Video met voor selfie getergde tijger roept internationaal heftige reacties op

Twee toeristen zijn op een foto te zien terwijl ze naast een suffe gedrogeerde getergde tijger zitten en het beest aaien. De man moet zo nodig het totaal overbodige V-teken geven en een schreeuwende oppasser port het beest in het gezicht en in de zij met een stok, zodat de kat begint te grommen en te brullen. Dit tot vermaak van de aanwezigen. Een ritueel dat zich elke dag herhaalt.

Een videofilm (zie onder) die door de Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek is gemaakt en op zijn Facebookpagina staat is meer dan twee miljoen keer bekeken en bijna tienduizend keer gedeeld. De verontwaardiging in buiten- en binnenland is enorm

Dierenwelzijn

Ook al predikt het alom beleden boeddhisme iets anders, ieder levend wezen behoort met respect behandeld te worden, is het met het dierenwelzijn in Thailand bar en boos gesteld. Dit ondanks acties van dierenbelangenorganisaties om reisaanbieders en reizigers te ontmoedigen olifantenritjes en dito shows niet meer in hun programma op te nemen. Bij bezoeken aan krokodillenboerderijen en ‘tigerzoos’, zoals de tijgertempel in Kanchanaburi, die na alle kritiek vorig jaar gesloten werd en ‘Million Years Stone Park en Pattaya Crocodile Farm’, waar de video is opgenomen, blijven deze taferelen opdoemen.

Er zijn uitzonderingen zoals de olifantenopvang bij Lampang en Wildlife Friends Foundation Thailand van oprichter Edwin Wiek bij Hua Hin. Daar worden de dieren goed opgevangen en verzorgd. Maar in de meeste toeristische attracties en centra hebben ze een vreselijk leven.

Dierlijke woede

Het blijft mij verbazen dat toeristen zo achterlijk kunnen zijn dat ze glimlachend toekijken hoe zo’n domme minkukel dit majestueuze dier, dat niets terug kan doen, met een stok in zijn lichaam zit te prikken. Elke keer dat ik hem zie grommen met een getergde blik voel ik de pijn die hij ook voelt. Ik kan het niet aanzien zonder dat er een dierlijke woede in mij opwelt en ik in mijn fantasie de meest vreselijke dingen uithaal met die eikel. Maar ja, als je weet hoe Thailand met zijn gevangenen omgaat (een Thaise cel is erger dan de hel van Dante), dan zal het met de behandeling van beesten niet beter zijn, denk ik dan maar. Veel Thai weten gewoon niet beter.

Dankzij Wiek is de kritiek op de beruchte toeristenindustrie waarin dieren de hoofdrol spelen weer opgelaaid. Wereldwijd. Van Nederland (Nu.nl) tot aan Japan (The Japan Times.) “Deze tijger wordt de hele tijd door met een stok geprikt, honderden keren per dag, zodat hij, met toeristen op de foto, gaat brullen”, schrijft hij onder de video die hij maakte en op Facebook plaatste. Een woordvoerder van de dierentuin vertelde aan persbureau AFP, die om een reactie vroeg, dat de ‘tijgerbediende’ is overgeplaatst naar een andere functie. De eigenaar houdt van zijn dieren en hij zal het personeel opdragen deze niet te schaden”, voegde hij eraan toe. Een reactie waar ik weinig waarde aan hecht.

Onmenselijk

Getergde tijger
Tijgertempel Kanchanaburi

Het zijn de toeristendollars en de aantrekkingskracht van een selfie met een ‘gevaarlijk’ dier die deze lucratieve en controversiële toerismesector in Thailand doen doorgaan. Waar de mogelijkheden bestaan om olifanten te berijden, apen en tijgers te aaien, een wandelingetje te maken met een jonge beer, met een krokodil te stoeien of met een python om je nek een foto te nemen.

Dierenrechtengroeperingen bekritiseren deze praktijken als onmenselijk, met vast geketende dieren die in te kleine ruimtes worden vastgehouden met te weinig voedsel en water en bijna geen veterinaire zorg. De website van de Pattaya-dierentuin toont foto’s van witte tijgers, beren, kamelen, herten en andere exoten. Het adverteert ook voor een dagelijkse show met een man die met krokodillen vecht. Half in zijn nakie.

Illegale handel

“Wij vinden dat het nemen van selfies met wilde dieren volledig moet worden gestopt,” vertelt Wiek aan AFP, eraan toevoegend dat dergelijk gedrag ook riskant is voor mensen. “Elk jaar worden in vergelijkbare situaties honderden mensen gebeten of gekrabd.” In 2016 wist hij met steun over de hele wereld de beruchte Tijger Tempel te laten sluiten na een inval van de politie en ambtenaren. De monniken die de tempel beheerden werden beschuldigd van banden met de illegale handel in wilde dieren en dierenmishandeling. Helaas en tot grote frustratie van Wiek en zijn medestanders dreigt de dierentuin weer zijn deuren te openen. Want de dollars tellen zwaarder dan het dierenwelzijn.

In een rapport van World Animal Protection staat dat Thailand het mondiale epicentrum is van de olifantentoerisme-industrie, waarbij het merendeel van de 2.198 jumbo’s, die voor toeristen hun kunstjes mogen opvoeren, in slechte omstandigheden verkeren. Deze week ging het gruwelijk mis toen een olifant bij Chonburi een Chinese tourgids doodtrapte. Enkele mensen in het reisgezelschap moesten zo nodig aan de staart van de kolos trekken. Waarop hij boos werd. Helaas zal de olifant het gelag moeten betalen.

Wat kunnen wij eraan doen? Gewoon niet meer gaan, daar geen geld aan spenderen (want daar gaat het om) en dit soort taferelen op social media blijven delen met naam en toenaam. Met de ijdele hoop dat het ooit eens stopt.

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Goed werk van Edwin Wiek. Toen ik in Hua Hin woonde, had ik geregeld contact met hem. Voor zijn Wildlife Friends Foundation Thailand heb ik destijds nog een boekje geschreven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.