Vertegenwoordiger Jorge Santos werd aangeklaagd in een federaal onderzoek door het ministerie van Justitie

(CNN) Er is een strafzaak aangespannen tegen advocaten van de rijksoverheid Vertegenwoordiger van New York, George SantosEen Republikeinse wetgever wiens verbazingwekkende leugens en verzinsels zelfs hardnekkige politici met stomheid hebben geslagen, volgens drie bronnen die bekend zijn met de zaak.

Santos zal naar verwachting zo snel mogelijk woensdag verschijnen voor de federale rechtbank in het oostelijke district van New York, waar de aanklacht verzegeld is ingediend.

De exacte aard van de beschuldigingen was niet meteen bekend, maar de openbare aanklagers van de FBI en het ministerie van Justitie in New York en Washington onderzoeken beschuldigingen van valse verklaringen in Santos’ campagnefinancieringsdossiers en andere claims.

Een advocaat van het Congres weigerde commentaar te geven. Woordvoerders van het Brooklyn US Attorney’s Office, het ministerie van Justitie en de FBI weigerden commentaar te geven.

Volgens een bron die bekend is met de zaak, vloog Santos dinsdagavond terug naar New York en sloeg hij de stemming in het Huis voor die avond over.

De woordvoerster van Santos, Nyssa Woomer, wilde dinsdagmiddag geen antwoord geven op een spervuur ​​van vragen van verslaggevers en verliet abrupt het DC-kantoor van het congreslid met haar tas toen haar werd gevraagd naar de federale aanklachten tegen hem. Voordat ze het kantoor verliet, zag CNN drie medewerkers van Santos plotseling vertrekken met hun tassen. Ze praten niet als ze om feedback worden gevraagd.

Het nieuwe congreslid, vorig jaar gekozen om het district te vertegenwoordigen dat delen van Long Island en Queens omvat, wordt onderzocht door meerdere jurisdicties en de House Ethics Committee.

Top-democraten, vergezeld door enkele republikeinen uit New York, hebben opgeroepen tot het aftreden van Santos wegens beschuldigingen variërend van crimineel gedrag op het campagnespoor tot kleine persoonlijke oneerlijkheid gedurende meer dan een decennium.

Huisvoorzitter Kevin McCarthy zei dat hij de beschuldigingen zou onderzoeken alvorens te beslissen of hij denkt dat Santos uit het Congres moet worden verwijderd.

“Ik kijk naar de beschuldigingen”, zei de Californische Republikein dinsdag tegen CNN.

Santos werd een dag eerder door CNN opgemerkt in het Capitool toen hij het kantoor van McCarthy in en uit ging. De spreker zei dat hij niet wist waarom Santos daar was en dat het congreslid hem niet persoonlijk over de beschuldigingen had verteld.

READ  Biden kondigt nucleair aangedreven onderzeeërovereenkomst aan met Australië en Groot-Brittannië

Tijdens zijn korte ambtstermijn werd Santos beschuldigd van het overtreden van campagnefinancieringswetten, het overtreden van federale woekerwetten, het stelen van geld van de stervende hond van een Irak-oorlogsveteraan, het bedenken van een creditcardfraudeplan en liegen over waar hij naar school ging. geserveerd

Santos heeft toegegeven enkele valse beweringen te hebben gedaan over zijn opleiding en financiële status, maar blijft de ernstigere beschuldigingen ontkennen.

Tijdens zijn succesvolle campagne vorig jaar liep Santos volgens het Republikeinse tussentijdse draaiboek en viel hij zijn Democratische tegenstander aan op misdaad en inflatie. Het nieuws weergalmde in de buitenwijken van New York, waar GOP-kandidaten vier zetels omdraaiden en een kleine meerderheid behaalden.

Maar het verleden van Santos is onder de loep genomen en heeft onthuld dat grote delen van zijn officiële biografie niets anders zijn dan fictie, aangezien hij steeds meer de persona van een rechtse trol heeft aangepast.

Hij sprak zijn steun uit voor voormalig president Donald Trump en zei ooit dat de Democraten “wc-papier probeerden te verbieden”.

Santos staat onder druk van zijn eigen partij

De Republikeinen in New York hebben geprobeerd afstand te nemen van Santos door vol te houden dat ze niets weten van zijn duistere verleden en sommigen dringen er bij hem herhaaldelijk op aan zijn ambt neer te leggen.

“Ik herhaal mijn oproep aan George Santos om af te treden”, zei de New Yorkse vertegenwoordiger Mike Lawler in een verklaring. Lawler gooide vorig jaar de door de Democraten bezette zetel ten noorden van New York City om en zal naar verwachting in 2024 voor een zware uitdaging staan.

Republikeinen uit meer conservatieve districten waren minder uitgesproken.

Nicole Malliotakis, vertegenwoordiger van New York, zei tegen CNN: “Het verbaast me niet. Ik begrijp waar dit naartoe gaat”, maar vroeg Santos niet om af te treden.

“Ik zou graag iemand anders zien rennen, want ik kan je vertellen dat we die stoel gaan vasthouden, dus hoe eerder Santos vrijkomt, hoe sneller we iemand kunnen krijgen die geen leugenaar is”, zei de Staten Island-republikein. .

READ  Dyer Nichols: 5 Memphis-agenten doodgeschoten nadat man na arrestatie in het ziekenhuis was opgenomen

GOP-vertegenwoordigers Ryan Zinke uit Montana en Blake Moore uit Utah wezen op het onderzoek van de House Ethics Committee naar Santos.

“Laat het ethisch onderzoek gebeuren, en als het iets oplevert, zou hij ontslagen moeten worden”, zei Moore.

Zinke zei tegen CNN: “Als er een beschuldiging is en de beschuldiging is waar, moet (de ethische commissie) dit onderzoeken.”

“Het verbaast me dat (Santos) het zo ver heeft gehaald”, zei Zinke, die zijn functie als leider van het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens de Trump-regering onder veel kritiek neerlegde. (Uit het rapport van een inspecteur-generaal bleek later dat hij zijn positie had misbruikt.)

Rep. French Hill uit Arkansas, die dicht bij de leiding van House GOP staat, zei dat hij de aanklacht wil zien, maar “ik geloof dat als een congreslid wordt beschuldigd van een federale misdaad, hij moet aftreden.”

Democraten proberen ondertussen de verlegenheid van zich af te schudden dat ze Santos en andere naburige zetels in 2024 niet eerder dan later hebben ontmaskerd in wat een kostbare race belooft te worden om ze terug te winnen.

“Nu Santos is aangeklaagd, is het de plicht van voorzitter Kevin McCarthy om Santos’ smet uit deze heilige instelling te verwijderen door hem onmiddellijk uit het Congres te verwijderen”, zei de New Yorkse vertegenwoordiger Daniel Goldman, een voormalig federaal aanklager en raadsman bij de eerste afzetting van Trump. , aldus een verklaring. “We kunnen niet langer wachten.”

De scheuren in de gevel van Santos haalden eind december 2022 voor het eerst de landelijke krantenkoppen, toen de New York Times een langdurig onderzoek publiceerde dat grote delen van het persoonlijke verhaal dat hij tijdens de campagne aan kiezers verkocht in twijfel trok. Wat volgde was echter vaak vreemder dan fictie. Een eindeloze reeks nieuwe onthullingen, van het stelen van een hond van een Amish-melkveehouder tot haar eigen eerdere beweringen dat ze op hoog niveau collegevolleybal speelde.

Terwijl de verhalen zich opstapelden, kwamen voormalige vrienden en medewerkers van Santos naar voren en begonnen verhalen te delen waarin hij beweerde dat hij hen had opgelicht of zijn financiële en professionele situatie verkeerd had voorgesteld. De voormalige kamergenoot van het congreslid vertelde eerder dit jaar aan CNN dat Santos tekenen van “trotswaanzin” vertoonde tijdens hun tijd samen.

READ  De bewering van Ken Paxton dat de spreker uit Texas dronken was, benadrukt de GOP-kloof

“De waarheid is eindelijk aan het licht”, zei Gregory Morey-Parker, die Santos er ook van beschuldigde haar sjaal te hebben gestolen. Een aantijging zoals vele andere die Santos ontkent.

Mag in het Congres blijven

De aanklachten hebben vanuit juridisch oogpunt geen invloed op de status van Santos als lid van het Congres. Met uitzondering van het verbod van het 14e amendement op verraderlijk gedrag, weerhoudt geen van de vereisten van de grondwet voor een ambt in het congres personen met strafrechtelijke vervolging of veroordelingen nadat een lid de ambtseed heeft afgelegd.

Volgens de formele regels voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, volgens een rapport van de Congressional Research Service, “mag een afgezet lid blijven deelnemen aan de werkzaamheden en beraadslagingen van het Congres”.

Als een lid echter wordt beschuldigd van een misdrijf waarop twee of meer jaar gevangenisstraf staat, wordt hem geadviseerd niet deel te nemen aan stemmingen in de zaal of commissies volgens de regels van het Huis.

Toen McCarthy werd gevraagd of hij achter Santos zou blijven staan, vertelde hij dinsdag aan CNN dat het zijn beleid is om af te treden nadat een lid van het Congres is beschuldigd. Na veroordeling nam hij ontslag Het achterhouden van informatie en het afleggen van valse verklaringen aan de federale autoriteiten in verband met een onderzoek naar illegale campagnebijdragen.

“Net zoals we eerder met Jeff Fortenberry hadden, had hij dezelfde bekwaamheid. Ik heb hem uit de commissies verwijderd, maar hij werd schuldig bevonden en toen zei ik hem dat hij moest aftreden. Dat is mijn beleid en principes,” zei McCarthy.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details.

CNN’s Tierney Snead, Manu Raju, Nikki Robertson, Haley Talbot en Jack Forrest hebben bijgedragen aan dit rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *