Thailand. Verspreider van nepnieuws gearresteerd


Nepnieuws Thailand

Een verspreider van nepnieuws en zes facebookberichten-delers zijn afgelopen week gearresteerd. Dat meldt ThaiVisaNews. Het gaat om een man met de Cambodjaanse nationaliteit, door cybercrime-fighter generaal Surachet Hakpan aangeduid als Mr. Ratanak.

De man zou onwaarheden over premier Prayuth Chan-O-Cha op zijn website gepubliceerd hebben. In een nep-nieuwsartikel had hij onder meer geclaimd dat Prayut de Thaise bevolking had geadviseerd om hun auto’s met water te vullen in plaats van brandstof bij de benzinetank. Dit na protesten en bezorgde reacties bij het grote publiek over de sterk stijgende benzineprijzen. Voor de overheid reden om een nieuwe wet te lanceren die het verspreiden van fake-nieuws verbiedt. Volgens de militaire machthebbers is dit namelijk een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Computer Crime Act

Online verzinsels en misleidende berichtgeving zijn vanaf nu in strijd met de zogeheten Computer Crime Act, BE 2560. Iedereen die zich daaraan schuldig maakt riskeert een boete of gevangenisstraf. Dat geldt ook voor buitenlanders die in Thailand op vakantie zijn.

Bert Vos, Nepnieuws, Online, WetgevingNaast de Cambodjaan worden ook zes Thaise staatsburgers vervolgd wegens het ‘verspreiden van verzonnen artikelen’. Ter verdediging vertelden ze de aanklagers dat ze alleen informatie op sociale media hadden gedeeld door te liken, echter zonder de intentie te hebben om conflicten aan te wakkeren.

Reputatie

De arrestaties werden tijdens een persconferentie op de internationale luchthaven Suvarnabhumi door generaal Surachet Hakpan aan de media naar buiten gebracht. De Cambodjaanse man wordt overgedragen aan de afdeling technologiecrime-onderdrukking (TCSD).

Volgens Surachet was de actie van de heer Ratanak duidelijk bedoeld om de reputatie van de regering te schaden. Hij had al eerder drie valse berichten over de Thaise regering en de premier op zijn website geplaatst. Als ze schuldig worden bevonden, krijgen ze te maken met een maximale gevangenisstraf van vijf jaar of een maximumboete van 100.000 baht wegens het overtreden van de Computer Crime Act.

Bron: ThaiVisa


Bert Vos
Over Bert Vos 195 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.