwelijks telefoontjes van verontruste familieleden of vrienden binnen.

Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde net als het Nederlandse landgenoten in Thailand extra voorzichtig te zijn. Tot vrijdagmiddag waren er bij het Belgische ministerie geen meldingen van Belgische slachtoffer binnengekomen.

 

Bronnen tekst en foto’s  Khaosod, Bangkok Post, ANP, Reuters

 

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Met deze link van de Bangkok Post over de arrestatie van twee verdachten sluiten we voorlopig de nieuwsberichtgeving over de bomaanslagen af. We hebben helaas niet de menskracht voor permanente updating.

    Er valt mede door elkaar tegensprekende claims over het exacte aantal gewonden noch over groepen die achter de aanslag zouden kunnen zitten te zeggen zonder te speculeren.

    Hooguit kan worden vastgesteld dat bij deze aanslagen op Moederdag, de verjaardag van de Thaise koningin, de koninklijke badplaats Hua Hin centraal in de ‘vuurlinie’ lag. Ook lijkt duidelijk dat het daar en elders niet om ‘zware bommen’ ging, zoals een jaar geleden bij de aanslag in Bangkok.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.