Verschoppeling, meesterlijk geschreven boek van Chris Ebbe


Vorige week presenteerde Chris Ebbe -bekend van zijn verhalen op Trefpunt Azië– zijn boek Verschoppeling. Het was een emotioneel moment. Tien jaar heeft de schrijver aan zijn boek gewerkt. Zijn minutieus onderzoek in Nederland en Indonesië leidde hem uiteindelijk tot de ontrafeling van een geheim, dat drie achtereenvolgende generaties in zijn ban heeft gehouden.

André van Leijen, Recensie, Chris Ebbe, VerschoppelingWant wie is toch die Willem? De enige in de familie met een donker kleurtje. Van wie komt dat kleurtje?
‘Ik heb veel aan bruine mensen gedacht’, zegt moeder An een aantal keren in het boek. Maar wie gelooft dat nog in een tijd waarin we onze afkomst kunnen achterhalen met DNA-onderzoek?
Siem, de man van An, gelooft het in ieder geval niet. Willem is zijn zoon niet en dat zal hij merken ook. Systematisch wordt Willem achtergesteld, mishandeld, gekleineerd, gemaltraiteerd. Hij is de verschoppeling. Het zal een blijvende wond achterlaten.

Maar als Willem de zoon niet is van Siem, van wie is hij dan wel? Consciëntieus pluist de schrijver de vraag uit. Met wie heeft de streng christelijke An een akkevietje gehad? Het verhaal leidt naar Nederlands Indië. Pas op de laatste bladzijden wordt de waarheid onthuld. Dan stapt ook Kick het verhaal binnen. Hij is de zoon van Willem en hij is degene die al die tijd op zoek is geweest naar de afkomst van zijn vader. Hetgeen automatisch tot de conclusie leidt, dat Kick niemand minder is dan de schrijver zelf.

Het verhaal leest als een roman dank zij de doorkijkjes die Chris Ebbe biedt in de kleine wereld van het Nederland van vroeger: de kneuterigheid, de onwetendheid, het gezag van de kerk. Tegen die achtergrond komen de personages tot leven; het is alsof je zelf deel uitmaakt van hun wereld.
In het boek komen nogal wat personen voor en dat kan voor een lezer wel eens verwarrend zijn. Een stamboom voorin het boek zou het lezen makkelijker maken. Alles bij elkaar heeft Chris Ebbe een geweldige prestatie geleverd. Een meesterlijk geschreven boek.

Titel: Verschoppeling
Auteur: Chris Ebbe
Aantal bladzijden: 170
Prijs: € 13,45 exclusief verzendkosten
Verzending binnen Nederland: € 16,95
Verzending buitenland: € 21,95
U kunt het boek bestellen door het bedrag over te maken naar NL30 INGB 0000214432 t.n.v. C.G. Ebbe te Rotterdam. Vermeld in de beschrijving uw naam en adres.

 

 


André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

3 Comments

  1. Het boek van Chris Ebbe kost met verzendkosten binnen Nederland: € 16,95
    Met verzenkosten naar het buitenland: €21,95

  2. Ja! Wil ik lezen. Maar wat zijn de verzendkosten binnen NL? Dan tel ik dat er bij als ik bestel en betaal.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.