Boekbespreking. Verliefd=verloren. Bizarre Pattaya verhalen.


Thailand, Verliefd=Verloren, Erik Kuijpers

Zeg Pattaya en de VVV zegt suncity en funcity. De Thaise overheid zal toevoegen ‘voor het hele gezin’: de praatjes dat Pattaya sincity is moeten er uit! Anderen noemen Pattaya het Sodom en Gomorra van deze tijd.

Vraag het de doorgewinterde Pattaya-bewoner Colin de Jong (1947) die daar al 20 jaar woont. Colin heeft een uitgesproken mening.

Thailand, Verliefd=Verloren, Erik Kuijpers

Hij is daar actief geweest als Elvis-vertolker, ondernemer, journalist en als bemiddelaar die herhaaldelijk zijn nek heeft uitgestoken bij problemen tussen overheid en emigranten en tussen emigranten onderling. Je krijgt van hem een compleet beeld van die grote stad met meer dan een half miljoen inwoners.

In zijn boek Verliefd=Verloren: Bizarre Pattaya Verhalen doet hij verslag van 20 jaar Pattaya en neemt geen blad voor de mond.

Verliefd=Verloren. Bizarre Pattaya Verhalen

In zijn boek komt de wereld langs. Moorden en zelfmoorden, drugsdealers en witwassers, pedoseksuelen en oplichters, martial arts fighters en bajesklanten. En uiteraard ook sekswerkers die als naïeve mensen daar neerstrijken om te ontsnappen aan de armoe thuis. Pattaya lijkt voor hen dé goudmijn om een rijke Darling Pinpas aan de haak te slaan.

Daaromheen ontwikkelt zich criminaliteit. Waar niet? Mannen die snel verliefd raken op een knap smoeltje dat goed is in bed, worden slachtoffer van graaiende liefjes (m/v) die er niet zelden meer dan één darling op na houden en alleen uit zijn op geld. Veel geld. Colin beschrijft hoe emigranten totaal blut hun eigen land weer moeten opzoeken of in Thailand aan de bedelstaf raken. Verliefd=Verloren, inderdaad, tenzij je het koppetje er verdraaid goed bij houdt. Maar dat blijkt niet iedereen te kunnen…..

‘Eén zwarte doos is sterker dan tien paarden.’ Dat klinkt cru maar komt in Colins boek duidelijk naar voren. Hij heeft nooit zoveel zelfmoorden meegemaakt als in Pattaya, en zag mannen die door een liefje hun hersens verloren. ‘Jouw hersens werken 24 uur per dag tot je in Pattaya arriveert….’

Verliefd=Verloren en de schaduwkant van Pattaya

Seks, drugs en rock-‘n-roll. Het heeft een schaduwkant die zich ook manifesteert in Pattaya. Gebroken relaties, mensen aan de drugs, in de bak, financieel en emotioneel aan de grond. Zelfs Thaise mensen overkomt dit en weer zijn kinderen het slachtoffer. Maar Thailand heeft geen vangnet….

Ook daar draait Colin de Jong niet omheen. Hij spant zich in voor de armsten in de samenleving. Als Charity Chairman van de Pattaya Expat Club en als Rotarian doet hij iets aan de schrijnende armoede aan de achterkant van de blingbling van Pattaya.

Thailand, Verliefd=Verloren, Erik Kuijpers

Hij steunt The Pattaya Shelter Center voor dakloze en seksueel misbruikte kinderen die daar onderdak, verzorging en scholing krijgen. The Colin Young Scholarship Foundation steunt kinderen die te arm zijn om schoolboeken en -uniform te betalen.

De opbrengst van Colins boeken en media is voor de armsten die niet profiteren van de glitter in Pattaya. Ook daarom is Verliefd=Verloren een boek dat ik van harte aanbeveel.

Bron:

Verliefd=Verloren. Bizarre Pattaya Verhalen.
Auteur: Colin de Jong. Met voorwoord van Jaap G. Klasema en samenvatting door Gerard van Veen. 183 Pagina’s en 34 foto’s.
Te koop in Belgische en Nederlandse horecazaken in Pattaya voor 400 baht, en voorts bij Lazada, Marktplaats.nl, Ebay en binnenkort bij Bol.com.

 

Foto’s en prenten

Pattaya Shelter Project; pic thanks to https://www.slideshare.net/KhamfaOpmeer/shelter-presentation-49089097
Andere foto’s zijn uit het boek.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. Ja sorry ben zo razend druk met boek en 2 verbouwingen dat ik helemaal doorgedraait ben

  2. Mijn Shelter Centre is inmiddels opgeheven door onverantwoord gedrag van de caretaker, en ik wilde niet langer hoofd verantwoordelijk zijn als Chairman. Helaas een prachtig initiatief waar vele sponsers aan hebben bijgedragen. Ik wilde vooral een preventieve bijdrage leveren voor onze landgenoten en Belgen voor de gevolgen die hier kunnen ontstaan. Raadpleeg altijd een advokaat bij aankoop onroerend goed, of het huren van een zaken pand, of het exploiteren van een bar.

    • Colin, we hebben afgelopen kerstdagen enkele keren contact gehad over jouw boek; jammer dat je me dat niet hebt verteld want dan had ik daar iets over kunnen schrijven, of ik had verhaal en foto weggelaten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.