Nepal. Men is verkrachting en moord zat

Nepal, Erik Kuijpers, Verkrachting.

.

Verkrachting en moord; dagelijkse praktijk in Nepal

‘Verkrachting is niet alleen een vrouwenitem. Het gaat ook om mannen die zich niet meer als mens gedragen en overstappen op dierlijk gedrag.’ (Citaat van Smriti Dhungana.)

Per dag is in Nepal een vrouw of meisje slachtoffer van verkrachting en maar al te vaak eindigt dit in de dood van het slachtoffer. In de stad Mahendranagar gaat men uit protest de straat op als een 13-jarig meisje is verkracht en vermoord.

Het slachtoffer, Nirmala Panta, wordt in juli vermist en een dag later wordt haar stoffelijk overschot gevonden in een veld met suikerriet. De politie arresteert iemand met een beperking en het wordt duidelijk dat die man de zondebok is om de ware dader te beschermen.

Maar het is niet alleen dit geval van moord.

De staat Nepal neemt vaak aangiftes van verkrachting niet eens in behandeling, een situatie die je ook in India ziet. Beide landen zijn van oudsher patriarchaal en vaak genoeg horen meisjes en vrouwen die aangifte willen doen ‘Je zult wel aanleiding hebben gegeven….’ Daarom wordt zij daarna in traditionele kringen uitgekotst.

Demonstratie met gewonden en een dode

Een demonstratie in West-Nepal loopt uit de hand en dan treedt de politie wél krachtdadig op: met kogels en dan liggen er een dood kind en enkele gewonden.

De aangiftebereidheid neemt gelukkig toe maar dat is alleen in de steden; in de zeer traditionele en behoudende cultuur op het achterland regeren de ‘dorpswijzen’ en dat zijn allemaal mannen vastgeroest in een patroon dat de vrouw ziet als een schepsel met minder rechten dan een man. Die cultuur doorbreek je maar langzaam; heel langzaam.

Bron:

Auteur Smriti Dhungana, journaliste/activiste in Nepal, bijdrage aan  Newsgrid blog Al Jazeera

Foto’s en prenten

Demonstratie in Nepal; thanks to Smriti Dhungana, Al Jazeera and news agencies

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 652 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*