Kerrie met rijst; pittig India & Birma (85)


Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, vermaak

 

‘An English girl’s first impressions of Burmah.’

 

Entertaining; ons vermaak.

Ons vermaak, dat is enerverend werk.

Het verlangen naar vermaak neemt uiteraard in de tijd toe maar naarmate je woont in een ‘veraf’ station als Remyo ook de bezorgdheid: ratten kunnen aan het eten gaan knagen en de kok kan ‘koorts’ krijgen wat hier een ander woord is voor ‘straalbezopen’.

Toppunt van vermaak: een diner!

Het diner is wel het summum van vermaak in Remyo en het komt helaas niet vaak voor. Dat laatste komt door het beperkt aantal beschikbare gasten en door het monotone menu. Geen weldenkend mens droomt er van gasten uit te nodigen voor een diner met kip op het menu van soep tot nagerecht.

Een keer per week ligt rundvlees in de winkels dus op die dag geeft men een party. Krijg je een uitnodiging voor een andere dag dan zoemt het in de stad: welke delicatesse zou er geserveerd worden?

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, vermaak

Kalkoen!

We hebben een kalkoen!

Dat gaan we vieren met een dinertje voor vrienden en de kalkoen is de delicatesse van de avond! Onze gasten komen vol verwachting binnen over welke verrassing we gaan presenteren.

Maar helaas! IJdele hoop.

Onder het eten door en na het kipgarnituur komt het gesprek onverwacht op de soorten voeding en wat goed voor ons is. En dan zegt zo’n lummel van een gast ‘EEN vogel, zeg ik je, is absoluut ongeschikt om door mensen gegeten te worden en dat is de kalkoen.’

Dan valt een pauze en net nu komen de bediendes binnen met, in al zijn glorie, de gebraden kalkoen.

Het is te laat. Gelukkig is de staart van het dier er af dus we proberen het diner te redden met ‘het is een gans….’ maar we kunnen niemand overtuigen. En die gast heeft nog gelijk ook: de kalkoen is niet te pruimen…..

Tafelversieringen

Nog zoiets om een diner in Remyo in het honderd te laten lopen. De decoratie van de tafel. De loogalays hebben daar zo hun eigen ideetjes over en die zullen uitgevoerd worden al moeten ze al het andere werk er voor laten liggen.

Wij leggen hen uit dat wij zelf de bloemen zullen schikken; maar dan kijken zij verstoord op, wachten tot we klaar zijn en ons gaan kleden, en dan versieren zij de tafel zoals zij willen. Dan stapelen zij groen waaronder veel varens bovenop onze kunstzinnige prestatie en ook nog rond ieder bord, glas en stuk bestek, soms met gekleurde rijst er naast en met bloemblaadjes.

Daarna ziet de tafel er uit als een caleidoscoop en is iedere gast bang iets een millimeter te verschuiven……

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, vermaak

Het kerstdiner

Een groepje mensen dat al heel lang hier woont geeft voor al hun vrienden een kerstdiner. Alle Europeanen uitgenodigd; men verheugt zich op een vrolijke avond zoals  kerstmis ‘thuis’.

Helaas!

Bijna alle gasten melden zich af wegens koorts. Maar er wordt in die tijd niet voor koorts gewaarschuwd en wij horen de volgende dag dat alle koortsige mensen gisteren heel gezellig hun kerstdiner elders hebben gevierd.

Voorts werkt het weer niet erg mee rond de kerst. Dan is het akelig koud en de huizen, die naar regeringsnormen zijn gebouwd, zijn niet bedacht om de kou buiten te houden. Er zitten spleten in muren en vloeren, en ramen en deuren kunnen niet dicht.

Natuurlijk doet iedereen zijn best de moed er in te houden om gastheer en -vrouw niet te ontrieven maar het is lastig vrolijk te blijven in een huis gemaakt van matten als er geen vuurplaats is en het buiten tegen het vriespunt aanloopt.

We doen het spel ‘stoeltje met verlos’ om de plaats aan de oven af te wisselen….

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, vermaak

Smoking Bishop, glühwein, dat ga ik vanavond maken. Dat doe ik graag. Ik heb geen idee hoe maar dan zit ik tenminste even bij het fornuis…. Ik ben vrijwilliger voor deze taak.

In een sauspan giet ik rode wijn en alles wat me aan kerstmis doet denken en ik roer het spul door elkaar. Maar men krijgt me in de gaten en ik moet mijn warm plekkie afstaan.

Niemand vindt het lekker, al bij de eerste slok, maar ik zie dat men het graag gebruikt om de handen wat te warmen…..

Je warm dansen?

Dat kennen we hier nauwelijks in zo’n buitengat.

Een ideerijke vrijgezel bedacht eens een dansavond! Maar de enig  beschikbare danszaal is de wachtruimte van het station, de aanwezige  muziek bestaat uit de doedelzakspelers van het Burmah-regiment en er zijn slechts 5 westerse dames beschikbaar dus dit idee stierf een snelle dood.

Maar dan de muziekmiddag!

Wat wel lang mee gaat hier is de muzikale namiddag! Er zijn hier drie huizen met een piano en iedereen gaat naar een van die huizen toe. Het repertoire is evenwel zwaar gelimiteerd en als dan ook nog iedereen meent mee te moeten zingen, waarbij de juiste toon houden geen gewoonte is, wordt het geen harmonieus geheel.

En dan krijg je ook nog kwaaie koppen  als je, net voor jij aan de piano mag voor jouw ‘eigen’ deuntje, dat deuntje hoort spelen door de persoon die toevallig net voor jou spelen mag. En laat ik het maar niet hebben over de toonvastheid van piano en zangers.

Nee, zo alles bij elkaar genomen, wij ‘entertainen’ niet zo veel in Remyo. Wij leven ons leventje, ons rustig huiselijk leventje, met af en toe een uitspatting als pretmakerij.

 

Toelichtingen

Loogalay; moslimbediende.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, vermaak
Boek van Mrs Beeton.

Warme wijn, ook wel Smoking Bishop, in traditionele kringen gemaakt naar recept van Mrs Beeton; foto; wikimedia, curid, 1105408.

Foto’s en prenten

Krokodil op het menu?; wikimedia, curid, 30450744.

Gebraden kalkoen; wikimedia, curid, 1491125.

Kwikthermometer, uitvinding van Fahrenheit (1686-1736); wikimedia, curid, 248061.

Glühwein; wikimedia, curid, 4984471.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 852 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland